Zonnige 2e Kennedymars door land van Cuijk

Het succes van de eerste editie van de Kennedymars Cuijk smaakt naar meer, zo dacht ook organisator Remy Levink het afgelopen jaar. De deelnemerslimiet werd verhoogd naar 600, een andere startlocatie gezocht en de route aangescherpt. Met de continue aandacht op Facebook voor de Kennedymars en de eigen website als media stroomden de deelnemers toe en werd de inschrijving gesloten. Eerder deze week leek het weer nog alle kanten op te kunnen. De verwachtingen waren op vrijdag positief bijgedraaid. Zon en wolken, voor de wandelaars zaterdag een weercijfer 10!

Heenweg

Wandelaars Kennedymars Cuijk vullen Beversestraat voor start“Cuijk” is een dagmars, dat wil zeggen dat de start zaterdagmorgen om 5u is en de 80km uiterlijk zondagmorgenvroeg om 1u afgerond moet zijn. Deze starttijd geeft menigeen wat logistieke uitdagingen, omdat er géén openbaar vervoer beschikbaar is. Om 1:50 sta ik zelf op. Twintig minuten later klopt Geert Kleine uit Hoogeveen zachtjes op de ramen om de rest van het gezin niet wakker te maken met onze vrolijke deurbel. Samen rijden we naar het Stationsplein in Zutphen, waar we Marjolein Wouters op gaan halen. Wanneer ik iemand in een reflecterende hes op het plein zie, sein ik met de lichten. Dat blijkt een machinist uit Geleen te zijn, die op een taxi wacht. Mijn Superb is vannacht een soort van taxi, maar zonder blauw kenteken. Ook ben ik niet van plan bij Cuijk door te zakken Limburg in naar Geleen. Geen Marjolein te zien. We zoeken via Facebook en telefoon contact, maar geen gehoor. Geert gaat na een 10min kletsen maar eens aan de andere kant van het plein kijken en komt met Marjolein terug. Daar staat ook de taxi voor de machinist te wachten.

Marjolein had me al gewaarschuwd, dat de N348 bij Dieren dicht is en omgereden moet worden. We berichten vanuit de auto onze volgende passagier, Monique van Ingen, dat we tegen 4:10 in Huissen zullen zijn. Om 4:38 zijn we dan bij Partycentrum De Bond in Cuijk. Op straat staat het er al vol met wandelaars. Om binnen te komen en ons aan te melden vergt nog meer geduld. De verhoging van het aantal deelnemers heeft zichtbare gevolgen. Een oudere man die links van me nog voor na-inschrijving in aanmerking te komen, wordt vriendelijk, maar gedecideerd verwezen naar de dagtochten vanaf 7u. Tja, stond duidelijk op de site (“Aanmelden aan de start is niet mogelijk”).

Cuijk – De Tienmorgen (19,6km)

Wandelaars Kennedymars Cuijk langs MaasOm 5:09 vertrekt de stoet vanaf de Beversestraat. Al vlot heb ik Marjolein teruggevonden in de drukte en lopen we samen op. In het centrum en langs de Maas zijn de wandelaars nog dicht bij elkaar. De prachtige zonsopgang van de eerste editie hield toen alle fotograferende wandelaars als een magneet vast langs de rivier. Nu is het nog bewolkt. We lopen Mari Smits achterop, kletsen even bij. Zijn wandeltempo past meer bij Ronnie Timmermans die even later bij hem aanklampt. We trekken door de wijk De Valuwe en Heeswijkse Kampen met de ten opzichte van vorig jaar verder gevorderde nieuwbouw aan de Kraaijenbergse Plassen. Op diverse punten in Katwijk en aan de noordzijde van de Heeswijkse plassen zijn fotograferen en de van 2016 bekende drone bestuurder actief.

Deze boer heeft scheepje op het drooge aan Heeuwijkse PlasDe A73 onderdoor naar Linden, waar na bijna 12km wandelen de eerste rust bij Watersportcentrum ‘t Loo is. We krijgen elk een hersluitbare plastic zak met 4(!) bollen en drinken. Van Marjolein krijg ik haar broodje ham, Anita Pepers probeert een tafel verderop van een broodje kaas af te komen. Met meer proviand dan aan de start gaat het verder. Kennedymars Cuijk bij brug MaasplassenVorig jaar volgde een lus helemaal om de plassen, nu gaat het direct naar het zuiden, via de ophaalbrug via waterpark Dommelsvoort en Beers. Het plaatsje door naar het Natuurgebied De Hulsdonk. Hier plagen we Adriaan (‘ik haat wandelen’) van den Dool in het voorbijgaan, en komen we bij camping De Tienmorgen. In het zonnetje is het genieten van een bakje vla en thee.

Bomen aan de Haart Kennedymars CuijkEén van de ‘hoffotografen’ heeft ons gewaarschuwd. We zullen hem elk half uur wel ergens zien opduiken. Zo niet, dan zijn we van de route af. Her en der schiet hij behoorlijk wat foto’s. We zijn benieuwd naar het resultaat, maar zien hem in de 2e helft van de route niet meer. En toch volgen we de route, in de bossen soms geholpen door Marjoleins GPS apparaat waarop ze de route vooraf had ingeladen.

De Tienmorgen – Haps (24km)

Kasteel De Tongelaer Kennedymars CuijkVanaf de camping terug de afwisselende zand-, schelpenpaden en asfaltweggetjes over, de Biestgraaf, Lange Raam en het Peelkanaal kruisend. Marjolein helpt bloemen en planten herkennen. Best weer leuk hoeveel afwisseling er te zien is. Kwamen we in 2016 vanaf links bij Kasteel Tongelaar, nu van rechts. Hier passeren we Cynthia Zeelen met haar wandelmaatjes. Note to self: Ik moet echt meer oefenen op namen en gezichten om wat meer ad rem over te komen als mensen me aanspreken op de wandelverslagen 😉

Op het 25km punt schenkt Remy Levink aan een zandpad zelf gekookte eieren en drinken uit. De Graafseweg over en het bos De Gagel in. Vrij kamperen op Kennedymars CuijkHier heeft een kunstenaar / grappenmaken het thema ‘vrij kamperen’ uitgebeeld. Vervolgens langs de uitbundig bloeiende gele brem langs recreatieplas De Kuilen. De plaatselijke windsurfclub heeft het nog rustig. Zigzaggend gaat het verder naar Mill en weer terug de bossen in, het Peelkanaal weer overstekend. Bij natuurcamping De Herder-Inn, boerderij Nieuwenhoven is een buitenrust voor eigen rekening. Hoog tijd eens wat bollen en eigen drinken te nuttigen.

Aan de overzijde van de N264 wachten de bossen en Molenheide, inclusief nieuwe uitkijkheuvel. De heide lijkt hier bewust aan de opschietende bomen overgegeven te worden. Na een flinke slinger is aan de oostzijde van de bossen een rust bij camping Van Rossums Troost in Sint Hubert. Bakje vers fruit en waterservice: echt water uit de Grimbergen tap. De vrijwilliger buiten vertelt dat hij al 100 wandelaars heeft gehad. Dat lijkt ons aan de hoge kant. Zelf hebben we de indruk na de categorie snelwandelaars toch echt in de kopgroep te lopen.

Project gezinsuitbreiding Oude Wanroijseweg Kennedymars CuijkAan de Oude Wanroijseweg is een project gezinsuitbreiding opgeleverd. Heel wat creatiever vormgegeven dan de ooievaar die zich te pletter vliegt tegen het voorraam. Een opvallend saai, lang stuk fietspad tussen Sint Hubert en mini-camping De Keuterij volgt. Dan een stuk over het talud van het opgeheven Duits Lijntje naar Haps. Op de parkeerplaats van basisschool De Bongerd pik ik mijn sporttas op. Binnen hangt de geur van gebakken ei zonder afzuigkap. Het aangeboden broodje ei sla ik af. Tomatensoep met balletjes gaan er wel in.

Ik wissel sokken, plak een kleine van Marjolein gekregen Compeed blarenpleister tussen de grote tenen op mijn rechtervoet en laat mijn jasje in de tas. Tijd voor een nieuwe etappe!

Haps – Sambeek (20km)

Informatiepaneel Het Duits Lijntje Kennedymars CuijkNa Haps volgt weer een stuk van het tracé van het Duits Lijntje. In de buurt van de A73 (afslag 5 Haps) valt de grootschalige nieuwbouw van bedrijven op. Via een tunnel passeren we de snelweg, lopen een eind parallel aan de spoorlijn om het natuurgebied Laag Werveld in te lopen. Mitchell Perdon heeft ons in Haps verteld, dat bij de volgende post zijn verloofde , Percilla Gijsbers, en haar moeder Petra vrijwilligers zijn. Op de waterpost, waar we een halve liter, een Bolletje Goed bezig en een banaan krijgen, vertelt ma Gijsbers dat zij in de auto een flinke bui over zich heen gehad hebben en het erg met de wandelaars te doen had. Tja, en wij lekker genieten van de zon en een zacht briesje! We lopen verder door de Oeffeltse Raam en De Vilt, prachtige natuurgebieden. In Beugen is ons een snack of patat beloofd bij Baktaria De Aanloop.

Maasziekenhuis Pentein Boxmeer Kennedymars CuijkEen paar straten voor de snackbar is onverwacht een wagenrust met chips, snoep, drinken en koek. Wat blijkt: de snackbar heeft letterlijk daags voor de tocht Remy aangegeven, dat de personeelskosten voor hem zijn en de stuksprijs van de snack verhoogd werden. Onaanvaardbaar. Positief ingestoken wordt de mars zo een stuk gezonder. Ik vermoed dat we ook in 2018 niet meer bij het baktaria aan gaan. Beugen uit, een bedrijventerrein over en voor het Maasziekenhuis Pantein langs, de snelweg A77 onderdoor om Boxmeer aan te tikken. Via de ecozone Maasbroeksche blokken en De Startwijk afwisselend nieuwbouw en bos. Bij een slagboom voor het bos tussen Boxmeer en snelweg A73 is weer een waterpost met fruit. Hmm, een krat vol komkommers, maar geen mes. De eerste suggestie van de grappende vrijwillige is om de komkommer in z’n geheel mee te nemen het bos in, maar even later gaat hij toch naar z’n auto om een mes te halen.

Rustpunt De Gouden Leeuw Sambeek Kennedymars CuijkDe kilometers zijn aan het tellen. De pijnlijke spier op m’n linker wreef blijft me plagen. En hoewel de blaarvorming meevalt, voelen de voeten vermoeid. Onverharde bospaden zijn een verademing. We lopen parallal aan de A73 naar het volgende bos ten zuiden van Boxmeer. Dan halfopen landschap. Marjolein heeft vanwege een sanitaire stop in het bos wat vertraging. Richting Sambeek praat ik bij met Wiel de Bruin uit Steenwijksmoer bij Coevorden.

Kerk en Het Posthuijs Haps Kennedymars CuijkIn het dorp Sambeek, net voorbij de Sint Jan de Doper kerk, is een rust bij Eétcafé De Gouden Leeuw. Op het terras, met sporttas bij de hand, geniet ik van eigen bollen en drinken. Binnen staat het buffet met een pastamaaltijd voor wandelaars die straks rond etenstijd langskomen al klaar. Buiten is het even onrustig als de vrijwilligers van het bagagevervoer aan komen rijden met een vracht. Om 15:30 zijn de laatste wandelaars uit Hasp (43km punt) vertrokken. Het kan best zijn dat onze tassen pas om 20u in Cuijk aankomen. Niet acceptabel of praktisch,. We tippen hen hoe het ook kan. Wel is er een kans dat de tas van Geert Kleine (op het 33km punt zat hij een half uur achter Marjolein en mij) nog altijd ‘s avonds laat pas in Cuijk gebracht wordt.

Sambeek – Cuijk (19km)

Knotwilgen Beugen Kennedymars CuijkHet lopersveld is enorm uit elkaar getrokken. We hebben wat haasjes voor ons lopen, hetzelfde zullen mensen achter ons denken. In Sambeek vertrekken we nog als kleine groep, maar na wat mensen ingehaald te hebben, lopen we weer alleen richting de sluizen en stuw in de Maas. Brandnetels en fluitekruid op een smal graspad, fietspaden en een grasdijk zijn de ondergrond in de komende kilometers langs de Maas. Het Sint Annaklooster zie ik al voor Sint Agatha aan, maar dat is te vroeg gejuicht. Voorbij het voormalige kloostercomplex buigen we van de Maas af en nemen de verharde Veerstraat, onder de A77 door om een eind verderop weer bij de rivierdijk uit te komen. Remy Levink in actie waterpost 3 Veerstraat Kennedymars CuijkOnderweg is Remy Levink weer in actie op een 3e waterpost. Ditmaal komt het water of sap in Grolsch bekers. Je kunt een tukker wel uit Twente laten verhuizen, maar andersom niet. Remy vertelt aan de deelnemers om hem heen open over de perikelen met de snackbar in Beugen en de 2 weken geleden opeens veel hogere kosten die de beheerder van de sporthal, de beoogde startlocatie, in rekening wilde brengen. Begrip voor wat er achter de schermen gebeurt, kan de kritiek op drukte, drukfouten in de routebeschrijving of missende pijlen, hopelijk wat verstommen.


Zo’n zelfde haakse beweging volgt om langs Helbroek naar Oeffelt te komen. Daar krijgen we in cafetaria ‘t Smulhuukske een softijsje. Met twee blonde jonge wandelaarsters vóór ons – overduidelijk een tweeling – en al sinds de eerste rust, regelmatig net vóór of achter ons, stappen we door Oeffelt naar Sint Agatha. Ook dit stuk is anders dan in 2016. Vlak voor het Kruisherenklooster, tevens een post op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, slaan we af naar de Odiliadijk langs de Maas.

Kerk Cuijk Kennedymars CuijkMarjolein neemt nog een sanitaire stop bij pannenkoekenhuis De 7 Dwergen, terwijl ik op de dijk wat verbaasd publiek vertel over de mars, de vertrektijd en het looptempo. Vlak voor de Sint Martinuskerk gaat het het centrum van Cuijk weer in. Pijlen terug naar De Bond zijn er niet. We doen het op de pijlen van de ochtend, de andere kant op. Na 14u17m lopen, volgens de logger na inlezen op de computer 14u18m en op de oorkonde 14u14m zit deze mars erop. De route is volgens de routebeschrijving 81,3km (op het laatste vel), of 80,57km (op 1e vel). De eigen logger heeft inclusief bewegingen op de rustlocaties 82,56km gemeten. Remy meldt vandaag per saldo 580 deelnemers op de 80km gehad te hebben en nog 400 op de kortere afstanden (25,40,50km). Vanwege de latere start is een half uur later finishen (01:30) toegestaan. Lars van de Wouw is om 19:00 gefinisht en hoort van de vrijwilligers dat hij bij de eerste 90 zat. Dan zal rond de 100e plek voor ons – zoals bij Van Rossum’s Troost – wel aardig kloppen.

Terugweg

Radler na afloop Kennedymars CuijkGeert Kleine meldt zich zo’n 40 minuten na ons om 20:03 bij de finish. We drinken nog even wat, zien onder andere Piet  van der Kroft voor zijn 180e (!) Kennedymars, later Peter & Marijke om 20:30 finishen. Intussen heeft iemand binnen een hartaanval gekregen en komen 2 ambulances voor de hulpverlening. Zo tegen 20:45 vertrekken we – voor de terugweg aangevuld met Bert, de vriend van Marjolein, eerst met een omweg over Steenderen naar Zutphen om haar keurig voor het donker af te zetten, vervolgens over de N348 en N337 via Deventer naar Zwolle om Bert bij de P+R te droppen en dan naar Balkbrug voor Geert en mij. Spraakzaam zijn mijn passagiers niet meer. De krekels, het geluidje bij elk binnengekomen bericht bij Geert op z’n mobiel, breken de stilte af en aan. Bam, dan is het ruim 23:15u als ik m’n bagage, oorkonde, lege flessen en andere meuk thuis beneden achterlaat en m’n bed opzoek!

Zie ook: