Daan Dekker – De betonnnen droom: de biografie van de Bijlmer en zijn eigenzinnige bouwmeester

Het duurde even voordat de bibliotheek¬†De betonnnen droom: de biografie van de Bijlmer en zijn eigenzinnige bouwmeester van Daan Dekker beschikbaar had. Met veel plezier heb ik de biografie van Siegfried Nassuth (1922-2005) vanaf zijn jeugd tot overlijden gelezen. Zijn jeugd in Nederlands-Indi√ę, dienst in het KNIL, dwangarbeid aan de beruchte spoorlijn over de rivier de Kwai in Myanmar (voorheen Birma) en de verhuizing naar Nederland. Hij werd stedenbouwkundige en mocht zo ongeveer zijn hele werkzame leven werken aan het ontwerp van de Stad van de Toekomst. Amsterdam Zuidoost of de Bijlmermeer, zoals we het nu kennen, heeft weinig meer met de visie van Nassuth. Veel honingraatflats zijn afgebroken en vervangen door meer gevarieerde bouw. De 100.000 beoogde bewoners in een soort eenheidsmaat bleken niet de werkelijkheid van de in woningnood verkerende Amsterdammer te zijn.

Het boek wisselt de biografie van de architect af met episoden uit de geschiedenis van de Bijlmer, van de eerste paal in de grond voor de flat Hoogoord, de komst van de eerste bewoners, de technische gebreken in de uit de grond gestampte hoogbouw, de inbraken en drugs scene, en de Bijlmerramp in 1992. Een ontwerp vol grote idealen, bureauladen vol met niet uitgevoerde plannen en een weerbarstige realiteit van leegstand, verloedering en toch ook de vernieuwing van het stadsdeel. Hoe anders mijn ervaring tijdens de rondwandeling door de 50-jarige Bijlmer in december 2016. Een aantal foto’s illustreert het leven van de eigenzinnige bouwmeester en diens utopie. Verwacht geen bouwkundig relaas of presentatie van de bouwwerken in de Bijlmer.

Over de auteur

Daan Dekker (1984) is journalist en schrijver. In 2014 publiceerde hij bij Thomas Rap De Brazilianen.