Lichtstadloop Gramsbergen 2017

Tijdens de zomervakantie heb ik me voor een aantal hardloopevenementen ingeschreven om een stok achter de deur te hebben bij het trainen en te zien wat voor tijd ik in de loop van 2017 op bijvoorbeeld een 10km neerzet. Resultaten uit het verleden zijn immers geen garantie voor de toekomst. De Lichtstadloop in het centrum van het stadje Gramsbergen in het Overijsselse Vechtdal is maandag 28 augustus de eerste uitdaging.

Henk-Jan in startvak 10km Lichtstadloop GramsbergenDe 10km begint ‘pas’ om 20.30u en de organisatie vermeldt dat je dan in het schemerdonker loopt. Dat is het eerste halfuur zeker zo. Daarna is het eind augustus toch echt donker. Ik merk het onder het lopen, dat een aantal stukken zijn verstoken van straatlantaarns of andere verlichting. Zo lang als het goed gaat, is er niks aan de hand. Maar hier ergens verzwikken op een lus op kasseien, stoep of of af, of 180-graden ‘bochten’ en drempels in woonwijken maken het niet makkelijker. Ik loop liever op strak en vlak asfalt. Vóór de start zie ik de finish van de 5km met Henny Berends uit Balkbrug en een wandelaar die net als ik afgelopen zaterdag nog de 40km Boortorenwandeltocht in Schoonebeek liep.

Vier lussen door Gramsbergen. Het is de jaarlijkse feestweek en dat betekent veel publiek voor het eigen huis of in de straat om je met applaus of aanmoedigingen bij te staan. De straten zijn thematisch versierd. Zo ren ik door een winter wonderland, Frankrijk, Buurman & buurman, en oudhollandse spellen. Aan de bar staan de bekers water klaar en ook bij het startpunt zijn vrijwilligers met water. Dat is met 23 graden buiten geen luxe.

Startvak Lichtstadloop 10km GramsbergenQua tempo heb ik het idee, dat het langzamer gaat dan normaal. De eerste twee kilometers zitten nog onder of dicht tegen de 5 minuten aan, daarna een constant eigen tempo met de 160bpm afspeellijst op de oren. Er zijn 150 deelnemers aan de 10km. Het gros loopt voor me uit, ik ken mijn plek. Minder leuk is het samen opgaan met een estafetterun. Die deelnemers hoeven maar 2,5km en kunnen dus volle kracht vooruit om daarna het stokje over te dragen aan een teamgenoot. Mentaal is dat geen opsteker voor andere lopers.

Startnummer 756 Lichtstadloop Gramsbergen 2017Met 52.29 op de finish klok, op uitslagen.nl bijgesteld tot een netto uitslag van 52.19 finish ik op de 10km. Geen PR, dat staat nog steeds op 50.35 tijdens de halve marathon op de IJsselloop 10 april 2016. Toch ben ik voor vanavond in de warmte op zo’n ongemakkelijk parcours tevreden. Endomondo heeft het met krappe bochtenwerk lastig gehad en denkt onderweg bij de kilometer doorkomsttijden en bij de finish dat ik wat minder heb gelopen. Henk Borgmeijer uit Dalfsen is ook hier in Gramsbergen de speaker en meldt mijn einde keurig. Eenmaal thuis vermoeden mijn dochters dat ik de snelste èn langzaamste loper uit Balkbrug in de categorie 40-50 jaar ben geweest. Dat klopt. Met Henny Berends ben ik de enige Balkbrugger die überhaupt meedeed.

Foto’s van het evenement vind je online.