Tips voor productief thuiswerken

Na het wandelen Time for coffee in De Zoete Inval PuttenEen dagje niet op kantoor maar thuis werken, het heeft voor- en nadelen. Bovendien is niet elk huis ingericht of heb je simpelweg teveel afleiding om goed te presteren. Slim omspringen met je tijd is een kunst en deze tien tips van Lifehacking aangevuld en bewerkt met mijn eigen ervaring helpen je een beetje op weg.

1. Sta elke dag op tijd op en het liefst zo vroeg mogelijk

Als vroeg opstaan niet echt je ding is, probeer dit dan te trainen. Zet je alarm 10 minuten vroeger dan normaal en raak eraan gewend. Zet het vervolgens weer 10 minuten vroeger. Je lichaam zal snel wennen aan het vroeger opstaan. Zelf sta ik op dagen dat ik naar het westen moet om 6 uur op, en op dagen dat ik thuiswerk ook. Nadeel is, dat ik zaterdagmorgen ook om 6 uur wakker wordt. Dat is bioritme aan het werk.

2. Vergeet beslist niet te ontbijten

Want een goed ontbijt geeft je de noodzakelijke energie om geconcentreerd en goed thuis te werken. Ontbijt niet op je (thuis)werkplek.

3. Ontwikkel routine

De volgorde van werkzaamheden spreekt van je prioriteiten. Een mens heeft behoefte aan structuur, ook bij het thuiswerken.

4. Doe de belangrijkste taken eerst

Denk daar van tevoren over na. Jij bepaalt de volgorde. Laat je niet regeren door wat er in je inbox wordt bijgestort gedurende de dag. Als je je thuis wilt concentreren op bepaalde werkzaamheden, schakel dan stoorzenders uit en doe wat je je hebt voorgenomen.

5. Werk in blokken van maximaal 1 tot 2 uur

Vlammen en dan weer uitvieren. De concentratieboog kan niet altijd gespannen zijn.

6. Plan pauzes

Of neem ze in elk geval. Gebruik de momenten die programma’s als CtrlWork of Workpace aangeven om 3 minuten pauze te houden, of beeldschermwerk niet te lang te laten duren, om de krant te lezen, koffie te zetten, even wat rond te lopen.

7. Plan sporten

Laat sport geen stiefkindje van je agenda worden. In de zomer vind ik het heerlijk meteen om 6.30u te gaan hardlopen en dan vol energie te gaan werken. In de wintermaanden draai ik het om. Van 6.30-15u is het werktijd, daarna vóór zonsondergang hardlopen. Zet je sporttijd ook gewoon in je agenda, zodat er geen vergaderingen overheen gepland worden. Wil je eerst wat werken en daarna sporten? Trek dan je sportkleren vast aan. Dat herinnert je eraan deze ook te gebruiken.

8. Zorg voor de lunch

Bereid je voor op de lunch. Is de koelkast leeg? Dan moet je eerst nog beslissen wat je graag zou willen eten, waar je het gaat halen en dit dan ook effectief nog doen. Tegen de tijd dat je terug thuis bent en klaar bent om te beginnen is er teveel tijd verloren gegaan.

9. Verander van omgeving

Zoek eens een andere werkplek. Al eens bij Seats2meet of een andere flex werkpleklocatie geweest? En waarom niet eens op je ‘vaste’ thuiswerkdag wel naar kantoor. Zo ontmoet je op een woensdag of vrijdag eens heel andere mensen.

10. Stop op tijd

Vroeg beginnen met werken betekent ook vroeg kunnen ophouden. Doe dat laatste ook zeker. Laat je thuiswerkdag niet tot een 10-12 urige werkdag uitdraaien. Thuis beter kunnen concentreren is fijn, de op reistijd bespaarde uren wil je aan andere dan werkgerelateerde activiteiten besteden. Zo heb ik er geen enkele moeite mee om 15u te stoppen en te gaan hardlopen.

Bekijk hier onder ook de andere tips van made zodat je nog productiever wordt tijdens het thuis werken!

9-manieren-thuis-werken