Borgerswoldtocht rond Veendam

Elk jaar organiseert de wandelvereniging Veendam de eerste zaterdag van mei de Borgerswoldtocht met routes tussen de 5 en 40km. Voor mij is het vandaag de eerste maal. Startlocatie is buurthuis Het Scheepskwartier. Als ik me daar om 7.50 meld, zijn de eerste lopers al onderweg. De tocht zou om 8u beginnen. Een enkeling is zich ook aan het inschrijven. Ik heb #17. De vrijwilligers zijn blij, want ze hebben op dit tijdstip al 20 deelnemers. Dat zijn andere aantallen dan de FLAL of TIGO in de winter trekt. Tjonge, en dat voor een jaarlijkse tocht. Respect voor de moed ermee door te gaan.

Veendam – Spijkerboor (14,5km)

Wandelbankje Westlaan VeendamDe oortjes gaan meteen in en de muziek aan. Met zo’n deelnemersveld stel ik me in op een dag alleen wandelen. De man die buiten het buurthuis zijn Garmin aan de praat probeert te krijgen, terwijl ik met de iGotU de GPS signalen hoop te ‘vangen’, laat ik snel achter me. De pijlen zijn op deze tocht met gele verf op de straat aangebracht. Het eerste stuk gaat door de woonwijk Sorghvliet, dan langs het Stadion de Langeleegte van SC Veendam. Het ziet er triest uit, sinds de club in 2013 failliet is. Buurman VV Veendam (sinds 1894 voetballend!) wil oude tijden laten herleven in het stadion. Vanmorgen blijft het bij groepjes ouders en hun pupillen.

Borgerswoldtocht Veendam komt gemeente Hoogezand Sappemeer binnenEen lus door en om het golfterrein van De Compagnie volgt over fietspaden, gras en grind. Aan de overzijde van de N963 ligt een eldorado voor waterskiërs, recreatieplas Koetshuis. Hardlopers gebruiken de paden rond de plas nu voor hun training. Eerder gestarte wandelaars haal ik hier de één na de ander in in de parkachtige omgeving en stukjes bos. Dan een eerste lange fietspad langs de Woortmanslaan naar het westen met een NAM gaswinning locatie als afleiding voor het oog.

Welkom in Kiel-Windeweer op Borgerswoldtocht VeendamDit zijn de Veenkolonieën met lintdorpjes bij bruggen en kruisingen van (water)wegen, zoals in Kiel-Windeweer. Kanalen, vaarten, wijken en diepen in strakke lijnen. In het landschap zijn de gedempte exemplaren nog terug te zien. Kleine huizen van verveners, statige boerderijen en herenhuizen voor de meer welgestelden. Annerveenschekanaal is de grens tussen Groningen en Drenthe. De tocht is vandaag aardig verdeeld over de twee provincies. Langs de voormalige Molenwijk gaat het naar Spijkerboor. Bij Café ‘t Keerpunt is een rustmogelijkheid, maar ondanks de kou daal ik verderop bij een school neer op een blok steen voor de eerste rust.

Spijkerboor – Bonnerklap (10km)

Nieuwsgierige koeien in natuurgebied HunzedalDeze etappe gaat door het Hunzedal. De Oostermoersche Vaart of Hunze (de naam zegt al veel) is deels gekanaliseerd, deels – na herstel – meanderend. Als de Dorpsstraat me in Nieuw-Annerveen heeft gebracht, volgt een kort stuk over het LAW 14 Groot-Frieslandpad langs de Annerveensche Mond en daarna het waterwingebied en nieuwe natuur in Breevenen. Daar loop ik over een grasdijk langs de rivier. Een kudde witte koeien die hier mag grazen, is nieuwsgierig. Ik loop nu aan kop van de wandelaars. De beesten lijken behoorlijk dichtbij te komen, maar blijven uiteindelijk op genoeg afstand. Er zijn vanaf de dijk wel mogelijkheden om de naastgelegen Elzemaat te bereiken. Niet nodig gelukkig. De Uitkijktoren Elzemaat in het Hunzedal laat ik rechts liggen. Aan de Hunze bij de N33 zitten enkele vissers die ook wat raar opkijken als ik kom aanstappen.

Aan de andere kant van de autoweg maakt een fors stuk asfalt (Zandvoort en Noordveendijk) een eind aan de avontuurlijke onverharde tocht door het gras tussen de koeienvlaaen langs de rivier. Aan de stuw in de Hunze met zicht op het in 2015 opgeleverde natuurgebied Bonnerklap pauzeer ik.

Bonnerklap – Wildervank (10km)

Welkom in natuurgebied Bonnerklap op Borgerswoldtocht VeendamVerhard gaat het verder over de Herenweg Zuid naar Gieterveen. Het bruin café De Driesprong heb ik niet (meer) nodig voor een rust. De verdeling van horecagelegenheden (14, 27, 34km) op de 40km route is apart, maar gezien de uit elkaar liggende dorpjes ook niet anders te doen. Je kunt de waarschijnlijk paar vrijwilligers die dit op poten zetten niet kwalijk nemen wagenrusten van de to-do lijst te houden. Ook een aparte gewaarwording is het zien van een schapenscheerder onder belangstelling van een groep mensen. En dat begin mei!

En weer een lang fietspad op Borgerswoldtocht VeendamLangs de oostelijke oever van de Hunze loop ik naar de N33. Wanneer ik Club Casa Grande (‘de mooiste nachtclub van het noorden’) achter een hoge haag zie en in de looprichting een strakke bomenrij met een brede grasstrook, reconstrueer ik in gedachten hier de loop van de oude provinciale weg (nu Zandvoort), waarschijnlijk langs een vaart (de weg heet verderop Nieuwediep) in het grensgebied van de provincies, dus ook voor achteraf gelegen nachtclubs een begrijpelijke locatie. Bij het over Groningen en Drenthe verdeelde dorp Barreveld passeer ik via een fietstunnel de N33. De vaart naar Veendam kruist hier het Grevelingskanaal en Stadskanaal. Een ontbrekende pijl brengt me met wat wandelaars van de 25km route even verkeerd. Gelukkig loopt het straatje langs de vaart dood. Terug en verderop aan het Stadskanaal alsnog linksaf, de Participantenweg in. Spoorwegovergang op Borgerswoldtocht VeendamDie loopt parallel aan een spoorlijn met voor de plaatselijke boeren aan de oostzijde regelmatig een onbewaakte overgang. Het traject tussen Veendam en Stadskanaal wordt momenteel alleen door de museumspoorlijn STAR geëxploiteerd. Een onderzoek naar inzet als reguliere passagiersverbinding loopt.

Met wat zigagbewegingen kom ik in Wildervank, waar ik op een bank bij het voormalige raadhuis (in 1969 werd de zelfstandige gemeente opgeheven) neerplof voor een 3e rust. Een buste aan het water en een obelisk voor het raadhuis eren Adriaan Geerts Wildervanck, de stichter van de 17e eeuwse veenkolonie en naamgever van het dorp.

Wildervank – Veendam (4km)

Veenlustbrug Borgerswoldtocht VeendamWildervank is aan Veendam verbonden. De laatste kilometers zijn grotendeels door bebouwing, en dus stoep op en af. Na de uren in de kou is de zon eindelijk gaan schijnen. En dan is het prompt wel lekker warm. Bij het winkelcentrum Apollolaan even een pijl de verkeerde kant op. Voor de rest eigenlijk niks te klagen over de bepijling vandaag. De laatste 2 kilometers gaan door het recreatiepark Borgerswold met kinderboerderij, fietspaden en regelmatig een bruggetje over weer een waterpartij. Een vrouw die haar hond uitlaat, houdt me aan: “Ik heb je vanochtend ook zien lopen.”. Dat kan natuurlijk. “De 40km zit er bijna op. Succes!” Om 14.00u ben ik weer bij het buurthuis en lever controlestrook #17 in.