Van Breukelen naar Amsterdam wandelen langs Aa, Angstel en Amstel

De Bos- en weidetocht in Dalfsen heb ik ingeruild voor een zelf uitgezette tocht van Breukelen naar Amsterdam.  Mijn werkgever Capgemini biedt de werknemers tussen 15 april en 15 juli aan de NS Businesscard voor privéreizen te gebruiken in het weekend op kosten van Capgemini. Zodoende wordt een bijdrage aan sustainable mobility geleverd. Directe aanleiding voor juist deze route vandaag was nota bene een stroomstoring in en rond Amsterdam op dinsdag 17 januari 2017. Toen maakte ik in bus 120 kennis met de dorpjes tussen Utrecht en Amsterdam Zuidoost.

De Kennedymars Hilversum pakt in deze regio vanaf Diemen een fietspad langs de Gein en het Amsterdam-Rijnkanaal mee, om via Nieuwersluis en het plassengebied richting de heidevelden rond Hilversum te gaan. In oktober 2015 verkende ik wandelend de Vecht tussen hartje Utrecht, Oud-Zuylen, Maarssen en Breukelen. Vandaag stap ik uit op station Breukelen om naar station Amsterdam Zuid te lopen.

Breukelen – Angstelkade (10km)

Molen BreukelenIk ben nog maar net station Breukelen uit, of een jongen vraagt aan me de weg naar het Vechtcollege in Breukelen. Nu ligt het station aan de westelijke zijde van het Amsterdam-Rijnkanaa buiten de bebouwde kom van Breukelen. Ik wijs hem de goede richting uit, en ga zelf op pad. Ik passeer de Kortrijkse molen, ga de A2 onderdoor en pak bij de rotonde de afslag rechts, de Oud Aa.  De rivier Aa komt voorbij het station Breukelen uit in het Amsterdam-Rijnkanaal, waar het aan de overzijde verderstroomt door Breukelen en in de Utrechtse Vecht uitkomt.

Bomen en water langs graspad BosdijkMet de Aa aan mijn rechterhand kijk ik lekker om me heen naar boerderijen, bermbloemen en bomenrijen. Bij de Portengse Zuwe volg ik een stuk doorgaande weg. Voor de auto’s zijn hier passeerhavens die hard nodig zijn. In het natuurgebied Bosdijk volg ik het graspad parallel aan de gelijknamige weg. Eenden en andere vogels schrikken van me, onbegrijpelijk. Niet gepland, maar het ziet er leuker uit dan de uitgezette route is de onverharde Boterwal tussen watertjes, knotwilgen en grasland. Voor de Hollander heet dit ‘boerenland’ aldus de informatiepanelen. Vanaf hier tot het Amsterdam-Rijnkanaal volg ik de rood-witte LAW markering van het Floris V pad.

Kerk Nieuwer ter AaIk ben weer terug op Oud-Aa, neem verderop het Laantje, een smalle laan tussen knotwilgen met de lokale begraafplaats. In Nieuwer Ter Aa bekijk ik de kerk, steek de Aa over de Dorpsstraat door. Aan de oostzijde van het dorpje gaat het talud omhoog om de A2 te passeren. Ik volg de Ter Aaseweg onder het spoor door tot het Amsterdam-Rijnkanaal om die over het fietspad richting het noorden te nemen. Ter hoogte van het Fort Nieuwersluis, waar de Nieuwe Wetering het kanaal kruist om naar de Vecht te stromen, ga ik onder de spoorlijn door, over het jaagpad langs de (gegraven) wetering tot aan de Oukoper Molen, waar de wetering aansluit op de Angstel.


Angstelkade – Abcoude (10km)

Kasteel LoenerslootMet het verkeerslawaai op de A2 eerst nog dichtbij en later wat meer op afstand volg ik de sterk meanderende rivier voorlopig. De eerste 2 kilometers over een geasfalteerde dijk, daarna een grasdijk langs schapen en een verzameling woonarken tot aan het tunneltje onder de N201 bij Loenersloot. Het Kasteel Loenersloot aan de overzijde van de rivier en vervolgens regelmatig fraaie hoeven, landhuizen, theekoepels en ander bekijks over de vanochtend wat auto’s redelijk rustige Rijksstraatweg langs de Angstel. Des te meer wielrenners zijn er op weg! Dit stuk van de route ligt ook op het Noord-Hollandpad.

Ave Maria langs Horn tussen Baambrugge en AbcoudeIn Baambrugge steek ik de brug over, zet de kerk op de foto en vervolg de Kleiweg die overgaat in Horn. Anders dan de Rijksstraatweg die de oostelijke oever van de Angstel blijft volgen, gaat deze binnenweg wat verder van de rivier af, tussen de weilanden door langs wat oude rivierarmen en sloten. Bij Scouting Abcoude neem ik de brug over rivier de Winkel die iets verderop naar het oosten in de Angstel uitkomt. De Winkeldijk langs oude rivierarmen brengt me in Abcoude. Bijzonder onderweg is een Mariakapel onderaan de dijk tegenover woonarken. Ik vermoed een eigen fabrikaat van een bewoner. Net voor de Hulksbrug over de Angstel op de Raadhuisplein rust ik weer.

Abcoude – Ouderkerkerdijk (10km)

Kerken Abcoude bij Angstel en Nauwe GeinAndermaal de Angstel, nu over de Voordijk in hartje Abcoude. Wat verderop in een bocht van de rivier niet breder oogt dan een smalle zijsloot, is de Nauwe Gein. Vanaf hier stroomt de Gein naar het noorden om bij Driemond in de Gaasp uit te komen. Na de bebouwing van het dorpscentrum en de mini dijk (Voordijk) komt het open landschap weer tevoorschijn. De Angstel eindigt hier in het Abcoudermeer. Het AMC, Amsterdam ArenA is goed zichtbaar, net als een stevige rookpluim boven Amsterdam. Ik check later in de trein wat dit is. Het is een brand in het westelijk havengebied. Onderweg zie ik op de lantaarnpalen rood-gele markeringen van het wandelpad Stelling van Amsterdam.

Villa Oldenhoff aan VoetangelwegDe Voetangelweg volgt de loop van de 2,5km lange ‘rivier’ Holendrecht, de A2 onderdoor. Wat oudere mensen in een auto houden me aan. Ze zoeken Villa Oldenhoff op #9. Ik wijs ze de weg, maar even later houden ze me opnieuw aan. Of het echt naar het westen is. Ja, hier is huisnummer 5 en 6 en de nummers lopen op. Bij de Villa is een feest, er komen veel meer auto’s aanzetten. Bij de Voetangelbrug met het sinds 1626 als herberg dienstdoende restaurant De Voetangel splitst de Holendrecht zich in de Waver naar het zuiden en de Bullewijk naar het noorden.

Kunstwerk langs A9 bij viaduct BullewijkDe weg langs de westoever van de Bullewijk heet Rondehoep Oost en komt na de passage van de A9 (Burgemeester van Sonweg) aan in Ouderkerk aan de Amstel. Woonarken, landhuizen, woonwijiken en imposante nieuwbouw onder architectuur wisselen elkaar af. Vlak vóór de monding van de Bullewijk in de Amstel sla ik rechtsaf bij restaurant De Oude Smitse over de Kerkbrug. Het contrast tussen de Rooms-Katholieke zuidoever en de protestante noordoever is zichtbaar. Elke christelijke hoofdstroming een eigen kerk en pastorie. De Dorpsstraat gaat voorbij de N522 over in Hoger Einde Noord en vanaf molen De Zwaan in Ouderkerkerdijk.

Ouderkerkerdijk – Gustav Mahlerplein Amsterdam-Zuid (5km)

Molen De Zwaan langs AmstelLangs de Amstel zijn veel wielrenners en hardlopers, op de rivier roeiers. Ik volg de oostelijke oever tot aan de A10, waar de fietsbrug parallel aan de snelweg me naar de overkant in het Amstelpark brengt. Apart, dat amper een kilometer zuidelijker een pontveer tussen de Kalfjeslaan en Ouderkerkerdijk €1 voor een overtocht vraagt. Kantoor NautaDutilh Zuidas AmsterdamAan de bereikbaarheid van De Boelelaan wordt ook in het weekend doorgewerkt. Van wat altijd indrukwekkende kantoorgebouwen aann de Beethovenstraat, Gustav Mahlerlaan en het Gustav Mahlerplein neem ik nog wat foto’s, als ik even na 15u klaar ben met de 35km route. Mooi, om 15:12 gaat de intercity naar Zwolle. De meegenomen coupon voor een gratis kop thee of koffie n.a.v. de werkzaamheden tussen Utrecht en Den Haag/Rotterdam deze week, komt me goed van pas.