Adrian Snell – Alpha & Omega 30th Anniversary Recording

In oktober 2016 tourde de Britse zanger, componist en toetsenist Adrian Snell met band en een koor gedirigeerd door Maarten Wassink langs podia in Zwolle, Veenendaal en Rotterdam om het 30-jarig jubileum van het progressive rockalbum Alpha & Omega te vieren. De live opnamen zijn gebruikt voor de re-recording van het al lang niet meer verkrijgbare origineel uit 1986. Nabewerking vond overigens wel in de studio plaats door toetsenist en gitarist Dave Bainbridge die ook in 1986 Alpha & Omega produceerde en je sindsdien waarschijnlijk vooral kent van IONA. Met saxofonist en fluitist Dave Fitzgerald richtte hij destijds deze progressieve rockband op vanuit hun werk met Adrian Snell. De cirkel is zo rond. Neil Costello leverde het gitaarsolo voor Guns of Peace; de eigen introductie van Bainbridge tijdens de live-concerten werd blijkbaar niet goed genoeg bevonden.

De live opnamen klinken strak en warm. Ten opzichte van het origineel ligt de nadruk minder op de piano of synthesizer van Snell zelf. No Escape met tempowisselingen en het vanuit oorlogsrumoer opstijgend akoestisch getinte Streams in the Desert zijn goede voorbeelden met een veel rijker arrangement dan de 1986 versie. Met naast Bainbridge en Fitzgerald onze landgenoten Frank van Essen (drums, viool), Mark Dekkers (bas), Elisa Krijgsman (gitaar) en Peter van Essen (2e viool). Natuurlijk haal ik het in Zwolle bijgewoonde concert weer voor ogen, zeker bij de samenzangnummers als I Am Your God (dat achter Messiah Mask zit en nadien apart maar dan ‘vol op het orgel’ en extra intensiteit door gitaar en fluit), I Am The WayLord Have Mercy en het titelnummer. Sera van der Vijver soleert goed in Child of Darkness.

De opdracht om met Zijn begeleiding erop uit te trekken He Lives in You loopt door in het magistraal uitgevoerde titelnummer en hervat daarna. De tijdloze melodieën zitten weer voor jaren in je hoofd. Mooie muziek, maar veel belangrijker: Gods liefdevolle boodschap van hoop en genade en Zijn rechtvaardig oordeel houd je niet voor jezelf!

Het CD-boekje (ja, best uniek tegenwoordig in plaats van een set MP3’s of een Spotify album weer eens een CD te gebruiken voor een recensie) bevat een begeleidend schrijven van Adrian Snell, concertfoto’s en de liedteksten van het vierluik God’s case against mankind, God’s warning of judgement, God’s great love: the way of salvation en God’s promise: the hope of mankind.

Concerttour 22-24 september 2017

Het 30-jarig jubileum wordt in september afgesloten met drie optredens van Adrian Snell, een projectkoor en een band met daarin originele leden van IONA. Ook Gert van der Vijver, beter bekend als ‘De Zandkunstenaar’, is weer van de partij om de indrukwekkende muziek des te meer impact te geven met zijn zandkunsten.

  • 22 september – Bethel – Drachten
  • 23 september – Ger. Kerk, Andijk
  • 24 september – Rafaël, Amersfoort