Paleizen Wandeltocht tussen Baarn, Soestdijk en Lage Vuursche

Elk jaar zetten de vrijwilligers van Kiwanis Club Hilversum-Baarn een unieke wandeltocht uit door het prachtige en afwisselende boslandschap tussen Baarn en Hilversum. De Paleizen Wandeltocht maakt de naam waar door de tuinen van paleis Soestdijk, de omgeving van kasteel Drakensteyn op te nemen in de route en te beginnen en te eindigen bij het fraaie Kasteel Groeneveld. Als deelnemer betaal je €7,50. De netto opbrengst komt ten goede voor de droomkinderen van stichting Dream4Kids. Deze stichting zet zich in voor kinderen die in hun jonge jeugd een ernstig traumatische ervaring hebben gehad. Als onderdeel van hun therapie krijgen ze een droomdag aangeboden, waarvan wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat de effecten zeer groot zijn. Klinkt als Wens op wielen of Opkikker, goede initiatieven.

Het is ook vandaag vroeg opstaan, als je tenminste om 7.30u wilt starten. Niet alleeen ben ik jarig vandaag – de reden om niet mee te doen met de 4e Kennedymars Hengelo (die anders van 5u ‘s morgens tot pak ‘m beet 18.30u lopen zou betekenen, gevolgd door een rit naar huis en heel snel naar bed) – maar ook in het gezelschap van Klazien. Koninklijk huis heeft haar interesse, net als wandelen, hoewel doorgaans veel kortere afstanden dan ik op zaterdag en in een wat lager tempo. Aanpassen dus, maar dat hoort bij echtelieden, toch?

Baarn – Lage Vuursche (12km)

Zicht op Kasteel GroerneveldHet is hoogst onwennig voor een doorgewinterde wandelaar om pas om 7.30u de poort naar het achterterras van Kasteel Groeneveld te zien opengaan en zich te kunnen inschrijven. Menigeen is ruim vóór die tijd al aan het ijsberen. Inschrijven gaat op zich vlot. Stempelkaart en routeboekje mee en gaan. De routes zijn zo opgezet, dat de eerste 8km voor iedereen gelijk is. Daarna volgt een uitbreiding voor de 25 en later nog één voor de 35km wandelaars. Kasteel Groeneveld werd in 1710 als buitenhuis gebouwd voor een rijke Amsterdamse koopman. Tegenwoordig beheert Staatsbosbeheer het complex. In een zijvleugel is een restaurant. Het Kasteel zelf is opengesteld voor bezichtiging.

Klazien bij boog Utrechtpad op Paleizen Wandeltocht BaarnWe gaan over de zichtlaan die haaks op het kasteel licht naar het zuiden tot aan de spoorlijn. Er was een tijd, dat het Trekvogelpad hier het spoor kruiste via een onbewaakte overgang. Nu is er wat verderop een nieuwe trap met oversteek aangelegd. Ik ken het stuk naar en in Baarn van zowel Westerborkpad, Trekvogelpad als Utrechtpad. Dat maakt de omgeving vandaag in het zonnetje niet minder mooi. De nog even aangetrokken jas is alweer uit en hoeft ook niet meer aan. Voor bij de Luitenant Generaal Van Heutszlaan liggen de vijver De Grote Kom en slingerende berceau van beuken. Het was destijds een geliefd laantje van Koningin Emma. De laan waar we nu lopen is opnieuw aangelegd, maar in de omgeving staan nog wel oude beuken.

Zicht op Paleis Soestdijk 1Vlak voor de Praamgracht zien we rechts Paleis Soestdijk door de bossen opduiken. Keurig via de oversteekplaatsen passeren we de N221 / Amsterdamse straatweg om bij de ingang van de paleistuin een eerste stempel te laten zetten, de bewaker te groeten en naar binnen te stappen. Dat er zelfs een wandelaar gebruik maakt van de aangegeven ‘omleidingsroute’ om niet door de paleistuin te hoeven, verbaast me. We pakken ‘ons’ bordesmomentje voor een selfie. Je zult maar opgegroeid zijn met het jaarlijkse défilé op Koninginnedag toen Juliana nog vorstin was.

Klaar om het defile af te nemen op bordes van Paleis Soestdijk. #wandelen #walking #wanderlust #soestdijk #utrecht

A post shared by Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis) on


Paleis Soestdijk is in 1638 gebouwd als buitenhuis voor Cornelis de Graef, burgemeester van Amsterdam. Het werd in 1674 verkocht aan de Prins van Oranje om drie eeuwen lang eigendom van het Koninklijk Huis te blijven. Prinses Juliana en Prins Bernhard waren de laatste koninklijke bewoners. Twee dagen geleden haalde de verkoop voor €1,7 miljoen aan vastgoedbedrijf MeyerBergman de krant. De kopers – sinds 2014 ook de eigenaren van Batavia Stad in Lelystad – hebben plannen voor een hotel, kennisdelen, etc.

Huizen in dorp Lage VuurscheWe laten de koffie in de Oranjerie voor wat het is, verlaten aan de zijkant het park weer om langs het hek van het landgoed naar het westen te lopen. Ook dit is een bekend stuk uit eerdere wandelingen. De heidevelden van De Stulp, waar in de 13e eeuw uit hoogveen turf werd gewonnen, leiden naar het hekwerk rond Kasteel Drakensteyn, waar Prinses Beatrix voordat ze in 1980 koningin werd woonde, en na haar abdicatie in 2013 opnieuw haar intrek heeft genomen. Van het kasteel dat in het bos staat, zie je vanaf de weg niets. In Lage Vuursche rijden motoren af en aan. Bij bushalte Dorp op zo’n 12km rusten we op een bankje.

Lage Vuursche – landgoed Hoorneboeg (10km)

Kasteeltje WolfsdreuvikDe route gaat al snel het dorp weer uit, de bossen in om langs rechte boslanen langs de grens tussen Noord-Holland en Utrecht het Maartendijkse Bos en Smithuyserbos te doorkruisen. Bij het klein kasteelachtig gebouwtje Wolfsdreuvik uit 1938 is weer een stempelpost. Om er op 17km wandelen alweer te rusten, vinden we wat overdreven. Daarna missen we een pijl aan een tak en lopen dus wat te ver door het bos. Paar honderd meter terug en een tweede kans. Het Smithuyserbos leidt naar de bossen ten westen van de autosnelweg A27. Het verkeer is van ver te horen. En als het geen auto’s zijn, dan veroorzaken de vele Cessna’s die op het nabijgelegen vliegveld van Hilversum hun thuisbasis hebbven wel lawaai.

Paleizen Wandeltocht bij Hoorneboegse Heide HilversumDe routemakers hebben een lus over de Zwaluwenberg om het landgoed Hoorneboeg over de Hoorneboegse Heide gebruikt. Het is allemaal Voetstappenpad, de in 1938 aangelegde wandelroute om Hilversum heen. En juist die route hebben Klazien en ik vorig jaar samen gedaan in combinatie met een Groene Wissel richting Maartensdijk.

Landgoed Hoorneboeg – Theehuis ‘t Hoge Erf (10km)

Leeuwenpaal als grens tussen Gooi en StichtTerug over de A27 en het spoor gaat het langs het ecoduct Zwaluwenberg naar het noorden, nog altijd over het Voetstappenpad. Langs het Hilversums Wasmeer en het Cronebos naar de provinciegrens, waar een hardstenen Leeuwenpaal de grens tussen Gooi en Sticht markeert. Iets verderop ligt links en rechts van de Zwarteweg het golfterrein van de Hilversumsche Golfclub.

Theehuis 't Hooge ErfHet Landgoed Pijnenburg is de opmaat voor de bossen rond Hoge Vuursche. Klazien op sandalen lopend krijgt het zwaarder, en dus lassen we bij Theehuis ‘t Hoge Erf een extra rust in. Jammer genoeg is Kasteel Hooge Vuursche niet in de Paleizenwandeltocht opgenomen.

Theehuis ‘t Hoge Erf – Kasteel Groeneveld (4,6km)

Klazien bij start scootmobielroute Hoge VuurscheDe 25km lopers zijn weer met ons samen, en de tempoverschillen hoog. Klazien poseert nog even gewillig bij de start van de scootmobielroute. Hopelijk kunnen we die fase nog vele jaren voor ons uitschuiven. Andere wandelaars groeten vriendelijk. Passerende fietsers hebben meer moeite met de wandelaars, maar dat hoort bij deze tijd, waar de gemiddelde fietser denkt de weg voor zich alleen te hebben en bellen kapot zijn. Rodondendrons bij Kasteel Groeneveld 2Was het in de bossen al goed zichtbaar hoe de regen van de afgelopen dagen zich slingerend een weg naar beneden zocht, is dat bij de rodondendrons op het landgoed Groeneveld ook goed te zien. Althans dat is mijn verklaring voor het tapijt aan roze bloemblaadjes. Het levert wel weer aparte foto’s op.

Voor Klazien duurt de laatste kilometer te lang, maar goed: met het kasteel dan eindelijk in zicht is ook alles weer snel vergeten. Zeker als zij op de weg terug lekker kan slapen, terwijl ik naar Balkbrug terugrijd.