Wandelen in en tussen Twentse steden Almelo, Hengelo en Enschede

Als je me een beetje kent, weet je dat ik een 2e Pinksterdag, net zo min als een 2e Kerstdag of 2e Paasdag in de meubelboulevard of het tuincentrum doorbreng. Als het uitkomt en het weer goed is, ga ik aan de wandel. Voor vandaag heb ik zelf een route in elkaar gezet met afstandmeten.nl en het wandelnetwerk Twente. De parkeergarages in Almelo zijn op zon- en feestdagen gratis te gebruiken. Dat scheelt weer €6 in de P+R Javapark P12 direct achter het station Almelo. Ik zet m’n auto er om 7u neer. Als het toch warm wordt vandaag, kun je maar beter vroeg beginnen 😉

Almelo – Borne (13km)

Station AlmeloIk heb ook nog een rondje Almelo van 38km op de plank liggen, maar het nadeel van een rondje langs de rand van de bebouwde kom is dat het stadscentrum niet wordt aangedaan. En op één of andere manier heb ik dat van Almelo, Borne en Hengelo tot vandaag eigenlijk nog niet bewust bezocht. Stadhuis AlmeloAan de Haven Noordzijde – een uitloper van het Twentekanaal, Zwolsekanaal, wat verderop begint het Kanaal Almelo – Nordhorn – is de laatste jaren veel nieuwbouw gepleegd. En zoals in meer gemeenten is een nieuw stadhuis er niet bekaaid afgekomen.

Waagplein Almelo 2Een parkeerwachter op de fiets (heeft hij dienst vandaag?) deelt wat eten uit aan zwervers op het Marktplein. Ik verken de Passage, de Grotestraat en de Koornmarkt verder. Hier mis ik een rood-gele pijl van het Streekpad 2 Twentepad, dat ik voor de eerste 2,6km volg. Met OSMAnd vind ik de weg snel terug, en neem Het Kolkje naar de Grote Kerk. Net achter de Gravenallee staat een rijtje huizen aan de Herengracht, waar allerhande ateliers zijn gevestigd. Huis Almelo GravenalleeDe ‘echte’ Gravenallee is een zichtlaan voor Huize Almelo, een markant 17e eeuws landgoed midden in de bebouwde kom van de stad. Je kunt de havezate alleen van een afstand bekijken. De N349 steek ik recht over, het houten hek aan weerszijde is te laag om om te lopen, om de Gravenallee te vervolgen. Aan het eind rechtsaf, over het jaagpad langs de Loolee met vissers en koeien als gezelschap de komende kilometers.

Langs de Loolee bij AlmeloTer hoogte van het dorp Zenderen laat ik de beek die vanaf daar te boek staat als Fleringmolenbeek links liggen. Paden langs de akkers, langs boerderijen en door bossages volgen. De Bornsche Beek over tot in Borne, waar de beek in lokale parken is opgenomen. Waar ik eigenlijk een fietstunnel onder de N743 had moeten nemen, loop ik rechtdoor. Bij de volgende rotonde steek ik alsnog de grote weg over en loop het centrum van Borne in langs historische winkels en stadsboerderijen. Vrijwel direct valt een verwijzing naar een zandstenen Mariakapel op. Ik kan me niet herinneren deze op de Twentse Kruistochten gezien te hebben.

Wees gegroet vanuit Borne. Mariakapel na 13km #wandelen door #twente. #walking #borne #kapel #mariakapel #overijssel #wanderlust

A post shared by Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis) on


Wat verderop aan de Pellenhof staat de Oude (Nederlands Hervormde) Kerk. Ik rust er op een wandelbankje.

Borne – Morshoekweg Hengelo (9km)

Social sofa Noaberschap Pellenhof BorneDe historische Pellenhof, waar in 2013 voormalige bejaardenwoningen een nieuwe bewonersgroep kreeg, heeft ook een social sofa Noaberschap in de aanbieding. Leuk voor de verzameling! Ik ga verder over de Grote Markt, langs de rooms-katholieke Sint Stephanuskerk die rond half tien de gelovigen met klokgelui heeft opgeroepen naar de mis te komen. Diverse mensen zie ik naar binnen stappen. Vrijblijvend de kerk bezichtigen zit er nu niet in. Kleurrijk pand centrum BorneAan de Stationsstraat staan fraaie herenhuizen. Vlak voor het spoor sla ik linksaf, de fietssnelweg F35 op. Tot de Amerikalaan is dit stuk nieuw, daarna het van het Rondje Hengelo (april 2017) bekende tracé tot aan de Westermaatsweg. Ik heb expres nu de andere kant van de waterzuiveringsinstallatie in de route opgenomen. Van het rioolwater produceert het waterschap zelf ook weer energie. Nu nog wat aan de geur doen 😉

Bankastraat HengeloDe flats aan de Bankastraat zijn vrolijk gekleurd. Historische panden aan de Deldenerstraat (gemeentewerken), Pastoriestraat (eclectische bouw van rond de eeuwwisseling, aldus het bruine VVV-bordje uit de 20e eeuw) brengen het beeldmerk van de Kennedymars Hengelo, de klokkentoren van het gemeentehuis heel dichtbij. Het centrum is ook hier nog uitgestorven. Op de Markt schiet ik wat foto’s van de Sint Lambertusbasiliek, de kunstberen die blauwe schijven bespelen en de Brink toren. In de Drienerstraat zijn gekleurde t-shirts opgehangen, zoals je in Italiaanse winkelstraten paraplu’s ziet hangen. Dan een 2km langs de Enschedesestraat om bij de kwekerij De Belder op #370 dezelfde afslag te nemen naar de Morshoekweg als tijdens het Rondje Hengelo. Een mooi punt om weer even te rusten.


Morshoekweg Hengelo – Volkspark Enschede (9km)

Torentje van Driene op campus University of TwenteDe Morshoekweg en verderop de Drienerbrakenweg zijn populair bij fietsers en hardlopers. De groene verbinding tussen Hengelo en het campusterrein van de University of Twente. Daar gaat mijn routebeschrijving ervan uit, dat er her en der straatnamen staan aangegeven. Niet dus. Met wat hulp van OSMAnd koers ik naar de Viermarkenweg, opnieuw een slingerende bomenlaan richting Enschede. Het voetpad door Park De Kotten zet me aan het eind op de Hengelosestraat.

Spinnerij Rigtersbleek ZandvoortIn de Indische buurt fotografeer ik Openbare Basisschool 3 aan het Plein West-Indië. Sportpark De Rigtersbleek, waar op de Lange Ronde van Twente een rustpunt is ingericht, wordt nu gesport. Ik ga linksaf en verbaas me over de mooie panden aan de Goolkatenweg. Goolkaten blijkt het erve te zijn waar tegenwoordig het Volkspark te vinden is. Vóór ik daar ben, zigzag ik langs de voormalige spinnerij Oosterveld aan Rigtersbleek Zandvoort, langs een mooi beschilderd viaduct bij de Parkweg.

Volkspark Enschede – station Enschede (8km)

Zuiderspoorflat Haaksbergerstraat - Blekerpad EnschedeIn het park zijn weinig andere mensen te vinden. Wel is het er lekker zitten. Aan de andere kant, na de uitgang op de Emmastraat vind ik het daar opgestelde kunstwerk Tafelblad van Helga Kock am Brink met de tekst “Waar de tijd stil bleef staan, zijn wij het die bewegen” wel treffend. Mijn moeders jeugd speelde in de Emmastraat. Ik kan stilstaan bij het verleden, of zelf in beweging blijven, vandaag trouwens in Enschede de route wel degelijk langs ‘historische’ punten uitgezet. De nieuwbouw rond het Blekerpad achter me gelaten, sta ik namelijk bij de Zuiderspoorflat, waar mijn grootouders ook hebben gewoond, en ik heb gelogeerd. De Aldi aan de overzijde van de straat zat er in de jaren ’80 ook al (toen vonden we dat heel bijzonder), in het voormalige fabriekscomplex Jannink aan weer een andere kant van de rotonde op de Haaksbergerstraat met Zuiderval, werd destijds het Textielmuseum geopend. Dat is er sinds 2008 niet meer.

Bonhoeffercollege Kuipersdijk EnschedeIk neem de Cromhoffsbleekweg langs de schoorsteen van Jannink, een bijzonder studiocomplex The Loch waar allerhande plastic mock-ups van attracties en stripfiguren buiten op de stoep staan. De wat verrommelde industrie aan weerszijden maakt voorbij de Getfertsingel bij de Zuiderval plaats voor de moderne kantoorpanden, het spacy vormgegeven Bonhoeffer college, autobedrijven en – hier is het wel druk – het complex met bouwmarkten, McDonald’s, KFC, etc. Dan is het bij de N35 wel weer verrassend om een fietspad in de luwte van de autoweg te kunnen pakken en na de tunnel onder de Kuipersdijk door een helemaal stil laantje, de Engerinksweg.

Woontoren aan Mooienhof EnschedeNieuwbouw en sportvelden op het voormalige Diekman stadioncomplex (FC Twente zit tegenwoodig in de Grolsch Veste in Drienerlo, aan de noordwestkant van de stad). Bij de Diekmanhal fotografeer ik de legendarische boksers Quentemeijer en volg de Johan Wagenaarstraat, Perikweg en Brinkstraat. Hier zet ik de zeshoekige Christelijk Gereformeerde Renatakerk op de foto. Bruiloften en begravenissen van familie aan moeders kant zijn hier geweest. Draai je je om, imponeert de woontoren aan het Mooienhof. En even verderop waan ik in een andere wereld op het Hendrik Jan van Heekplein. Enschede heeft 2e Pinksterdag tot extra koopzondag uitgeroepen. En dus trekt de Primark als moderne kerk, maar ook de vele terrassen een enorme hoeveelheid mensen. Verbaas je in de Enschedese binnenstad niet over het vele Duits om je heen. Ik wurm me door de Marktstraat en Korte Hengelosestraat. Lucht bij het Stationsplein, waar ik om 14u aankom.