Brené Brown – De kracht van kwetsbaarheid – heb de moed om niet perfect te willen zijn

Het kan soms raar lopen. Ik had dit voorjaar De kracht van kwetsbaarheid – heb de moed om niet perfect te willen zijn voor mijn vrouw gekocht. Ze vond na enkele tientallen pagina’s de moed om Brené Brown aan de kant te leggen. Niet haar stijl. Vervolgens heb ik de over het algemeen lekker lopende vertaling van Marijke van der Horst (Switch Translations) van Daring Greatly (2012) zelf gelezen. Jarenlang deed de in maatschappelijk werk gespecialiseerde Brené Brown onderzoek naar de aan angst verwante kwetsbaarheid en zocht naar oplossingen. Niet in perfectionisme, maar juist in het accepteren van je eigen onvolmaaktheid, zit een sleutel. Niet in afsluiten voor je omgeving, vechten of vluchten, maar in het moed tonen om je wapens af te leggen en je kwetsbaar op te stellen, schuilt je kracht. Het paradigma van schaarste en rupsje nooitgenoeg heeft de samenleving verziekt. Beter zou het zijn uit te gaan van goed genoeg hebben en zijn. En ja, je kwelduivels liggen op de loer en zullen je influisteren dat je zwak, zielig en dom bent, niet meetelt en vast overgeslagen zult worden. Brown heeft zelf naast theoretisch onderzoek, honderden interviews ook een persoonlijke reis moeten maken om te kunnen praktizeren wat ze preekt in TEDx Talks, presentaties voor bedrijven, organisaties, kerken en dergelijke.


Ze richt zich op de professional, ouder, leider en onderwijzer om daadwerkelijk een verschil te gaan maken in het eigen leven en dat van degene die ons dierbaar is: medewerker, kind, volger en leerling. De schrijfster kent haar klassiekers en inspiratiebronnen in de poëzie, het christelijk geloof (zonder te dwepen is ze wel open over haar Anglicaanse kerk en hulp van diakenen en voorganger), managementliteratuur, De bijna 250 pagina’s lezen vlot weg en de opmaak in de speciale AKO uitgave is mooi. Downloadable materiaal, zoals manifesten, en vragenlijsten staan op Brown’s website.

Over de auteur

Dr. Brené Brown is professor aan de Universiteit van Houston waar ze jarenlang onderzoek deed naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. Ze is tevens auteur van de bestsellers De moed van imperfectie en Sterker dan ooit en bekend van haar TED Talk die meer dan 21 miljoen keer is bekeken. Brené Brown woont in Houston, samen met haar echtgenoot Steve en hun twee kinderen Ellen en Charlie.