Paramore – After Laughter

Het vijfde studio-album van de Amerikaanse band Paramore is uit. After Laughter was een kleine anderhalf jaar werk in uitvoering. De opvolger van Paramore (2013) slaat een muzikaal andere weg in dan de felle punk en rock van toen. In 2015 verliet bassist Jeremy Davis de band. Begrijpelijk dat zangeres Hayley Williams persoonlijk nam. De twijfels of de band überhaupt nog bestaansrecht had zijn gelukkig voorbij. Een frisse pop met funk en synthpop elementen is het genre waarin Williams c.s. zich nu in beweegt met Hard Times, opener en lead single als prettige introductie.

De 80’s in met Rose-Colored Boy en Told You So, de 2e single. Gitarist Taylor York en Justin Meldal-Johnsen produceerden de plaat met een dozijn liedjes over vermoeidheid, depressie, angst onder al die vrolijke deuntjes. Forgiveness neemt gas terug met een vierkwartsmaat start die in de refreinen in zesachtste doorgaat. Williams vindt vergeven van het eerder vertrokken bandlid Josh Farro moeilijk. “I think you rarely get to experience real full circle redemption in your lifetime.”  Wat heb je aan Fake Happy? In de refreinen zit het melodielijntje dat erg aan Would I Lie To You? van Charles & Eddie doet denken.

De gitaarballad 26 met “And I’ve been chasing after dreamers in the clouds, after all wasn’t I the one who said to keep your feet on the ground” refereert aan Brick By Boring Brick van Brand New Eyes (2009). Bells & whistles in Pool, synths in Grudges (alsof je de B52’s weer eens aangezet hebt)  en Idle Worship. Caught In The Middle is met een ska-sausje overgoten. In No Friend is muzikale vriend Aaron Weiss van Mewithoutyou te gast met een. spraakwaterval op de achtergrond En in afsluiter Tell Me How, een piano ballad nog één keer een reflectie: “I think I’m tired of getting over it. Just starting something new again. I’m getting sick of the beginnings. And always coming to your defenses. I guess it’s good to get it off my chest. I guess I can’t believe I haven’t yet. You know I got my own convictions. And they’re stronger than any addiction. And no one’s winning.” After Laughter is een geslaagd, interessant album!