Cal Newport – Diep werk : werken met aandacht in een wereld vol afleiding

Wat opperste concentratie of  een toestand van ‘flow’ met je doet, heb je hopelijk zelf al eens ondervonden. Verstandelijk weet je ook best hoe makkelijk we als moderne mens, los van of we nu kenniswerker zijn of niet, af te leiden zijn. We kunnen – zeker als man – niet multitasken, en de constante stroom van notificaties, email en andere prikkels hinderen ons eens echt door te pakken. Dat probleem adresseert Cal Newport in zijn boek Diep werk : werken met aandacht in een wereld vol afleiding. Met talloze voorbeelden van onderzoekers, uitvinders en ondernemers, variërend van Carl Jung tot Bill Gates, mensen die wel hun agenda schonen, eerder opstaan, desnoods een ‘kloosterlijk’ leven leiden voor een deel van de dag, het onderwijsjaar of een sabattical, toont Newport de geboekte resultaten aan.

Als je de persoonlijke noten van de auteur goed opmerkt, schuilt er nog de bewondering in voor deze collega’s. Het lukt Newport maar gedeeltelijk. Dan zijn de praktische tips helemaal aan het eind van het boek misschien het niveau waarop je het makkelijkst instapt. Aan de andere kant zou je maar zo geraakt kunnen zijn, dat je radicaal de controle over je eigen leven terugneemt en de tijd zó besteedt dat je echt waarde kunt toevoegen.

De auteur heeft handig de bronnen verzameld die zijn stelling onderbouwen, zodat hij het gelijk aan zijn kant heeft. Toch erkent hij dat niet in elke (werk)omgeving een van tijd tot tijd teruggetrokken bestaan goed zal vallen. Zie Diep werk daarom als een wake-up call en pas ervan toe wat past in jouw leven en professie.

Over de auteur

Cal Newport is een jonge professor aan de universiteit van Georgetown. Door zelf diep werk toe te passen weet hij naast zijn veeleisende baan en een druk gezinsleven met uitzonderlijke regelmaat wetenschappelijke artikelen te publiceren. Hij schreef diverse boeken, waaronder de bestseller So Good They Can’t Ignore you en How to Become a Straight A Student.