Wandelen in IJsseldelta achter Kampen tussen Zwartemeer, Ganzendiep en Goot

De voor 2e Paasdag geplande ochtendwandeling doe ik vanwege de betere weersverwachtingen vandaag. Ik heb de blauwe route van het wandelnetwerk IJsseldelta over het Kampereiland en de Mandjeswaard in de planning. Vanaf 15 april tot 15 oktober is deze route te lopen, want dan is het voetveer Mandjeswaard in gebruik. ‘s Morgens parkeer ik de auto gratis op de P+R achter station Kampen en ga om 7:37 op pad.

Kantoorpand langs IJsseldijk IJsselmuidenHet is schitterend weer. Ik heb vanochtend de ruiten wel moeten krabben, de winterjas aan en voor de zekerheid de handschoenen mee. Die laatste hoef ik niet aan. De Frieseweg leidt me weg van de IJssel naar de Ganzensluis bij de monding van het Ganzendiep in de IJssel. Direct na de sluis de dijk af en over een fietspad slingerend langs de camping en haven Seveningen en verderop langs de grasdijk aan het Ganzendiep. Enkele plukjes scholieren – hier de meisjes allemaal in rok – fietsen me in omgekeerde richting voorbij.

Uitzicht Nesweg KampereilandDe boerderijen op het Kampereiland staan op terpen. Bij de Brinkweg staat geen wandelnetwerkpaal. Ik vervolg de Nesweg weg van het Ganzendiep maar met een weids uitzicht over de Stikkenpolder, de bomenrijen op de dijk van de Noordoostpolder en de kerktoren van Vollenhove in de verte ervoor in de plaats. Aangekomen bij het voetveer kan ik wat andere spieren oefenen. Met een lier moet het veer vanaf de overzijde van het Ganzendiep naar me toe getrokken worden. Het draait licht, maar daarmee zit er weinig vaart in het veer. Hetzelfde geldt voor de overtocht zelf. Ach, zowel de zon als maan schijnen aan de blauwe hemel uitbundig tussen de Hollandse wolken door.


Voetveer Mandjeswaard 2De route gaat in de Mandjeswaard verder over de grasdijk. Verderop komt de rivier Goot uit in het Ganzendiep. Bij Erf 1 verlaat ik de dijk en gaat het over een asfaltweg naar de Mandjeswaardbrug, met de enige toegangsweg tot dit poldereiland tussen Ganzendiep, Goot en Zwartemeer. Over het fietspad aan de zuidzijde van de Kamperzeedijk / N760 heb ik uitzicht op de kassen in de Mastenbroekerpolder. Mocht je onderweg willen rusten, is er bijvoorbeeld theetuin Bet-Tea (leuk bedacht).

Nieuwbouw aan Kamperzeedijk GrafhorstAan de oostzijde is Grafhorst uitgebreid met nieuwbouw op en onder de Kamperzeedijk. In het dorpje zelf ga ik langs de laat 19e eeuwse en vroeg 20e eeuwse huizen en kerk om vervolgens over de Branderdijk en Bergweg naar IJsselmuiden door te stappen. De Bergweg doet hier z’n naam eer aan. Diverse huizen staan op een hoge rivierduin. Nederlands-Hervormde Kerk IJsselmuidenIn IJsselmuiden krijg ik een afwisseling van begraafplaatsen voor Rooms-Katholieken, Joden en Protestanten, winkelstraten, de Nederlands-Hervormde Dorpskerk en woonwijken te zien, vóór ik vanaf de Spoorkade weer zicht heb op de Kamper kerktorens en de P+R op klim. Vandaag even geen 40km tocht met oog op de agenda verderop deze week en de nog altijd herstellende linker kleine teen. Zo’n ronde van bijna 16,5km door het Nationaal Landschap IJsseldelta heeft dan z’n charme.