32e Kennedymars Hilversum 2017

Het doorgaan van de 31e editie van de Kennedymars Hilversum was in 2016 onzeker. Het werd een succes. Toch dreigde voor 2017 opnieuw het wegvallen van de mars. Het blijft lastig voldoende sponsoren en vrijwilligers te vinden voor een 18-20 uur durende mars inclusief nachtelijke uren in een grote ronde door het Gooi. Gerard van Blarcum van sv De LAT heeft bij de voorinschrijving een kleine 200 liefhebbers kunnen strikken voor #32. In totaal komen 226 lopers naar Hilversum vanavond. Marsleider André Loos is erin geslaagd de benodigde vrijwilligers te vinden om het evenement te laten slagen.

Proloog

Gerrit Lindenholz van de SWOS zou met me meerijden naar Hilversum, maar moest vanwege familieomstandigheden afzeggen. En zo verruil ik de auto met aanspraak door een fervente wandelaar voor de trein met aanspraak door de conducteur. De vakantieveiligen.nl aanbieding van 2 NS enkeltjes à €10,25 komt me goed uit. De terugweg mag ik weliswaar op de NS Businesscard doen, heen van Ommen naar Hilversum Sportpark is op eigen kosten.

Deelnemers Kennedymars Hilversum bij Gooise Atletiek ClubDoor blikseminslag rijden er geen treinen tussen Rotterdam en Utrecht. Balen voor bijvoorbeeld Cora Spruit die strandt op Rotterdam Alexander en na wachten en navragen naar huis teruggaat, in plaats van in Hilversum te gaan wandelen. Op mijn eigen traject is het ook spannend. In Zwolle staat ‘wegens blikseminslag’ als reden op de borden voor de vertraagde intercity uit Groningen naar Amersfoort. De conducteur meldt als we eenmaal rijden dat het een spoorloper was die voor de vertraging zorgde. In theorie heb ik in Amersfoort en Hilversum 1 minuut overstaptijd over. In Amersfoort gaat het goed, want de sprinter naar Hilversum is zelf ook vertraagd. Bij binnenkomst in Hilversum zie ik de conducteur al fluiten voor vertrek van de sprinter naar Sportpark. Ik geef niet op, druk op knoppen, en zie de conducteur me wenken naar ‘zijn’ deuren te komen. Rennen dus!

En ben ik toch op tijd, rond 21.25u, bij de Gooise Atletiek Club aan de Arena in Hilversum. Boven in de kantine hangt een enorme zweetlucht. Ik meld me bij de inschrijfbalie, zie allerhande bekende gezichten, maar wacht toch liever buiten met meer frisse lucht.

Hilversum – Diemen (34km)

Kennedymars Hilversum bij Instituut Beeld en GeluidDe marsleider kan niet echt met een megafoon omgaan. Welke omleidingen, verplaatste toiletten en rustposten waar zijn gesitueerd, krijg ik moeizaam mee. Lopen maar om 22u. Vóór de start was het al gaan regenen, en ook de eerste kilometers regent het. Poncho aan. Twee jaar geleden was er meer publiek op de terrassen aan het Groest en werden we aangemoedigd. Het weer houdt nu veel mensen binnen. In rap tempo gaat het door het centrum en langs het Instituut Beeld en Geluid, de studio’s en kantoren op het Mediapark richting Bussum-Zuid en Bussum. Jeroen van den Bos komt langszij zetten, feliciteert me met het Kennedymars PR in Hengelo in april en vermoedt dat ik goed in vorm ben. Hij loopt een tik sneller dan ik, maar op alle rustpunten komen we elkaar tegen. OP hetr Raadhuisplein van Bussum krijgen we een stroopwafel aangereikt en kunnen door naar Naarden en Naarden-Vesting. De zaklamp blijft uit, er is genoeg licht van autoverkeer en straatverlichting. Politie-agenten komen poolshoogte nemen in de vestingstad. Voorbij Het Arsenaal waar onder meer Jan de Bouvrie zijn creaties toont, aan de Amsterdamsestraatweg is de eerste rustpost op 12,7km ingericht met ranja en boterhammen.

Kennedymars Hilversum bij Het Arsenaal Naarden-VestingIk heb inmiddels aansluiting bij een viertal FLAL wandelaars. Met grappen, liedjes, moppen en gevatte opmerkingen, plannen voor wandeltochten en ervaringen doden we de tijd en houden het tempo hoog. Terwijl we door het recreatiegebied Naarderbos lopen zien we het boven Almere bliksemen. We volgen het asfaltbetonnen fietspad langs de kust en komen zo in Muiderberg. Met het Muiderslot in zicht gaan we naar Muiden, waar op het Vestingplein een wagenrust is. De politie staat er met de organisatie te praten, terwijl ik ga wildplassen.

Bij vertrek door het plaatsje lopen we even te ver door. Er staan geen pijlen, maar een andere wandelaar heeft de route als GPS op z’n smartphone en seint ons af te slaan de Zeestraat op. Dat wordt de Westzeedijk en later de Diemerzeedijk. De nieuwe A1 aan de linkerhand, om de Nuon centrale Diemen heen. De Amsterdamse Vinex locatie IJburg komt in beeld. We pakken een stuk IJburglaan, terwijl de aanvoerder van het FLAL groepje zijn selectie Jan Smit liedjes op de luidspreker zet. Langs de sportvelden ten zuiden van IJburg gaat het de Nesciobrug over. De in 2013 opgeleverde fietsbrug laat nu al forse slijtage aan het asfalt zien. Ook hier bij de trap naar beneden geen pijl, wel hulp van een wandelaar die al wat verder is. De Ouddiemerlaan wordt opnieuw bestraat. We zouden volgens de papieren routebeschrijving de omleidingsroute moeten volgen. Pijlen ontbreken op straat. Als wat grotere groep wandelaars besluiten we gewoon rechtdoor over het zand te gaan. Na 100m weer klinkers en de bekende route onder de A1 en spoorviaduct door, de andere spoorlijn bij station Diemen kruisend naar het verenigingsgebouw De Schakel voor een rust en kans proviand uit eigen sporttas te verversen.

Diemen – Loenen (21,4km)

Kennedymars Hilversum langs Amsterdam-RijnkanaalWe lopen in groepsverband naar de Weespertrekvaart en over het fietspad langs de Gaasp (links) en bedrijventerrein Verrijn Stuart en de park Bijlmerweide (rechts) onder de A9 door naar Driemond. Het is eenvoudig alsmaar rechtdoor lopen, niet inspirerend. Voorzover het donker is geweest in de Randstad, begint het alweer te krieken. Het kronkelen langs de huizen aan de Gaasp moet je vooral overdag doen, dan zie je meer. Over de Velterslaan waar aan beide zijden het fluitekruid gaat het naar het Amsterdam-Rijnkanaal voor de 3e wagenrust in de schuur van fam. Van Wees. Als ik de molen fotografeer, stopt Endomondo ermee. Gelukkig heb ik ook de i-GotU aanstaan. Een vrijwilligster biedt aan mijn poncho weg te gooien bij het afval. De weersverwachtingen zijn er niet naar. De poncho houd ik dus liever zelf de rest van de morgen 🙂

Volle maan bij krieken van de zaterdag bij molen op #kennedymars Hilversum #wandelen #walking #wanderlust #windmill

A post shared by Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis) on

Kennedymars Hilversum bij VreelandIk ben eerder weg dan de Friezen, weet dat me 5km doorstappen langs het kanaal te wachten staat. Vergeleken met 2 jaar geleden staat er minder wind. Toch miezert het regelmatig. Een deel van de FLAL lopers heeft me ingehaald, maar mijn traplopen is beter bij de Loenerslootsebrug. Daarna trekt het lopersveld zich weer uiteen. Ik houd mijn eigen tempo aan op de Spoorlaan naar het mooie plaatsje Vreeland. Ik weet dat ik er 2 jaar geleden vanwege missende pijlen een heel stuk teveel heb gelopen. Nu is de bepijling ook mager, maar houd ik de route aan. Vanaf Vreeland steek ik tweemaal de Vecht over, op weg naar Loenen aan de Vecht. Landhuizen, theekoepels en de Vecht, er is genoeg te zien. Langs de molen ‘de Hoop’ en over de prachtige Dorpsstraat bereik ik de rust in cultureel centrum ‘t Web achter de oude kerk met zijn scheve toren. Ook hier helpt het als je de Kennedymars eerder hebt gelopen. Er ontbreken in Loenen diverse pijlen. Ik rits de pijpen af, laat de jas in de tas en wissel sokken. Het wordt toch 19 graden vandaag?

Loenen – Hilversum (22,6km)

Kennedymars Hilversum toont regenboog over Vecht bij BreukelenDe FLAL lopers hebben meer tijd nodig om schoenen en shirts te wisselen. Ik laat ze hier achter (me). Vanaf Loenen via Nieuwersluis naar Breukelen gaat het over de provinciale weg langs de Vecht. Bij de bekende gevangenis in Nieuwersluis steekt u deze over en gaat u aan de andere kant verder tot Breukelen. Ook op dit traject is er genoeg te zien. Wel moet de poncho regelmatig om en is er niet voor niets een regenboog bij Breukelen te zien. Ik verlaat de Vecht en ga ‘immer gerade aus’ richting het plassengebied op de grens van Noord-Holland en Utrecht naar Tienhoven, waar de 4e wagenrust is geregeld.

Kennedymars Hilversum voetpad tussen Breukelen en TienhovenDan volgt weer een lang rechte weg tussen de Tienhovense plassen die bij Natuurmonumenten in beheer zijn door, langs molen ‘De Trouwe Wachter’, de Kanaaldijk langs Het pad gaat verder langs het Tienhovense kanaal. Een echtpaar dat tot nu toe structureel vóór me liep, staat nu stil. Manlief heeft ernstige krampen. Als ze mij zien aankomen denken ze dat ik verstand van kramp heb. Ervaring wel, verstand minder. Toch help ik ze met tips om te rekken en te strekken. Met wat horten en stoten lukt het ze hun ritme te hervinden, al blijven ze vanaf nu achter me. Mijn eigen voeten doen ook zeer, links meer dan rechts. En, net als in Hengelo, ‘denkt’ de linkervoet maar spieren te moeten aan- en ontspannen zo rond de 70km. Blijft een aparte gewaarwording. Voor degenen die denken dat je ‘wel eventjes’ een Kennedymars loopt: niet dus.

Er zijn geen lepels bij de bekers vruchtenyoghurts op de 5e verzorgingspost op de Egelshoek. Ach, met vingers lukt het ook, dat heb ik als klein kind al geleerd 😉

Selfie Henk-Jan in Tienhoven bij zoveelste bui op Kennedymars HilversumDe laatste etappe gaat over onverharde paden. De Spotify afspeellijst Kennedy’s Marching On helpt me een vlotte tred te houden door het bos en over de hei. Hardlopers en hondenbezitters de wandelaars vergezellen het groepje wandelaars en bevragen ons over de tocht (’80 kilometer?!’) terug naar Hilversum, door de wijk Lapersveld, de route van het Westerborkpad volgend. De rood-blauwe markering heeft her en der plaats gemaakt voor rood-witte LAW markering. Verwijzingen naar huizen waar joodse families hebben gewoond, hebben een extra sticker onder de LAW-markering gekregen. In het zonnetje op naar station Sportpark en het Arena terrein met de atletiekclub.

Diploma medaille en KW boekjeWe kunnen niet in de kantine terecht voor afmelden vanwege drukte rond een hardloopwedstrijd. in de rij voor de bestuurskamer feliciteren we elkaar met het uitlopen van de tocht. Dat is belangrijker dan de tijd waarin gefinisht is. Een pin voor de 2e keer ‘Hilversum’, een diploma en een 5e stempel in mijn 3e Kennedy Walker boekje bekroont mijn 15e Kennedymars. Dat geeft recht op een Gouden Kennedy Walker medaille. Vanavond bestellen bij de KWbN!

Volgens de routebeschrijving is de Kennedymars Hilversum 78,645km, mijn GPS meet 81,23km!

Epiloog

Beneden in het clubgebouw bericht ik op Twitter en Facebook over de uitgelopen tocht, wissel schoenen voor sandalen, trek een schoon shirt aan, en eet en drink wat. Daarna zet ik me weer in beweging om bij de bushalte voor de club bus 320 te pakken, en niet de NS bus vanaf het verderop gelegen Sportpark – er rijden geen treinen van Sportpark naar Hilversum vandaag – naar Hilversum. Daar moet ik wachten, in Amersfoort ook 20 minuten en waarempel in Zwolle nog een keer een half uur. Positief gesteld, kan ik het onderhanden e-book bijna uitlezen. Liever zat ik al thuis! En waren het tijdens de Kennedymars vooral buien miezerregen stortregent het na aankomst in Ommen. Stap ik alsnog drijfnat in de auto richting huis.