Château et Jardins de Versailles van binnen en buiten bekeken

Er zijn mensen die serieus een poging doen om een bezoek aan het Château de Versailles te combineren met een dagdeel Parijs. Dat is Klazien en mij tijdens onze twee eerdere trips naar de Franse hoofdstad niet in het hoofd opgekomen. De twee houden we graag gescheiden om voldoende tijd voor bezichtiging te hebben. Nu we deze zomer toch op amper 2 uur rijden van Parijs zitten, komt een dagtocht naar Versailles prompt binnen bereik. Gewaarschuwd voor de enorme wachtrijen en de goede ervaringen met een skip the line ticket in het voorjaar in Florence meldde ik me vóór de vakantie op de kaartverkoop-hoek van de website van Château de Versailles.

Moeizaam online reserveringsproces, tips voor tickets

Smeedwerk aan hek Château de VersaillesHelaas liep de betaalmodule van Paybox structureel stuk op een Franstalige 303-foutmelding. nà het intypen van credit card nummer en PIN code op 16, 17 en 18 juli. In Chrome en in Internet Explorer, op verschillende computers en achtereenvolgende avonden met exact dezelfde 303-foutmelding. Op het 16 juli ‘s avonds ingevulde contactformulier kwam 18 juli een reactie per mail: “After having checked our database, we do not have found any order registered under your name or mail address.

If your account has been debited unduly, please reply with the bank statement of the transaction attached.” De Twitter redactie van  begreep niet dat je iemand moet volgen om een privé bericht te kunnen sturen.

De tweede poging via het contactformulier verstuurde ik op woensdag 19 juli. Het leidde zaterdag 22 juli – terwijl wij al aangekomen waren in Folleville – tot het volgende antwoord: “We are pleased to inform that our online ticket office is working properly.

The difficulty you are encountering may be due to your computer settings. The following are few tips to help you browse our site successfully:
– Accept cookies and delete temporary files from the menu bar of your Internet browser
– Close all other applications (e-mail, internet pages)
– Run a virus scan on your computer: a virus can damage your connection.
– Ensure your anti-virus software is enabled.

Also, The cards accepted for the payment of an order shall be cards of the following networks:
– Carte Bleue / Visa / Eurocard / Mastercard
– JCB
– American Express

Finally, we inform you that you can book your tickets over the phone, from Monday to Saturday from 9.00 am to 5.00 pm, please call 33.1.30.83.78.00.”

Zicht op North Parterre Château de VersaillesOnline met de Rabobank Mastercard een kaart kopen lukte dus niet bij het Château zelf. De computers voldeden aan alle eisen. In plaats van het bedoelde passpartout (€27 voor zowel paleis met audio guide, tuinen, Marie-Antoinette deel, koetsententoonstelling in Stallen, tijdelijke tentoonstellingen) luktte het 20 juli wel soepel om bij Guidatours online een Skip-the-line entrance ticket to Palace of Versailles met audio guide te kopen voor €28. Een next best dus, overigens zonder goed de verschillen te bekijken. De tijd voor de vakantie begint te dringen.

Voor gezinnen met kinderen: tot 26 jaar is het paleis zelf gratis toegankelijk. Boek je als volwassene een ticket via Guidatours, kunnen de kinderen echter niet zonder bijbetaling van €8 p.p. mee in de groep naar de groepsingang (skip the line) bij de kapel. Voor de kinderen had ik zelf online een ticket voor de tuinen gekocht à €7,50. Dit onderdeel mist in de Guidatours ticket. En dus kun je als volwassene p.p. nog eens €8,50 voor de tuinen betalen. En dan heb je nog geen toegang tot de stallen, estate of Trianon en de tijdelijke tentoonstellingen. Ik gun je dus van harte de mogelijkheid rechtstreeks een Passport voor €27 aan te schaffen.

Nog een tip: verkijk je niet op de muzikale fonteinenshows overdag. We hebben op vrijdag 28 juli welgeteld 2 fonteinen zien spuiten, de rest lag er kurkdroog bij.

Het paleis door

Bed van Louis XIV in Château de VersaillesHet geeft zeker een goed gevoel zonder wachtrij geholpen door een gids via de zijingang vlot door de beveilingspoortjes aan een audio guide geholpen te worden, terwijl buiten enorme rijen voor het hek en dan op het middenterrein te zien. De gids laat ons daarna vrij op eigen gelegenheid de kamers en galerijen in het paleis te verkennen. De audio guide geeft per kamer een bondige uitleg wat er te zien is. En ja, dit paleis is een tentoonstelling van de zonnekoning, zijn overwinningen, vrienden in de wetenschap. De schikking van hertoginnen op krukjes in een halve maan rond zijn eettafel, het bed in een roodgetinte slaapkamer, waar volgens de uitleg ook gegeten, gehandeld en besloten werd. De galerijen met bustes en schilderijen van de glorierijke geschiedenis van de Franse heersers en de zon als terugkerend thema.

Hordes toeristen in galerij Château de VersaillesAnders dan musea draait het dus niet zozeer om de kunstcollectie, maar om de overweldigende indruk van ruimte en grandeur die het Ancient régime van het Franse koningshuis tot de Revolutie van 1789 moest uitstralen. Het leidt in de auto en thuis tot allerlei dromen van onze dochters. Zou je in zo’n kasteel willen wonen? Verdwaal je niet? Hoeveel wc’s zou dit paleis hebben? Is dit het grootste paleis ter wereld? In elk geval zijn er 67 trappenhuizen. Volgens Wikipedia waren er 226 woningen en dubbel zoveel appartementen voor een persoon. Smeedwerk in hoek plafond Château de VersaillesMen schat dat er op het einde van de regeerperiode van Lodewijk XIV (Zonnekoning) dagelijks ongeveer 3000 tot 10 000 hovelingen in Versailles verbleven. Ten tijde van Lodewijk XIV was er bijna geen hygiëne, toiletten bestonden niet en baden was voor velen een uitzonderlijk gebeuren. De tienduizenden hovelingen moesten dus creatief hun behoeftes doen, en verbruikten veel parfum… Koning Lodewijk XIV zelf bezat wel een uitgebreid “appartement des bains” op de begane grond van het paleis. Het appartement is later omgebouwd. De koninklijke badkuip is in de vloer van de oranjerie verwerkt. En ja, de stad Versailles is naast het complex met kasteel, tuinen en stallen gebouwd.

Het kasteel (sinds 1792 museum) en de tuinen trekken jaarlijks meer dan 5 miljoen bezoekers, waarvan 75% buitenlanders.

De tuinen door

Zicht op Orangerie en Lake of the Swiss Guards Château de VersaillesBen je eenmaal weer buiten aan de achterzijde, zie je pas goed hoe enorm het paleis is en welk gedeelte je maar van binnen hebt kunnen bekijken. Links en rechts komen de selfie-sticks uit de tassen en slaan toeristen aan het fotograferen. Zelf houden we ons aardig aan de voorgestelde 2uur durende wandeling langs de meeste tuinen. Sommige zijn open en bloeiend, zoals de parterres boven bij het paleis en de orangerie. De 10 hoven beneden hebben allemaal een thema, veel ervan ook een fontein en één of meer beelden. Alleen de fontein in de Mirror Pool en de Theater Grove spuiten echt op muziek.

Fontain Enceladus Grove Château de VersaillesDe andere 53 fonteinen liggen er nu ongebruikt bij en dat is best jammer. Er is dus wel verschil tussen het viertal Van der Klissen en de Zonnekoning. De laatste maakte wandelingen van 4-8km door het park, waarbij hoveniers naar elkaar fluitsignalen om de fonteinen in werking te stellen. Er was in de 18e eeuw namelijk onvoldoende waterdruk om alle fonteinen tegelijk aan te zetten.

Mirror Pool Château de Versailles 4De 77 hectare Franse tuinen in het totaal 850 hectare tellende park met 155 beelden, 235 vazen en 700 strak geknipte hagen vergen natuurlijk een enorm onderhoudsinspanning. En dan te bedenken dat tijdens het Ancient Régime het park 6000 ha groot was en werd omsloten door 43 km muur.

Panorama Collonade Grove Château de VersaillesBegrijpelijk dat in de aanloop naar de Franse Revolutie een dergelijke besteding van belastinggelden tot achterdocht, jalozie en sociale spanningen leidde. Achterin het park, tussen de Jardins en het Estate Trianon, de veblijven van Marie-Antoinette, kun je een bootje huren om het Grand Canal zelf te bevaren. Rustig wandelen beviel ons goed, geen gedoe met te volgen paraplu’s of luisteren naar een goedbedoelende gids.

Versailles zelf en terugreis

Écuries du Roi VersaillesIk maak bij de Koninklijke Stallen nog even een foto, voor we via de Notre Dame kerk teruglopen naar de Halles, waar we de auto ondergronds hebben geparkeerd. Bovengronds hebben de marktlui hun kramen leeggehaald. Het is rond 15.30u als we vertrekken. We denken na de 10km lange duplex A86 tunnel dat het navigatiesysteem ons in het ootje neemt door ons weer terug te sturen. Dat lijkt me wat wild. Thuis nog eens op de kaart nagekeken, hadden we er de A86 – hoe filerijk ook – moeten vervolgen.

Ik moet echter ook tanken. De eigen alternatieve route brengt ons in Boulonge-Billancourt. Daar tank ik – MTC / DKV kaart wordt prompt geweigerd 12l à €1,36 bij de Total – bij de opgang naar de Péripherique bij Parc de Princes en Stade Jean-Bouin. Blij met de milieusticker op m’n raam maak ik er het beste van, de voorbijrazende motoren tussen filerijdende auto’s ontwijkend. In Clichy – we zijn dan al even heel dicht bij de Arc de Triomphe geweest – ga ik eindelijk naar het noorden. De aanblik van houten sloppen direct naast de N315 bij Ginnevilliers (Roma’s volgens internet) is schokkend. Eer dat het lekker doorrijdt zijn de A15, N184 en N1 al verruild voor de A16. Een cruise control in plaats van een lamme linkervoet voor het overmatig gebruik van het koppelingspedaal is lekker 🙂 Na nieuwe boodschappen bij de Lidl in Breteuil gehaald te hebben kan voor ik €1,10/l een volle tank halen bij de LeClerc ernaast. Voelt nog beter.