Beauvais in Oise is het omrijden waard

De stad Beauvais in het westen van de regio Oise in het Franse Picardië heeft een prestigieus verleden, aldus mijn Michelin De GroeneReisgids Picardië. Caesaromagus (Keizersmarkt) heette de plaats die de Romeinen in de eerste eeuw voor Christus stichtten. Later ging de plaats Civitas Bellovacorum (stad van de Bellovaken) heten. In de 3e eeuw wordt een 1370m lange verdedigingsmuur gebouwd. Vanaf de 11e eeuw regeert een graaf-bisschop. Stadsbestuur en kerkelijke leiding gaan, zoals vaker in die tijd, hand in hand. In die tijdn wordt het Basse-Oeuvre, een eerste kathedraal gebouwd.

Klazien voor Cathédrale Sint-Pierre BeauvaisVanaf 1225 begint de bouw van een nieuwe kathedraal, Nouvel-Oeuvre, dat een daklijn op 68m heeft, één meter onder dat van de Nôtre-Dame in Parijs. Helaas staan de pijlers te ver uit elkaar en stort in 1284 het koor van de aan Petrus gewijde kerk in. Men heeft 40 jaar nodig om te herstellen. Voltooiïng van de kathedraal is pas in de 16e eeuw. De financiering gaat middels aflaten. Men heeft geen schip gebouwd, maar gaat wel flink de hoogte in. Toren met kruis reikt tot 153m. Net nadat de processie op Hemelvaartsdag 1573 de kerk heeft verlaten, begeven de pijlers het. Het klene schip van de Basse-Oeuvre blijft bestaan en het geheel wordt aan elkaar verbonden. Van buiten ziet de kathedraal er dus wat a-typisch uit.

Welkom in Cathédrale Sint-Pierre BeauvaisIn 2017 kun je zonder zorgen de Kathedraal van Beauvais in. Je wordt welkom geheten of je nu gelooft of niet. God houdt van je, zo staat in het Frans en Engels uitgelegd op een banner. Indrukwekkend is het koor, de gewelven op 48m hoogte en de glas-in-loodramen en de kapel van Saint-Vincent-de-Paul.

Astronomische klok in Cathédrale Sint-Pierre BeauvaisDe beheerders hadden de toegang tot de ruimte waar de astronomische klok staat niet afgesloten. Terwijl ik al een foto heb gemaakt, komt een dame in rap Frans ons vertellen, dat het bekijken en beluisteren van het spel van deze tussen 1865 en 1868 gebouwde klok €5 per persoon kost. Zuinige Hollanders als we zijn, laten we dat aan ons voorbij gaan. Wat krijg je ervoor? 68 beelden, 52 wijzerplaten en een scène uit het Laatste Avondmaal.

Deze dame maakt gehakt van haar vijanden

Standbeeld Jeanne Hachette BeauvaisOp het Place Jeanne-Hachette staat een standbeeld van de beroemdste inwoonster van de stad. De kleine Jeanne Hachette (ook bekend als Laisné) ziet op 27 juni 1472 tijdens het beleg door hertog Karel de Stoute een vijand opklimmen tegen de vestingmuur. Zonder aarzeling trekt ze zijn banier uit de handen in ruil voor een welgemikte slag met een bijl. Het voorbeeld moedigt makkers aan vol te houden tot er versterkingen komen. Hertog Karel geeft 22 juli het belg op. Eind juni wordt de heldin jaarlijks geëerd.

Hôtel de Ville Place Jeanne-Hachette BeauvaisLaat je kinderen op het plein vóór het stadhuis niet zomaar ronddwalen. De fonteinen beginnen zonder waarschuwing te spuiten. Ook op een doorsnee maandagmiddag zien we dan ouders mopperend hun kroost wegtrekken. Tja, kleine kinderen en water. Achter het stadhuis en busstation staat de Église Saint-Étienne, een 16e eeuwse kerk die tussen de middag gesloten is. Hoe de binnenzijde (glas in lood ramen, retabel, etc.) eruit zien, kan ik je niet vertellen.

Vakwerkhuizen, maarschalken en school

Rue du 27 Juin Beavais 1Tussen het Verdun plein en de Saint-Étienne kerk ligt een gezellig stadscentrum met winkels, restaurants, terrassen en voorzieningen. Al terugwandelend naar de auto valt ons een tweetal interessante zaken op. De 27 juni straat waar ondanks de bombardementen in 1940 bij de start van de Tweede Wereldoorlog dit deel spaarde en zo nog flink wat Duits aandoende vakwerkhuizen staan.

Place des Marechaux Beauvais 2Straat uit, linksom en je staat op het Place de Marechaux. Vier sculpturen van maarschalken (Philippe Leclerc de Hautecloque, Alphonse Juin, Jean de Lattre de Tassigny en Pierre Koenig) staan hier bij elkaar om de Franse felheid om achter volk en vaderland te staan te eren.

Kathedraal verlicht

Ben je in de gelegenheid ‘s avonds in Beauvais te zijn, geniet dan van de lichtprojectie op de facade van de kathedraal als het donker wordt. Zie de informatie op de tourisme site voor aanvangstijden. Hieronder een impressie van wat je kunt verwachten.