Stadswandeling door Gouda

Deze zaterdag benut Klazien haar eerste seizoensretour uit de NS Spoordeelwinkel en geniet ik van gratis OV aangeboden door mijn werkgever Capgemini om een stadswandeling door Gouda te maken. Een jaar geleden gebruikte ik Gouda als uitvalsbasis voor een rondwandeling door de streek langs plaatsen waar Van der Klissen wonen of hebben gewoond. Mijn opa kwam, voordat hij naar Deventer verhuisde, uit Gouda. Voor nu staat niet de famillie, of het Groene Hart, maar de binnenstad van Gouda centraal. Om 7.23u vertrokken uit Ommen, stappen we om 9.10 in Gouda het stationsgebouw uit richting centrum.

Wandelbankje in Goudse stroopwafelstijl Hoogstraat GoudaNa de Kleiweg, waar mijn oog direct valt op een wandelbankje in stroopwafel tinten, nemen we de Kleiwegstraat, waar bijvoorbeeld de oude brandweerkazerne, de Vrouwetoren en het hofje van Clinq te bezichtigen zijn. Het stadscentrum staat vol (rijks)monumenten! Bij het Bolwerk tussen Lage en Hoge Gouwe en de Kattensingel valt de zwart-witte koe als kunstwerk op. De Goudse kaas moet toch ergens vandaan komen!


Henk-Jan aan schandpaal GoudaEven later zit ik met hoofd en handen vast in de houten schandpaal. “Gebruik van de schandpaal is op eigen risico” staat erop geplakt. Wil Klazien na 19 jaar huwelijk zó van me af? Valt wel mee, gelukkig. Met kerken links en rechts van de Hoge en Lage Gouwe – voor elk wat wils – slaan we vervolgens af naar de Lange Groenendaal richting Markt. De zaterdagse warenmarkt neemt een vrij uitzicht op het stadhuis wat weg, maar het lukt toch een gat tussen de kramen te vinden om het fraaie pand met trapgevels en rode luiken voor de ramen, het waaggebouw en andere gevels langs het plein te fotograferen. We zijn nu nog te vroeg om het stadhuis te bekijken, als we het later proberen – de voordeur staat dan wel open – blijkt de portier net te gaan sluiten, omdat er zo een huwelijk gesloten zal worden.

Goudse Glazen - Het ontzet van LeidenWe lopen naar de aan Johannes de Doper gewijde St-Janskerk, met 123 meter de langste kerk in Nederland. Het eerste kerkgebouw stond hier in de 13e eeuw al, het huidige dateert grotendeels van vóór de brand van 1552. Voor €6 p.p. mag je naar binnen. Niet alleen een fraai gerestaureerd interieur, maar vooral de tientallen Goudse Glazen, gebrandschilderde ramen met bijbelse en vaderlandse geschiedenissen uitgebeeld. Goudse Glazen in St-Janskerk Gouda 3Met een groep Russische toeristen met gids bekijken we op ons gemak de ramen en de kapellen, terwijl een organist wat psalmen doorneemt. Tja, de vrijwilligers bij de entree vroegen ons vooraf goed te kijken naar het ene moderne raam. Daarover waren de meningen verdeeld. Klazien is dan zo aardig om expliciet bij vertrek aan te geven, dat ze het lichtere en met roze tinten gevulde glas-in-lood-raam met geometrische figuren ‘inderdaad’ lelijk vindt.

Molen 't Slot GoudaAchter de Kerk is het Museum Gouda, wat bruggetjes en een park te vinden, waar een buste van Erasmus is opgesteld. We lopen via de Spieringstraat met onder meer Zoet & Zalig, een schenkerij in het voormalige weeshuis uit 1642, fotogenieke gevels naar het Houtmanspark, waar op een heuvel de 19e eeuwse korenmolen ‘t Slot staat. Aan de andere kant de Hollandse IJssel. Wij lopen door het Houtmanspark langs de Fluwelensingel terug over een voetpad. We bekijken wat antiekwinkels en slaan bij de Lange Tiendeweg weer af naar het marktplein. Dan maken we nog een lus door de Peperstraat, Boog en Raam langs hofjes en gevels, om langs de Turfmarkt en het water naar de Markt te gaan.

Klazien aan soep restaurant Belvedere Markt GoudaAls dank voor haar werk voor zwager Albert-Jan en nicht Linda van de Groene Passies heeft Klazien een tijd geleden een HEMA voucher gekregen voor een lunch voor 2 personen. Ik heb daarom gereserveerd bij restaurant Belvédère aan de Markt. Overdekt en met terraskachel aan, is het buiten goed zitten. Een draaiorgel speelt Hollandse deuntjes, terwijl wij genieten van koffie en thee, kaas- en een seizoenssoep, plus luxe broodjes. Het personeel is er zeer vriendelijk, en om ons heen blijkbaar ‘stamgasten’. Leuk om tussen te zitten.

Wandelbankje in Goudse kaas stijl Hoogstraat GoudaNa de lunch hebben we geen zin in een museum en gaan , zoals op reserve gepland (seizoensretour is Ommen – Rotterdam Blaak), met de trein verder naar Rotterdam. Daar wil ik Klazien de Markthal laten zien. En – anders dan in de Goudse binnenstad – willen we in het Rotterdamse stadscentrum een speelgoedwinkel vinden om een cadeau voor de twee jaar geworden neef Stef te kopen. Maar eerst gaat ook het in kaas-stijl uitgevoerde wandelbankje op de foto. Check welkomingouda voor tips rond bezienswaardigheden, openingstijden en exposities.

Onderstaande GPS log is wat woest. In werkelijkheid hebben we op de Markt geluncht, in plaats van nog 2-3 kilometer over het noorden van het centrum gezworven te hebben.