Amos Oz – Judas

      No Comments on Amos Oz – Judas

In de winter van 1959 gaat student Sjmoeël Asj door een persoonlijke crisis. Zijn ouders weigeren zijn universitaire studie nog langer te financieren en zijn vriendin verlaat hem plotseling voor een ander. Dan ziet hij een annonce voor een bijzondere rol in een Jeruzalems huishouden. De oude Gersjom Wald moet scherp gehouden worden door hem gezelschap te houden en te redetwisten. Zijn inwonende schoondochter Atalja Abarbanel ontpopt zich als een dominante, mysterieuze vrouw die Sjmoeël enerzijds intrigeert en verliefd maakt en toch op afstand blijft. Asj’s scriptie over Judas‘ rol als discipel van Jezus Christus en met name het joods perspectief van na Jezus’ kruisiging en opstanding, de vraag wie aan wie nu verraadt pleegde en of Judas niet de eerste en enige christen genoemd zou moeten worden. Schitterend ermee verweven de vraag wiens liefdesrelatie nu het langst duurt en wie van Gersjom, Atalja en Sjmoeël nu wie verraadt, een thema dat vaker in de romans van Amos Oz terugkeert.

Een kleine generatie terug in de aanlooop naar het uitroepen van de staat Israël in 1948 blijkt er nog zo’n tweespalt tussen David Ben Goerion en Sjealtiël Abarbanel. Amos Oz positie in de roman Judas over de tweestatenoplossing, het benieuwd zijn naar de rationale achter de verwijdering en het mysterieuze van het niet meer persoonlijk kunnen navragen en dus moeten speuren in kranten en publicaties in bibliotheken. De roman sleept je de winter door en eindigt open. Hilde Pach heeft het Hebreeuwse origineel in soepel Nederlands vertaald. Wauw, echt een boek dat je – als je de tijd hebt – in één zitting zou willen uitlezen! In november 2015 was Judas boek van de maand bij De Wereld draait door.

 

Over de auteur

Amos Oz is een Hebreeuws Israëlisch schrijver, leraar en publicist, geboren 4 mei 1939, Jeruzalem. Hij wordt wereldwijd gezien als de belangrijkste Israëlische schrijver van dit moment en als kanshebber op twee Nobelprijzen: die voor literatuur en voor de vrede.
Volgens zijn uitgever is zijn boek Mijn Michael een van de honderd meest verkochte boeken in de 20e eeuw. Zijn romans en essays worden in dertig talen vertaald. Vrijwel al zijn boeken zijn naar het Nederlands vertaald.  Naast zijn fictie en non-fictiewerken toont Amos Oz zich ook als een begenadigd spreker, columnist en politiek geëngageerde essayist.

Amos Oz woont in Arad en doceert literatuur aan de Ben-Goerion Universiteit in Beërsjeva. Dit instituut beheert ook een speciaal archief met zijn handschriften en brieven.

Romans van zijn hand zijn verder Een verhaal van liefde en duisternis, Black Box, Een vrouw kennen, De derde toestand, Noem het nog geen nacht en Dezelfde zee. Hij publiceerde ook de internationaal succesvolle essaybundel Hoe genees je een fanaticus.

Zie ook: