Afwisselend Bevrijdingsfestival Overijssel 2017

We hebben toch maar geluk in Overijssel! Het jaarlijkse Bevrijdingsfestival in Park de Wezenlanden achter het provinciehuis is het grootste van alle in de 12 provinciën. Ruim 800 vrijwilligers maken dit gratis toegankelijke ‘vier de vrijheid’-feest mogelijk. Ik ben geen ambtenaar, dus heb maar eenmaal in de vijf jaar van rijkswege een vrije dag. Nu werk ik ‘s morgens thuis om na de lunch nog een stukje van het optreden van Fais via de livestream op de site van De Stentor te bekijken en naar Zwolle te rijden met een eigen koers door het blokkenschema met line-up.

Concert Waylon Bevrijdingsfestival Overijssel 2017 Zwolle 2Waylon kan met (volgens mijn dochter Henriëtte: ‘een afstand scheppende zonnebril’) vanaf op het hoofdpodium het toegestroomde publiek nog niet echt in extase brengen. De gitaren staan snerpend hard, het publiek staat ernaar te kijken, maar meer ook niet. In het verplichte praatje over het thema ‘vrijheid geef je door’ roept Waylon op vooral meer seks te hebben. Verraste blikken van tieners. Ik hoor later bezoekers zich verbazen over het weer weglopende publiek na het optreden. Ogenschijnlijk kwamen ze nu alleen voor Waylon. ‘s Middags is het sowieso meer een familiedag in het park. Verschillende activiteiten voor de kinderen, in de kinderboerderij, de Wehkamp weide, de groene zone. Op de looproutes is het vooral om kinderwagens manoeuvreren. De kou lijkt bezoekers weg te houden, kopt een tussentijds krantenbericht. Inderdaad apart om met de winterjas aan te staan, waar vorige edities in korte broek en t-shirt genoten kon worden.

Concert Little Hurricane Bevrijdingsfestival Overijssel 2017 Zwolle 3Op het Bospodium helemaal aan de andere kant van het festivalterrein treedt het Amerikaanse indie rock duo Little Hurricane op. Gitarist/zanger en vrouwelijke drummer / zangeres die samen toch een vol geluid produceren. Concert Little Hurricane Bevrijdingsfestival Overijssel 2017 Zwolle 6Met de cover van Moby‘s Natural Blues (dat een cover is van de spiritual Trouble So Hard, hebben ze me veroverd. Ain’t No Sunshine maakt het nog beter. In 2013 bracht het tweetal Stay Classy uit met 10 covers, in april 2017 verscheen hun laatste EP Same Sun Same Moon.

Concert Jett Rebel Bevrijdingsfestival Overijssel 2017 Zwolle 1Jett Rebel in hippie outfit – zijn transparante zonnebril stoort minder dan Waylon’s exemplaar – benut de ruimte op het hoofdpodium. Ook hij pleit voor meer seks, maar brengt ook diepgang met de Sister Rosetta Tharpe gospel This Train. Zijn eigen muziek boeit mij minder, dus ga ik na een poosje naar het Sena Performers stage voor ontketend talent. Concert Aspen Gems Bevrijdingsfestival Overijssel 2017 Zwolle 1De Nederlandse band Aspen Gems speelt er post-punk en new wave. Ouders en vrienden vooraan bij het kleine podium. Muziek die bij een wat ouder publiek erin gaat als (Deventer) koek. De EP Silent Close (2017) is deels een flash back naar de 80’s, niettemin lekker! Henriëtte maakt intussen voor het eerst het 5voor5 moment mee bij het hoofdpodium en krijgt pardoes één van de reusachtige wereldbollen op d’r hoofd.

Concert Joanne Shaw Taylor Bevrijdingsfestival Overijssel 2017 Zwolle 1Aan de overkant van de popweide is het daarna genieten van blues met Joanna Shaw Taylor. Concert Joanne Shaw Taylor Bevrijdingsfestival Overijssel 2017 Zwolle 7Een stem en gitaarspel die aan Ashley Cleveland doen denken. Wat een emotie en uitgesponnen gitaarsolo’s. De meegebrachte band improviseert vrolijk mee, het ene na het andere liedje. De Engelse wordt gezien als een mega talent van wereldformaat en dat leverde haar in 2010 al de ‘Best British Female Vocalist’ award op. Het kost me overigens weinig moeite vooraan te komen bij het Abbott podium en foto’s te schieten. Het blijft grappig hoeveel bekenden je toch ziet ondanks de tienduizenden om je heen. Collega’s, gemeenteleden, plaatsgenoten en ‘stamgasten’ uit de trein.


Concert Rob Dekay Bevrijdingsfestival Overijssel 2017 Zwolle 1Terug bij het Sena podium. Daar staat Deventenaar Rob Dekay met drie achtergrondzangeressen en een begeleidingsband de kou te trotseren. Nederlandstalige popliedjes, leuk hoor.

Concert Danny Vera Bevrijdingsfestival Overijssel 2017 Zwolle 4Tussen het eten en drinken door kijk ik bij het hoofdpodium een tijdje naar de Zeelander Danny Vera. Zijn band met blazerssectie speelt prima samen. Toch heb ik niet veel op met de grofgebekte zanger / gitarist. Dat hij goedgekleed is, is prettig, maar geen compensatie. Concert Knarsetand Bevrijdingsfestival Overijssel 2017 Zwolle 1En dus stap ik naar het Danstheater en gun ik Knarsetand een 3e kans. Het debuut enkele jaren geleden op het Abbott podium was fenomenaal. Nu staat er wel veel publiek voor het compacte podium aan de rand van het terrein, waar het ‘nieuwe’ Knarsetand net als onlangs in poppodium Atak Enschede voornamelijk een nieuwer, harder geluid met donkerder teksten laat horen. Van een afstand gezien staat het publiek er wat gezapig bij. Ik mis het ‘uit je dak’ gaan. Dan maar koffie om op te warmen.

Was het plassen ‘s middags in de bosjes nog een uitzondering, ‘s avonds staan er rijen jongens de haag aan de zijde van het Koelwaterkanaal te bevochtigen. En dat terwijl onbeperkt naar het toilet kunnen één munt kost, evenveel als één biertje of cola. Zaterdag op de wandeling zie ik in de berm bij Wildervank een bordje ‘maak van jouw drankprobleem geen mileuprobleem’. Dat dus.

Concert Blaudzun Bevrijdingsfestival Overijssel 2017 Zwolle 14Blaudzun mag als voorlaatste act het hoofdpodium op. Het is nog steeds koud. Wanneer trompettist Jan Dekker gehuld in lange winterjas op komt en percussioniste / toetseniste Linda van Leeuwen juist in een zwart topje, blote buik en korte broek, maken leeftijdgenoten om me heen hun voorkeur expliciet. Concert Blaudzun Bevrijdingsfestival Overijssel 2017 Zwolle 13Tja, dat krijg je met al die artiesten die aangeven dat vrijheid van meningsuiting belangrijk is. Johannes Sigmond, zanger van Blaudzun, stelt dat vrijheid doorgeven ook betekent het land openen voor vluchtelingen.De nieuwe liedjes van de twee uitgebrachte

De nieuwe liedjes van de twee uitgebrachte Jupiter delen klinken inmiddels routineus. De mix met ‘oude’ liedjes als Hollow People (de korte versie), HalcyonWho Took the Wheel en Promises of No Man’s Land is goed. Het geluid staat bij Blaudzun erg goed afgesteld. Complimenten!

Concert Kensington Bevrijdingsfestival Overijssel 2017 Zwolle 21Het veld stroomt steeds verder vol tijdens het wachten op Kensington. Ik heb vooraf met Henriëtte afgesproken bij de RTV Oost studio te verzamelen na afloop. Niet nodig, want ik krijg een por. Ze staat met klasgenoten enkele meters achter me. Dat er online geklaagd wordt over het niet toestaan door Kensington van de live stream, vind ik zielig. Als je fan bent, kom of blijf je toch?

https://twitter.com/HansVanEijsden/status/860603332309782530
Concert Kensington Bevrijdingsfestival Overijssel 2017 Zwolle 11Kensington pakt uit met gasbranders, confettikanonnen en indrukwekkende visuals achter de band. Zo in het donker komt ook de belichting goed tot z’n recht.

De kenmerkende stem van Eloi Youssef (grotendeels met hoodie op) draagt de reeks – ook wel erg op elkaar lijkende en het in de studioversies tegen overgeproduceerd en het geluidsspectrum volstouwendende – pop/rock hits als Sorry, All For Nothing, Streets, Riddles, Bridges, Do I Ever en War. Het publiek mag omdraaien voor een groepsfoto met podium op de achtergrond. Echt nog nooit eerder vertoond 😉

St. Helena, de laatste track van Control (2016) werd als afsluiter gebruikt. En zelfs op dit moment geen publiek dat schreeuwt om een toegift. Gewoon nog eenmaal applaus op verzoek van de presentator en naar de auto, bus, trein, of fiets terug naar huis. Nuchtere Hollanders zijn we toch!

https://twitter.com/kensingtonband/status/860612603638370304

Met Henriëtte benut ik haar twee overgebleven munten voor een bak Vietnamese kipkluifjes, terwijl ze opbiecht verrast te zijn zo ongeveer alle Kensington liedjes wel te kennen, diverse teksten van voor naar achteren. 125.000 mensen hebben vandaag het festival bezocht, 25.000 minder dan vorig jaar, toen het 10 graden warmer was.

Zie ook: