Eric Ries – De LEAN Startup: Hoe voortdurend innoveren tot een succesvolle business leidt

Ik had al wel eerder Eric Ries zijn belangrijkste ideeën over Lean Startup, continu leren, het Minimum Viable Product en de Pivot horen uitleggen. Concepten als deze hebben inmiddels hun weg gevonden in bijvoorbeeld het manual van PRINCE2 Agile of de Leading SAFe training. Zoals bij meer sprekers is het zaak ook eens het hele boek te lezen. Dat kan voor De Lean Startup dan ook worden afgevinkt.

De meeste startups mislukken namelijk. Hoe goed bedoeld, en gefinancierd ook. Ergens ontbreekt het aan vermogen de aansluiting met de markt te vinden of te houden, mist de ervaring om een bedrijf te leiden, en baseert men beslissingen op verkeerde metrieken. Serieel ondernemer Eric Ries die de internetbubbel meemaakte en onder meer met IMVU ervaring opdeed, deelt waardevolle lessen in zijn boek voor ondernemers. Wat hem betreft is ondernemer een functie, en kom je die zowel in gevestigde bedrijven als nieuwe (letterlijk) startups tegen.

Geënt in de wetenschappelijke benadering van bedrijfsvoering zoals Frederick Taylor die een eeuw geleden voorstond, de LEAN principes, zoals die voortkomen uit het Toyota Production System, waar ook Just in Time (JIT) en het Kanban bord hun basis hebben, is De Lean Startup degelijk en tegen het meer kwantitatief aan dan menig enthousiast ondernemer wellicht lief is.

Het gaat om vermijden van verspilling, zowel in het kleine, maar ook op grote schaal, agile principes voor ontwikkeling, de kracht van experimenteren en leren.

About the author

Eric Ries is an entrepreneur and author of the New York Times bestseller The Lean Startup: How Todays Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Business, published by Crown Business. He graduated in 2001 from Yale University with a B.S. in Computer Science. While an undergraduate, he co-founded Catalyst Recruiting. Ries continued his entrepreneurial career as a Senior Software Engineer at There.com, leading efforts in agile software development and user-generated content. He later co-founded and served as CTO of IMVU, his third startup. In 2007, BusinessWeek named Ries one of the Best Young Entrepreneurs of Tech. In 2008 he served as a venture advisor at Kleiner Perkins Caufield & Byers before moving on to advise startups independently. Today he serves on the board of directors for Code for America and on the advisory board of a number of technology startups and venture capital firms. In 2009, Ries was honored with a TechFellow award in the category of Engineering Leadership. In 2010, he was named entrepreneur-in-residence at Harvard Business School and is currently an IDEO Fellow. The Lean Startup methodology has been written about in The New York Times, The Wall Street Journal, Harvard Business Review, Inc., Wired, Fast Company, and countless blogs. He lives in San Francisco with his wife, Tara.