Stef Smulders – Italiaanse toestanden: Leven en overleven in Italië

19376887Ik ben geen uitgesproken fan van tv-programma’s als Ik vertrek. De wens om ergens in een warm land een camping, hotel of B&B te beginnen leeft bij velen. In mijn directe omgeving ken ik een aantal mensen met een tweede huis in Frankrijk, Spanje, Tsjechië en Amerika. Waar begin je aan? En wat is er allemaal komen kijken voordat gasten of vrienden verwelkomd kunnen worden? Dat is waar Italiaanse toestanden: Leven & overleven in Italië van Stef Smulders over gaat. Hij emigreerde in 2008 na een kortstondige universitaire betrekking in Italië met zijn echtgenoot Nico Boots, hond Saar en een Fiat Punto om in wijngebied de Oltrepò Pavese het B&B I Due Padroni (de twee bazen) te beginnen.

In 60 korte, met Hollandse humor doorspekte, verhalen – eerder heeft Stef een blog bijgehouden en dat merk je in de opzet – leer je de moeizame tocht door de Italiaanse bureaucratie, praktijk versus wet- en regelgeving, het inburgeren en de vele, vele dagelijkse ongemakken die bij de aankoop en verbouwing van het ‘droomhuis’ zijn komen kijken. Van de ‘paarse krokodil’ achter menig loket, een makelaar die geld verdient zonder iets te doen, een bemoeizuchtige aannemer die alle regels aan z’n laars lapt tot en met kookles, wijnproeverij en de eerste keer stemmen voor verkiezingen.

De nuchterheid en het uithoudingsvermogen om er volledig voor te gaan lieten me geregeld lachen, situaties herkennen na twee eigen zomervakanties in appartementen in verbouwde particuliere hoeven in Toscane, en verbazen hoe gekker dan Buurman & Buurman het blijkbaar kan. Een woordenlijst is bijgevoegd.

Over de auteur

Stef Smulders is een Nederlander die in 2008 met echtgenoot Nico en hond Saar naar Italie emigreerde om daar een B&B te beginnen. Hij verkocht zijn huis, liet familie en vrienden achter en deed een sprong in het onbekende …

In 2014, bijna vijf jaar later, deed hij in het boek Italiaanse Toestanden – Leven en overleven in Italië verslag van zijn belevenissen. In 2016 schreef hij het vervolg Meer Italiaanse Toestanden.

Ik kreeg een gratis recensie-exemplaar van de auteur in ruil voor mijn persoonlijke bespreking na het lezen.