Vlammende tweede helft Economentop 2017 in Winterswijk

Zaterdag 27 mei

Na de sportieve eerste helft van de Economentop 2017 op de Scharrelhof in Kotten, Winterswijk zijn er ook op de laatste 2 dagen weer veel leuke geplande en spontane programma-onderdelen. Gerben Leijendekker vertrekt al vroeg voor een familiefeest in Friesland. Ruud van Suijdam pakt wat later zijn tas om naar de schoonouders in Dalfsen te gaan. Blijven er nog 24 economen met aanhang over. Johan Oldenziel en Ed Postma hadden voor vandaag eerst de archeologische opgravingen van de Romeinse nederzetting in Xanten gepland. Mijn opmerkingen op één van de recente verjaardagsfeesten dat zowel Henriëtte als Marianne op hun schoolexcursie dit eigenlijk maar saai vonden, hebben tot een programmawijziging geleid. Per auto rijden we naar Anholt om er de Biotopwildpark Anholter Schweiz te bezoeken, een ruim opgezet en betaalbaar dierenpark.

Biotoppark Anholter SchweizEerst verzorgen we in en rond een verkaste Zwitserse Alpenhütte aan een meer in het park de inwendige mens. Van uitsmijter en zalmsalade tot Pommes mit Bratwurst oder Schnitzel, een kannetje thee of juist een halve liter Erdinger. We laten het ons goed smaken. Dan lopen we op eigen gelegenheid door het park. Een groot veld met reeën, geiten en ezels kunnen we gewoon op, om heel dicht bij de dieren te komen. Bij de ezels en geiten is dat nog geen probleem. Met Johan als een soort herdershond probeer ik de groep reeën in een hoek van het park te krijgen om ze van zo dichtbij mogelijk te kunnen fotograferen. Ach, de beesten zijn ook niet gek, en hebben ons in de gaten. Ontzeg ons het avontuur niet. Dit kun je in een Nederlandse kinderboerderij of dierentuin vergeten!

Hedwig de sneeuwuil in Biotopwildpark Anholter SchweizWe verbazen ons verderop over de grootte van een steenmarter, zien een makke, witte sneeuwuil die spontaan tot Hedwig uit Harry Potter wordt gedoopt, zien enkele wisenten, bruine en zwarte beren, wolven, otters en ooievaars, fretten en moeflons.


Bij de entree van de stad ligt net van de weg af de Wasserburg Anholt. Voor het kasteel maken we diverse foto’s. Het museum of de rondleiding door de burcht laten we vanwege de warmte lekker schieten. Economentop 2017 022Nee, dan liever naar Winterswijk terug. Na een loopje door het centrum waar dweilorkest Van toeten noch blazen ons begeleidt, strijken we bij gelateria Talamini op de Markt neer om weer wat smaken Italiaans schepijs te testen. IMG_20170527_155830Ons voorbeeld doet goed volgen. Op de WhatsApp verschijnen er het komende uur meer foto’s van steeds groter ogende coupes en sorbets.

Tapas buffet staat klaar 2Via Scharrelhof eigenaresse Annet Schreurs is cateraar Goed op smaak geregeld om een tapas buffet te komen brengen om 18.30u. Tapas buffet staat klaarDie nuttigen we voor de verandering op het terras aan de andere kant van de groepsaccommodatie met uitzicht op het grasveld en trampoline. Bij het buffet zelf is geen toetje, maar de leiding heeft overal aan gedacht. In het net over de grens liggende Oeding kun je ook 25 bakjes ijs afhalen. Fieke Zijlstra vertelt, dat dit in Italië heel gewoon is. Okay, waarschijnlijk zijn wat snelheidsregels overtreden, maar het ijs is nog goed koud als het bij De Scharrelhof wordt afgeleverd.

Na het eten is het tijd voor de jaarlijkse remake van de skelterfoto met Jos Timmer aan het stuur en Ellie de Jonge achterin de bak. Met hulp van Remco Matthesius die mijn originele foto uit Nijemirdum (2011) op z’n mobiel heeft, doe ik mijn best de 2017 versie te schieten.

Jelle Jos en Ed 2Dan een nieuwe foto-opdracht. Jelle Hagen, Ed Postma en Jos Timmer willen in 2018 meedoen met de Baltic Sea Challenge (8500km in 18 dagen door 11 landen), en zien elkaar niet elke week. Om toch een geschikte groepsfoto te hebben, mag ik los met de garagedeur als zo neutraal mogelijke achtergrond. Photoshop moet later thuis het werkje kunnen afmaken.

Terwijl het nog niet eens schemert, zijn Johan en Remco al in de weer om op de stenen vuurplaats in het grasveld aan de voorzijde van de groepsaccommodatie hun kampvuur aan te leggen en aan te steken. Het werkt als een magneet op de jongste deelnemers aan de Economentop die terloops melding maken over de stank en geluidsoverlast van hun schetende en poepende vaders 😉 Na de afwas en wat bijpraatsessies elders op de accommodatie is het buiten wel donker en zitten we in een grote kring om het kampvuuur te genieten.

IMG_20170527_235237Johan heeft donderdagmiddag bij de Plus in Winterswijk twee potten koffiemelkpoeder gekocht voor de 3e aflevering van de praktisch ingestoken scheikundeles. Nadat veel foto’s en video’s van de blasts zijn uitgewisseld via de WhatsApp groep of op Flickr en Youtube gezet – jawel, de Wifi ontvangst is buiten op het grasveld stukken beter dan beter – wil ik om 23.30u wel eens experimenteren met het ‘live gaan via Facebook’. Onverwacht zie ik, als Johan zijn kunsten vertoont, snel een handvol buren, vrienden en familieleden inschakelen om deze spontane live-vertoning te volgen. We liggen met elkaar in een deuk om wat mensen beweegt zaterdagavond laat op Facebook te zijn en zo te gluren bij de buren.

Kampvuur Economentop 2017Johan vraagt enkele keren in de groep wie de Economentop in 2018 wil organiseren. Het blijft stil, zeker in de hoek van groepsleden die toch al jaren niet meer aan de beurt zijn geweest. Dochter Henriëtte meldt zich spontaan, maar maakt zich alleen zorgen dat ze nog geen 18 zal zijn volgend jaar mei, en dus geen bier kan kopen. Voor de Maatschappelijke Stage hoeft ze het niet meer te doen. Kudos voor het spontaan oppakken van de handschoen en dus in 2018 met een Next Generation Economentop te komen krijgt ze van de anderen. Klazien springt in om haar te helpen en t.z.t. voor de paar kratten bier te zorgen. Voor de lezers die zich zorgen maken over de hoeveelheid genuttigde alcohol: die is al jarenlang zeer gering. Ruim 2 kratten bier, 1 fles rode wijn en 2 flessen rosé is alles.

Zondag 28 mei

Puzzelrit Economentop 2017 - Tschibo langs N319 met Jorrit‘s Morgens vroeg onweert het in de verte. Een gestage regenbui trekt over en is voor de afwisseling best prettig om naar te luisteren. Uitslapen lukt ook vanmorgen niet. Als de zon doorbreekt, stijgt de temperatuur flink en zijn de economen snel hun bed uit. Renze Zijlstra gaat nog een 12km hardlopen; andere ontbijten of slepen hun bagage naar de auto. Henriët de Iongh biedt Henriëtte en Klazien aan de Economentop 2018 mee te helpen organiseren. Vele handen maken licht werk.

Tegen het eind van de ochtend nemen we afscheid. Bij Hoitink-Wind brandstoffen aan de N319, het eerste fotoherkenningspunt van de puzzelrit vrijdag, gooi ik de dieseltank weer vol. Voor €1,119 per liter tank ik ook in Balkbrug of Ommen niet. We rijden via de 70 aan de Duitse kant van de grens richting Gronau om er de 54 naar Enschede te nemen. Via de A35, N36 en N377 zijn we om 12.30u weer thuis. Ik spreek buurvrouw Gerda Keizer aan, één van de kijkers naar de Facebook video gisteravond. Zowel zij als wij hebben ervan genoten.

Henriëtte zoekt al naar een locatie voor de Economentop 2018.Direct ‘s middags maakt Henriëtte werk van haar nieuwe leidinggevende rol en zoekt een geschikte locatie voor de Economentop 2018. De pijlen zijn in eerste aanleg op Noord-Brabant en Flevoland gericht. Verbaas je niet als we in een heel andere provincie eindigen. Aan mij zelf de taak om de auto- en fietspuzzelritten volgend jaar uit te zetten en te begeleiden.

De omgeving van Winterswijk houd ik in gedachten voor een eigen meerdaagse wandelen. Anders dan Doetinchem of Barchem (in juni doe ik mee) heeft Winterswijk geen eigen vierdaagse voor wandelaars overdag, wel een fietsvierdaagse. De omgeving is vergeven van de paden. Onderweg zagen we niet voor niets her en der wandelaars op onder meer het rood-gele streekpad Scholtenpad en het rood-witte LAW10 Noaberpad langs de oostgrens van ons land.

Alle foto’s van het weekend vind je op Flickr. Het verslag en de foto’s van Jos Timmer vind je op zijn website dafenz3.nl.