Stan Hollaardt – Lebuïnus herontdekt: een bezongen heilige

In 2018 bestaat Deventer, de stad waar ik geboren en getogen ben, 1250 jaar. Daventria, zoals het destijds heette, werd in 768 bezocht door de benedictijner monniken Lebuïnus en Marchelmus. Na in Wilp aan de overzijde van de IJssel gepreekt te hebben, kozen ze de oostoever als uitvalsbasis voor zendingswerk in het grensgebied tussen Franken en Saksen. Zijn missie duurde slechts 5 jaar, maar verbond hem voor altijd met Deventer. Hij ligt begraven in de nu Rooms-Katholieke Broederenkerk, en de Grote Kerk draagt trots zijn naam.

Zijn levensverhaal op basis van historische bronnen is snel verteld, maar een aantal hagiografieën loven de man en zijn arbeid om oost-Nederland te bekeren tot het christelijke geloof. Diverse getijdengebeden en antifonen zijn aan hem gewijd. Vermoedelijk zijn deze 800 jaar geleden voor het laatst gehoord en daarna in de vergetelheid geraakt. De composities zijn teruggevonden, door het koor Karolus Magnus uit Nijmegen opnieuw ingestudeerd en op een bij het boek horende CD vastgelegd. Stan Hollaardt geeft in Lebuïnus herontdekt: een bezongen heilige een overzicht van het leven van de heilige en de metten van Lebuïnus in 2 kolommen met de Latijnse en Nederlandse tekst. Of je nu wel of niet van Gregoriaanse gezangen houdt, vond ik het in elk geval interessant meer te weten te komen over het leven van Lebuïnus en de invloed die zijn leven in de kerkelijke muziek heeft gehad.