Sportieve eerste helft Economentop 2017 in Winterswijk

De 23e Economentop, het jaarlijkse weekend weg met oud-studiegenoten en hun partners en kinderen met Hemelvaart, wordt deze keer gehouden in de Gelderse Achterhoek. In het buitengebied van Winterswijk, een rustig essenlandschap met veel onverharde bomenlanen, klinkerwegen en een enorme hoeveelheid wandelpaden – hoor ik iemand eldorado zeggen? – ligt het buurtschap Kotten. En buiten dat buurtschap, enkele honderden meters ten noorden van  de N319 tussen Winterswijk en Oeding aan de Duitse grens ligt groepsaccommodatie De Scharrelhof.

Woensdag 24 mei

Marianne Henriëtte en Klazien voor kip kerrieGastvrouw Annet Schreurs heeft er dinsdag Remco Matthesius & Ellie de Jonge al mogen ontvangen in de verbouwde boerderij, dat naast ‘opvang’ van groepen ook een B&B biedt. Woensdagmiddag en -avond komen wij met de eerste ploeg economen ook naar De Scharrelhof. Een appel- en aardbeientaart van de hand van de moeder van Annet zetten we in als toetje na de door Johan Oldenziel – hij heeft met Ed Postma dit jaar de leiding – met Henriet de Iongh-Postma klaargemaakte kip-kerrie met rijstmaaltijd. De rest van de avond laten we het denken aan en praten over werk achter ons. Het is schitterend zomers weer, en dus zitten we vooral buiten. Later zien we Ajax de UEFA League finale verliezen van Manchester United. Geen van allen zijn we voetbalfanaten, maar vanavond zijn we door Ellie opgeroepen dress code rood-wit aan te houden (zelf draag ik mijn rood-witte Mens erger je niet t-shirt) en aan te schuiven. Mobiel bereik is er hier in de grensstreek amper tot niet. Wifi gelukkig wel.

Donderdag 25 mei

Steengroeve Sebelco WinterswijkUitslapen, zeker met dit mooie weer, lukt me niet, ondanks de goede bedden en temperatuur in de kamer. En dus start ik de dag sportief met een ronde hardlopen door de omgeving. Ik heb woensdagavond met OSMAnd wel gekeken hoe ongeveer rondes gemaakt kunnen worden. Toch is het veel leuker gewoon je neus achterna te gaan en te zien waar je langs loopt en terecht komt. Onderweg zie ik bijvoorbeeld de steengroeve, een dagbouwmijn waar kalksteen gewonnen wordt in de laatste van drie groeven ten behoeve van de wegenbouw- en kunstmestindustrie.

Jos Timmer oefent ligfiets in Winterswijk 1Het blijft elk jaar een uitdaging nieuwe elementen in het weekend weg te brengen, hoewel sommige programma-onderdelen zoals de quiz, het kampvuur en de puzzelrit een traditie geworden zijn. Een collega van Johan Oldenziel heeft hem getipt dat ligfietsen ook leuk is. Eerder hebben we al gewone fietsen, Solexen en dergelijke gehad. We rijden na de lunch met wat auto’s naar het centrum van Winterswijk. Bij ACE ligfietsen, een begrip voor ligfietsliefhebbers in heel Nederland, krijgen we koffie en thee aangeboden. Dat slaan we nu nog even af. Het passen en meten van 15 ligfietsen in diverse modellen en uitvoeringen neemt wat tijd in beslag. In een zijstraat van Weurden kunnen we wat oefenen in het in balans krijgen van de fiets, opstarten en weer remmen. Even kunnen we ons weer voorstellen hoe het is te leren fietsen. Een route van 32km laat ons de omgeving verkennen. Op verharde paden gaat dat prima, in mul zand kukelt de één na de ander om.

Fietstocht met ligfietsen rond Winterswijk 10Na 17u als we weer binnen zijn, bedient Klazien het apparaat in de ACE winkel om de economen van thee en koffie te voorzien, terwijl we helpen de 15 fietsen weer op te ruimen. Met ons grootschalige huuractie hebben we zoveel korting verdient, dat een aankoop van een ligfiets de komende 4 maanden met €120 minder af kan. De een reed vanmiddag op een model van €800, anderen €4.000.

Man, wat een gemoedelijkheid is het hier. Het is nog steeds zomers warm, een goede smoes om en groupe naar De Heer in het centrum te gaan om er ijs te eten.

Hemelvaartsdag op Economentop 2017Henriët de Iongh en Fieke Zijlstra maken vanavond de pasta in 2 varianten klaar. Met de komst van Ruud van Suijdam zijn we met 25 mensen compleet en kan er na een fietstocht wel een maaltijd in! We eten buiten De Scharrelhof op het terras. Spelletjes, kletsen, drinken vullen de avond. Gerben Leijendekker en Jelle Hagen maken nog een rondwandeling in de omgeving.

Vrijdag 26 mei

We zitten alweer vroeg buiten op het terras. Ruud van Suijdam heeft ons uitgenodigd mee te doen met een duurloopje door de omgeving. De gemiddelde snelheid van 12km/u ligt ons te hoog; we laten de eer aan Renze Zijlstra om Ruud uit te dagen. De beloofde beloning: een antwoord op een quizvraag na 8km lopen, laten we schieten.

Puzzelrit Economentop 2017 - Kijk uit er kan nog een fietser komenRenze heeft voor vanmiddag de puzzelrit uitgezet. Zijn blinde vertrouwen in techniek wordt niet gedeeld. Een 57km route fietsen of 55km autorijden op basis van een op een half A4 geprinte Google Maps kaart dat een gebied van 30x30km beslaat, gaat niet. Het alternatief, de route tonen op afstandmeten.nl via je mobiele databundel in het grensgebied tussen Duitsland en Nederland – het grootste deel van de dag is er géén netwerk! – is ook niet betrouwbaar. Ellie heeft een knooppuntenkaart van de Achterhoek gekocht en begint de route al over te nemen op haar kaart. Fijn voor haar groep. Met Jorrit Hartmans volg ik de insteek voor wandelaars: afslagen markeren en straatnamen toevoegen aan de trajecten op basis van in De Scharrelhof nog beschikbare online kaarten. Als uitsmijter geeft Renze terloops mee, dat de 19 foto’s van objecten die we onderweg in de juiste volgorde moeten zien terug te vinden in tegengestelde richting zijn gefotografeerd.

Puzzelrit Economentop 2017 - Wensput MeddoMet Johan van der Klis, Jorrit Hartmans, Gerben Leijdendekker vertrek ik als tweede fietsploeg. Binnen een kwartier na ons vertrekt ook de eerste autoploeg, Die zien we even later bij de kruising met de Bocholter Baan nog even, de andere twee autogroepen krijgen we de hele middag niet te zien. De route met de klok mee door Duitsland, om Winterswijk heen, door het dorpje Meddo en langs de recreatieplas ‘t Hilgelo gaat op zich voortvarend, maar houdt ons ook tot tegen het avondeten bezig.

Grenzeloos fietsen op puzzelrit Economentop 2017 rond #winterswijk #fietsen #euregio #winterswijkgespot #gelderland

A post shared by Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis) on


Jorrit heeft voor vandaag ook een ligfiets gehuurd, Johan en Gerben rijden op een huurfiets, zelf heb ik mijn eigen fiets. Bij Sevink Molen zien we Renze en houden we zelf na 44km fietsen pauze. Een Hoegaarden wit smaakt me prima, de anderen genieten van gebak en cola.

Opnamen van Boer zoekt vrouw in Kotten, WinterswijkDe gehaktschotel met Bugles en aardappelsalade met zalm en groene veldsla van de hand van Saskia Hartmans en Henriët de Iongh-Postma smaakt goed. Jos Timmer heeft Ron Rensink, de mede-eigenaar van De Scharrelhof, gevonden in de hobbysfeer. Jos met de klassieke, rode Volkswagen T2a pick-up en Ron als semi-professioneel fotograaf in een weiland met koeien achter de accommodatie. Melkbussen achterop gezet, alsof Jos een heuse melkrijder is. Wat hooi tussen de bussen om de koeien te lokken en hopen, dat ze niet alleen schuren en likken, maar ook tegen de pick-up klimmen. Het levert een reeks mooie foto’s op, niet alleen van Ron, maar ook van economen. Alsof er Boer zoekt vrouw opnamen gemaakt worden 😉

Hemelvaartsdag op Economentop 2017Binnen heeft Ruud van Suijdam de beamer geïnstalleerd voor de jaarlijkse quiz. Geen bingo dit keer van Ellie en Gerben, wel vijf reeksen vragen aan divers samengestelde groepen over popmuziek, aardrijkskunde, de Achterhoek, dictee Nederlands, raadjeplaatje en wiskunde. Over de uitslag kan niet met de quizmaster gecorrespondeerd worden, dus doen we het wel. Missend koppelstreepje tussen Henk en Jan, het niet in Sudan en Zuid-Soedan verdeelde Afrikaanse land op de kaart en of de gefotografeerde campanille nu in Florence of Sienna staat: hoogst discutabele issues 🙂

Morgen deel 2 van de Economentop 2017. Alle foto’s van het weekend vind je op Flickr.