Dagtrips in Picardië

      No Comments on Dagtrips in Picardië

Naast echt grote steden als Amiens en Beauvais, blijven er nog genoeg steden, dorpen en gehuchten in de Franse regio Picardië die het vermelden waard zijn. Het heuvelachtige landschap is iets om bij het plannen van rondritten rekening mee te houden. 30km tussen twee plaatsen kost je gewoon meer tijd dan in Nederland. De vele dorpjes op een provinciale weg dwingen je om van 90km/u terug te schakelen naar 50km/u. Ik belicht in deze post een aantal steden die we ook aandeden tijdens de zomervakantie 2017.

Ondergrondse stad Naours

Kapel in Ondergrondse stad NaoursZo’n 13km ten noorden van Amiens ligt het stadje Naours ligt 30m onder de grond een ondergrondse stad in een 2km lang tunnelstelsel met 300 kamers, 3 kapellen, stallen, een bakkerij met ovens en een vernuftig stel schoorstenen. Krijt, vuursteen en klei zorgen voor een stabiel, waterdicht onderkomen voor 3.000 mensen. De ondergrondse stad dateert mogelijk al van de 9e eeuw om te schuilen voor Noormannen. Eerbetoon aan scheppers Ondergrondse stad NaoursDe stad wordt gebruikt in de godsdienstoorlogen en in de Dertigjarige Oorlog. In de 18e eeuw namen zoutsmokkelaars het complex in gebruik. Daarna raakte het in de vergetelheid. In 1887 werd de stad herontdekt door de pastoor van Naours. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd de ondergrondse stad gebruikt, zowel door dorpelingen, Britten en Duitsers.

Veldwachter in museum Picardische ambachten NaoursJe kunt met een audio guide door de gangen en kamers en in het Nederlands door een ingeblikte Vlaming uitleg krijgen over het gebruik. De tour eindigt in een klein folkloremuseum met Picardische beroepen uitgebeeld. Altijd handig mocht je of je kinderen niet (meer) weten wat een marskramer, pottenbakker, smid, weefster of wanner is. Voor een bezoek met 2 volwassenen en 2 kinderen ben je €30 kwijt. Reken op een uur ondergronds. Neem warme kleding mee. Op 30m onder de grond is het hele jaar een constante temperatuur van 9,5 graad Celcius. Bovengronds kun je – tegen bijbetaling – in de speeltuin, minigolf en ander vermaak terecht. Een brasserie kan voor de inwendige mens zorgen. Humorvol is een krijtbord met 3 prijzen voor een kop koffie: €9 voor (de botte Hollander die commandeert) ‘un café’, €4,50 voor ‘bonjour, un café’ en €1,80 voor ‘bonjour, un café, s’il vous plait’.

Buitengekomen kun je de heuvel Le Guet opklimmen in ruil voor twee gereconstrueerde houten windmolens en een uizticht op Naours.

Abbeville

Façade kappittelkerk Saint-Vulfran AbbevilleAbbeville prijst zichzelf aan als de toegangspoort tot de Picardische kust, de baai van de Somme. We zijn er op zondagmiddag. Het is er nagenoeg uitgestorven. Winkels en restaurants zijn gesloten. Dus een ronde op eigen gelegenheid. Het centrum van de voormalige vestingstad heeft een kappittelkerk Saint-Vulfran, waarvan de bouw in de 15e eeuw begon en pas in de 17e eeuw voltooid werd. Achter een toegangspoort ligt de Engelse tuin d’Émonville. Ook de voormalige priorij is even een blik waard. Het na-oorlogse gemeentehuis met klokkentoren staat in de buurt van andere duidelijk jaren ’50 betonbouw.

Couvent des Ursulinnes Abbeville 2De voorzijde van de kapel van het Couvent des Ursulinnes staat nog overeind. Een bombardement op 20 mei 1940 maakte een eind aan de rest van het in 1740 gebouwde klooster. Met een half uur zijn wij weer rond, niet echt zwaar onder de indruk. Mogelijk dat je indruk op een doordeweekse dag of zaterdagmiddag positiever is.

Folleville

Kerk Folleville 1Wat het dichtstbij staat, negeer je nog wel eens. In ons geval in juli / augustus betreft het de kerk en de middeleeuwse ruïne in Folleville, helemaal in het zuiden van het departement Somme. De kerk is gratis te bezichtigen en ziet er licht en goed onderhouden uit.
Graven Delanoy in kerk FollevilleEr is een verrassende relatie tussen dit 150 zielen tellende dorpje en de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. Het dorp op een 187m hoge heuvel die uitziet over de vallei van de Noye was vroeger het leengoed van Raoul de Lannoy, kamerheer en adviseur van Lodewijk XI, Karel VIII en Lodelijk XII. In de 16e eeuw werd de familie De Lannoy protestant. In 1621 kwamen Europese protestanten aan in Plymouth Colony in Noord-Amerika die wilden ontsnappen aan godsdienstvervolging. Onder de Pilgrim Fathers is Philippe de Lannoy, nazaat van de heren van Folleville en voorouder van de al genoemde Amerikaanse president. De Lannoy werd Delano, de middle name.

Op 26 en 27 augustus vindt de 15e editie plaats van het jaarlijkse middeleeuwse feest met spelen, markt en het nodige aan eten en drinken. Meer dan 5.000 mensen weten dan de heuvel en de vesting te vinden.

Zie ook: