De 1e Liemers Posbank Loop, mijn 17e Kennedymars rond Duiven

Als doorstart van de ter ziele gegane Larenstein Posbank loop, een Kennedymars vanuit Velp, is er dit jaar voor het eerst de Liemers Posbank Loop met start en finish in Duiven onder leiding van Martien van Diek. Martin van Diek spreekt deelnemers Liemers Posbankloop toe voor startDe 80km wordt in twee lussen gelopen, een nachttocht van 30km en een 50km dagtocht. De organisatoren hebben er voor overdag nog een gelijk oplopende 50km 4D-trainingstocht bij geregeld. Bijzonder is de starttijd, namelijk om 01.00u, en dat is weer anders dan de 22u of 5u. Om organisatorische redenen kan de dagtocht niet eerder starten dan 6u. ‘s Nachts gemiddeld sneller dan 6km/u gaan zal dan gecompenseerd moeten worden met langer rusten op de ontbijtlocatie in Duiven. Startlocatie is Huis van Droo, Fuutstraat 42 in Duiven, waar ik kort voor 0.30u arriveer. Naar verluidt zijn er zo’n 100 Kennedywalkers op het evenement ingeschreven en ongeveer hetzelfde aantal zal zaterdagmorgen voor de 50km tocht komen. Even voor 1u spreekt Martien van Diek ons toe en wenst ons succes.

Duiven – Zevenaar – Ooy – Westervoort – Duiven (30km)

Met Mitchell Perdon ga ik op stap, de wijk De Droo uit naar de Helhoek om er parallel aan de spoorlijn over een goed verlicht fietspad bijna 3km rechtdoor te gaan. Al bijpratend gaat dit stuk vlot. Het lopersveld trekt al snel uit elkaar. Als we voorbij Zevenaar naar de N336 afbuigen hebben we aansluiting bij Wiebe de Haan en ‘zijn’ 3 Friese wandelmaatjes. Met dit viertal heb ik grote delen van de Kennedymars Hilversum opgelopen. Samen is het nu nog gezelliger. De grappen doden de tijd als we langs Oud-Zevenaar trekken. Bij de sterrenwacht van Coronoa Borealis hebben we na 9km een eerste rust.We passeren de Panoven in het buurtschap Ooy, waar een voormalige pannenfabriek tot ‘buitengoed’ is omgetoverd. Echt donker is het niet geweest, maar het is wel opletten. Op de Pannerdenseweg lopen we min of meer blind achter de voorgangers aan, missen een pijl, maar herstellen ons snel. We zien we in de verte wandelaars die niet op ons geschreeuw reageren. Bij een latere rust en de finish hoorden we van deelnemers en organisatievrijwilligers dat dit sommigen kilometers extra wandelen heeft opgeleverd.

Remy Mitchell Henk-Jan op Liemers PosbankloopRemy Levink en Marjolein Wouters hebben zich in rap tempo langs het peloton wandelaars gewerkt en melden zich – onverwacht – bij ons. Remy zou de Twentse Wandel Tweedaagse lopen na vrijdagavond in het Arnhemse Gelredome als steward bij het concert van Céline Dion gewerkt te hebben. Marjolein had pech met de trein gehad. Vanuit Zutphen was het niet mogelijk naar Arnhem te reizen, dus had ze het alternatief Winterswijk geprobeerd. Om in Duiven te komen moest een taxi geregeld worden. Door het rivierenlandschap van de Oude Rijn met polders en akkers gaat het naar het westen. De verlichte tunnelingang van de 2700 meter lange spoortunnel onder het Pannerdensch Kanaal met een kunst olifant voor het gebouw valt op, maar is lastig in het donker te fotograferen. Bij De Dorpsnoot in Loo is na 18km een 2e rust.

Foirt Geldersoord ZevenaarNu gaat het langs de Nederrijn / Pannerdens Kanaal naar het noorden over dijken en weer terugbuigend de rand van Zevenaar schurend. In Fort Geldersoord wandelen we door de schans die in 2014 tot hernieuwd park is geopend.

Daarna buiten Zevenaar langs naar het Horsterpark, de groene buffer tussen Zevenaar en Duiven. Lange rechte stukken vervolgens naar de brandweerkazerne van Duiven, waar niet alleen ontbeten wordt, maar ook de bagagetas gevuld wordt met het reflecterend hesje. Ik houd de lage schoenen aan. De meegebrachte hoge schoenen voor de Veluwe laat ik in de tas.

Duiven – Giesbeek – Doesburg – Dieren – Veluwezoom – Velp – Arnhem – Duiven (50km)

Liemers Posbankloop 2017 in GiesbeekZodra de klok 6u slaat zijn we weg bij de brandweerkazerne. Voor de avontuurlijk ingestelde wandelaar is het slikken vandaag, zoveel lange, rechte stukken zijn in de route opgenomen. Zo moet je wel veel grappen maken, liedjes zingen en bijpraten met elkaar om de tijd leuk door te komen. De plukjes 50km lopers die we inhalen vinden het wel gezellig.We bereiken de zandafgravingen langs de IJssel bij Giesbeek, waar de plaatselijke brandweerkazerne ons weer onderdak biedt.

We bereiken de zandafgravingen langs de IJssel bij Giesbeek, waar de plaatselijke brandweerkazerne ons weer onderdak biedt.

Schaap met hek om hals Liemers Posbankloop 2017Het fietspad over de IJsseldijk volgend 5km verder bij de brug over de Oude IJssel. Ik herken het van het Streekpad 11  Hanzestedenpad. Wauw, een eerste stukje onverhard pad bij daglicht over de vestingwal van de hanzestad Doesburg. Aan de Halve Maanweg wacht opnieuw een rust bij de lokale brandweer, uiteraard met mosterdsoep. Ook het broodje worst gaat er wel in.

Kerk DoesburgMet Marjolein loop ik de volgende etappe op kop. We doorsteken het oude stadscentrum, antwoorden op vragen van belangstellende mensen in de winkelstraat en slingeren met het fietspad mee de N317 op, de IJssel over en alsmaar rechtdoor naar Dieren, waar na ruim 5km andermaal een brandweerkazerne de deuren open heeft. Marjolein bij Remy op de rug rustpunt brandweer DierenWe zijn intussen behoorlijk melig. Marjolein mag bij Remy op de rug en uit zijn hand een stroopwafel eten. Hier krijgen we een grote bidon met drinken mee.

De grootse lol op Veluwezoom Liemers Posbankloop 2017Zigzaggend over het traject dat begin vorig jaar in de helaas ook opgeheven Kennedymars Winterswijk – Arnhem gaan we stijgen en dalen in het Nationaal Park Veluwezoom, langs de Carolinahoeve. We blijven in de stemming door liedjes zingen, voorbijgangers groeten, groepjes joggers, pilates en rek- en strekoefeningen actievelingen uit te dagen. De klim wordt Mitchell Perdon te gortig. Hij moet terugschakelen. Onder het paviljoen De Posbank is een drank- en fruitpost ingericht. De schoenen schonen we van zand en takken.

Uitzicht Posbank Liemers Posbankloop 2017Vervolgens de Posbank over. Aan de andere kant staan geen pijlen meer. Gelukkig hebben zowel Marjolein als ik de GPS tracks van de lussen opgehaald bij afstandmeten.nl mobiel bij ons. Hier zullen dus ook best wat mensen hebben moeten zoeken naar het eerstvolgende lint.

Het stuk via Beekhuizen, bosvijvers, over de Keienberg en door de Ossendaalselaan de heuvels af, de Arnhemsestraatweg over, landgoed Biljoen in, de snelweg A348 langs naar de Velpse korfbalvereniging SIOS 61 is opvallend lang. We willen bij een 2e editie ergens halverwege wel een extra waterpost en Dixi. Deelnemers Liemers Posbankloop bij rust SIOS 61 VelpIn de sportkantine is een jongen goed op dreef om uit te vragen hoe we ons broodje kroket of frikadel willen hebben. Als we #1 hebben opgegeten, komt hij vragen of we een 2e willen. Nou, nee, bedankt. We vallen toch al niet af van een Kennedymars. Als wij klaar zijn om te vertrekken, komt Mitchell binnen. Hij gaat moedig door in eigen tempo.

We vervolgen de route met de bedrijventerreinen langs de A348 aan de rechterhand en de IJssel links over de dijk met forse tegenwind. Het miezerregent al lange tijd, maar de poncho blijft in de verpakking. De wandelen onder de A12 / IJsselbruggen door, verder over de dijk langs bedrijventerrein IJsseloord. Via een koeienstal is bij Landwinkel IJsseloord aan de Schaapdijk in Arnhem is de volgende rustpost (op papier op 66 km, de logger geeft hier 73 aan, terwijl bij Lathum een kilometer teveel is gelogd, en dus afgetrokken moet worden). Hier krijgen we karnemelk en opnieuw koeken en appels.

Bruggen over IJssel naar Westervoort Liemers Posbankloop 2017We tikken bij de Zevenaarseweg even Arnhem aan om via de IJsselbrug naar Westervoort te gaan. Hier volgen opnieuw lange stukken van telkens een kilometer. In het Horsterpark tussen Westervoort en Duiven is (73 km, 77 volgens de gecorrigeerde logs) de voorlaatste rustpost bij het Theepaviljoen. Helaas staat deze in het veld niet met pijlen aangegeven. Als we alweer een paar honderd meter verder zijn – Marjolein en de bij ons aangehaakte man uit Son-Breugel  lopen nu voorop, met Remy loop ik op gepaste afstand van de zeer goed in vorm zijnde Zutphense – vragen naar het Theepaviljoen en teruggewezen worden, stappen we balend door. Wat de in de laatste nieuwsbrief aangekondigde met een “Zweedse” rustpost is geweest: geen idee. Er is ons bij de landwinkel ook een 50km loper in het fel oranje gekleed ingehaald die de rustposten vanaf de landwinkel overslaat.

Fruitkwekerij De Stockhorst Liemers Posbankloop 2017Dat doen we zelf bij de laatste rustpost is bij Fruitkwekerij Stokhorst in Groessen (77 km op papier, 80,4 volgens de log). De lange stukken buiten Duiven om zijn saai. Remy heeft ontzettend zin in cola, maar vangt bot. Appelsap uit een pak, kersen van eigen makelij, voor de liefhebber bier van Stadsbrouwerij Wittenburg. Met een uur autorijden voor de boeg geen alcohol voor mij.

Welkom terug bij Huis van Droo Duiven Liemers Posbankloop 2017Als we als viertaal naar Groessen gaan, duikt Cora Spruit op om Remy (en ons) in te halen. Het was voor haar vannacht en -morgen schakelen geweest op de gewijzigde wandelplannen. De laatste paar kilometers dus met Cora erbij kletsen. De finish bij Huis van Droo bereiken we om 15.15u.

Gewapend met oorkonde, een stempel in het Kennedywalker als bewijs van mijn 17e 80km mars alweer, wat buttons en stickers in een Liemers promotietasje neem ik afscheid van de gezellige wandelmaten, ben maar wat blij met sandalen in plaats van schoenen in de auto, en rijd veilig in een uur naar huis.

Het (hoewel kort) slapen gisteravond heeft goed gewerkt. Ik heb vandaag geen man met hamer gezien, mijn voeten en benen hielden het goed. Ik ben tevreden 🙂

Ruim 3km meer laten wandelen dan op papieren routebeschrijving, de nieuwsbrieven en afstandmeten.nl is aangegeven, is bij geen enkele Kennedymars een reclame. De verzorging vandaag is goed, al had het assortiment met wat extra zuivel, drop en frisdrank afgewisseld mogen worden. De routebeschrijving bevatte diverse fouten in richtingaanduidingen. En de lange, rechte stukken mogen wat avontuurlijker om de tocht volgend jaar aantrekkelijk te houden om nogmaals te doen.

Zie ook: