Dag 3 Barchemse Vierdaagse 2017 – Berkelroute

Ik stap om 4.30u redelijk soepel mijn bed uit. Dat ik vrijdagavond om 20u naar bed ging, was nodig. Vol goede moed rijd ik in ruim een uur naar Barchem om aan de 3e dag van de 12e editie van de Barchemse  Vierdaagse te beginnen. Onderweg bevalt me de metal op Beautiful Ashes van Éowyn me beter dan de ambient van Enya op haar Paint The Sky With Stars album om de saaie provinciale wegen in Salland en de Achterhoek te berijden.

De weersverwachtingen voor vandaag zijn dramatisch slecht. 20mm regen, dus op 40km met regenjas ingesteld. Stiekem hoop ik dat de bakken regen die gisteravond in Balkbrug vielen de voorraad boven in de wolken hebben opgemaakt voor deze zaterdag. Bij aankomst in het weiland net buiten Barchem waar parkeerwachters mij en auto begeleiden naar een plek, is het humeur goed. Het is zowaar droog. Met hen hoop ik dat we het zo houden.

Barchemse Vierdaagse in omlijst boerenlandschapOm 6.12u start ik de GPS op de Beukenlaan voor de Berkelroute naar het noordwesten door landgoed De Kalenberg. Het is net als gisteren erg rustig voor en achter me. Tijdens de eerste kilometers op de Witzand en Schuppert haal ik weer diverse 40/50 kilometerlopers in. Na ruim 4km kom ik bij de stuw die Slinge en Berkel laat verderstromen als Berkel. Intrigerende namen van straten en buurtschappen als Kulsdom, Kattenbeek, Op het Eiland, Slaapweg en Veldsnijderweg om op te broeden, verkeersregelaars om de wandelaars over de provinciale wegen te helpen. Het is vooral asfalt deze etappe en dat is na de goeddeels onverharde dag 2 opvallend. Welkom op De Waltakke Barchemse VierdaagseBij camping De Waltakke met indoor voetbal, groepsaccommodatie en feestzaal (‘bij de Waltakke kan het’) is de eerste rust na 11km. De eigenaar staat wandelaars de mogelijke etymologie van Waltakke uit te leggen, terwijl ik een broodje eet. De oudere wandelaar tegenover me aan de picknickbank vermoedt dat ik gisteren last van mijn voeten had en vraagt hoe het gaat. Als ik verbaasd antwoord dat mijn voeten het prima maken, is hij van slag. Waarschijnlijk heeft hij een ander voor ogen, of dacht in het voorbijgaan gisteren dat het uitschudden van mijn schoen duidde op pijn of blaren. Nee, dat was preventie 😉

Oversteekplaats Schipbeek Barchemse VierdaagseDe Bolksbeek passeer ik even verder, waar de Slaapweg Slaapdijk wordt. Wat zigzaggen loop ik op het grensgebied van Gelderland en Overijssel. Eerst de Koningsdijk over en vervolgens de Schipbeek, die de zuidgrens van ‘mijn’ provincie markeert. De blauw-witte markering valt op. Ah, naast een Regge- en Dinkelpad is er nu ook een Schipbeekpad. Hier geen brug, maar een betonnen oversteekplaats die ‘op eigen risico betreden’ wordt. Iets verder naar het westen begint de Regge aan haar loop noordwaarts en de grens tussen Salland en Twente aangevend. De Deventerdijk doet me goed, net als het vaantje van Go Ahead Eagles later vandaag terwijl ik weer tussen de 30km lopers ben. Apart ook de wenteltrap en het uitkijkplatform dat om en in een boom net voorbij de Schipbeek is aangebracht.

Boom met uitkijktoren bij oversteek Schipbeek Barchemse VierdaagseTweemaal rechtsom en we steken de Schipbeek weer over, Gelderland in. Een klein eind volg ik het Noordijkerkanaal, waarna de Pierinkdijk volgt, de Koningsbeek weer over naar het beschermd dorpsgezicht van Gelsenaar. Zondag is hier de jaarlijkse Ganzenmarkt met een boekenbeurs, kunst op de deel en de verkiezing van de beste ganzenhoedster. Het zal de plaatselijke miss-verkiezing wel zijn. Bij café Florijn aan de Dorpsstraat is na 20km wandelen weer een rust. Ik houd het kort op het terras.

Ganzen op hun hoede in Gelselaar voor Barchemse VierdaagseDe regenjas mag afwisselend aan en uit vandaag. Ik geniet van de droge stukken. Harder dan miezeren doet het overigens niet en daar ben ik blij om. Er zijn weer de nodige kilometers asfalt te pakken, waarbij de Koningsbeek tweemaal gepasseerd wordt en de Bolksbeek eenmaal. Voorbij het 26km punt komen de 20 en 30km wandelaars erbij en is het gedaan met de rust onderweg. Vanaf nu is het via bermen, tussen mensen door en slingerend tussen de 3-5 man breed lopende medewandelaars manoeuvreren. Regelmatig krijg ik opmerkingen over mijn ‘lange benen’ of ‘lang end’. Alsof dan alles makkelijker gaat. Het slenteren is gewoon niet mijn tempo, voor de rest ieder z’n eigen manier van een wandeling maken!

Kerk GeesterenIn Geesteren heb ik na 28.5km wandelen op het terras van café Baan geluk. Er is nog één stoel vrij, net niet meer onder de luifel, maar het regent even niet. Een volkszanger krijgt de zittende wandelaars aan het meezingen. Ik trek de regenjas weer aan en kom weer in de benen. In een keurig rijtje gaan we tussen de hagen naar de kerk (er omheen, niet doorheen) om zuidwaarts het dorp weer te verlaten.

Watermolen Borculo 2Een paar kilometer verder bereik ik Borculo, waar ik sinds mijn tienerjaren niet meer ben geweest. Bij het dorp hoort een passage van de Berkel, maar in de route is ook de watermolen Oliemölle en een ommetje langs de oevers van de Molenkolk en het centrum opgenomen. Rusten kan bij speeltuin De Koppel op 32km. Rusten hoef ik hier niet, wel gebruik ik het toilet.

Barchemse Vierdaagse bij museum De LebenbruggeVia de Spoordijk gaat het onverhard verder over de Lebbenbruggedijk. Aan de het einde bij boerderijmuseum De Lebenbrugge zijn Labrador bezitters in hun eigen kenmerkende groene kledij druk in de weer met proeven voor hun jachthonden. Voor het museum zingt een koor de wandelaars toe. Ik wandel door, de Slinge over naar de Maandagsdijk. Langs de rand van bos en boerenland op soms smalle paadjes langs brandnetels slingert de route om deze dijk. De Vitaminebar laat ik ook vandaag met rust. Ik heb eigen banaan en nectarine mee.

Barchemse Vierdaagse is terug in BarchemEn helaas, pindakaas: het gaat de laatste 2km weer zo serieus miezeren, dat de regenjas aan mag. Bij binnenkomst om 12.45u na 40,1km is de vrijwilliger achter de afmeld-kraam verbaasd dat het regent. Het zou de hele dag droogblijven. Juist, in een feesttent misschien 😉 Op naar huis en tot zondagmorgen voor dag 4!