Rondje om Hengelo wandelen

      1 Comment on Rondje om Hengelo wandelen

Tijdens de kroning van Willem-Alexander vier jaar geleden liep ik het gemarkeerde Rondje Enschede, toen mijn eerste omtrekkende beweging op de rand van stedelijke bebouwing en buitengebied. Eerder deze week trok ik de conclusie dat de combinatie van meer dan dagvullende verplichtingen op het werk gevolgd door een nachtelijke Kennedymars Noordoostpolder (start van de 80km mars gisteravond om 22u) niet gezond was. Morgen moet ik ook werken. Voor vandaag het in de kerstvakantie uitgewerkte eigen Rondje Hengelo in de tas en overdag aan de wandel, mijn invulling van Koningsdag sinds onze jongste van de basisschool is en ik me na 11 jaar niet meer geroepen voelde het kinderfeest in Balkbrug op Koninginnedag, later Koningsdag, te blijven organiseren.

Ik parkeer vandaag mijn auto op één van de parkeerplaatsen van zorginstellingen aan de Sabina Klinkhamerweg in Hengelo. Om de route te lopen, kun je bijvoorbeeld ook starten bij IKEA of McDonald’s in Westermaat, de McDonald’s Hengelo-Zuid, of Frans op den Bult aan de Oldenzaalsestraat.

Sabina Klinkhamerweg – Boortorenweg (12,4 km)

Kantoor Ambiq Anna Raynvaanweg HengeloDe hippe kantoorpanden van moderne zorgverleners in een buurt met straatnamen van verplegers en artsen maken al snel plaats voor oude weggetjes in het westen van Hengelo. De zon schijnt uitbundig aan een blauwe hemel. Het is nog wel koud. Vanochtend moest ik de autoruiten krabben en het is nog steeds amper boven het vriespunt. Aan de rand van Hengelo vind je om de hele stad beken en leidingen voor waterberging en als natuurlijke grens. Hier is het eerst de Woolderbinnenbeek die aan de rand van de wijk Wilderinkshoek is vergroot tot Waterpark Genseler. Uitzicht op voetpad rond vijver Eemstraat - Genselerweg HengeloAan de zuidpunt klim ik natuurlijk tussen de hagen door de heuvel op die uitzicht biedt over de plas.

Huisje Boomje HengeloHaaksbergerstraatIk volg de loop van de beek weer, trek door de Vechtlaan, (bewoners van het type: Saab voor de deur). Dan op de hoek van sportpark Vikkerhoek het gelijknamige park door. Bij de Scoutinggroep Dr. Ariëns de trappen op naar de Haaksbergerstraat en brug over het Twentekanaal. Een bedrijventerrein met showrooms vol auto’s is doorgaans geen gezellige buurt om te wandelen. Onder de hoogspanningsmasten is echter een groenstrook voorzien van een meanderend wandelpad. Die verkies ik boven mijn routebeschrijving langs de Goudstraat. Buiten mijn zicht, maar de grens van Hengelo hier markerend is de Nieuwe Oelerbeek.

Strootbeek bij Twence Tienbunderweg HengeloMet een fietstunnel kan ik de Haaksbergerstraat veilig passeren en ga over het fietspad langs de Aquamarijnstraat, waar kunststoffen, plastics en metalen worden bewerkt. Voorlopig rechtdoor. Ik ken de weg van diverse eerdere wandelingen langs de afvalverwerker Twence. Mooier dan de doorgaande Strootbeekweg is het slingerende wandelpad over zand en gras langs de beek. Ten opzichte van de 4 december 2016 gelopen Sint Nicolaaswandeling heb ik wat variatie aangebracht in de route vanaf hier richting het Twentekanaal.

Zoutboortoren aan Mensinkweg HengeloZoutkoepels en -boortorens, een indrukwekkende zilverkleurige pijpleiding tussen Twence en AkzoNobel. De 1,5 meter dikke pijpleiding vervoert stoom die bij de verbranding van afval vrijkomt om zout te drogen. Zoutproductie is een energie intensief proces. Twence heeft door verbranding van afval dat niet kan worden gerecycled een warmte overschot. AkzoNobel kan dankzij de stoom uit afval jaarlijks 40 miljoen kubieke meter aardgas besparen. Vanaf 2018 wordt de capaciteit verder opgevoerd met de in gebruikname van een biomassacentrale, waarvan overigens ook de stadsverwarming van Enschede van profiteert.

Boortorenweg – Lonnekermeer (8,5km)

Na de rust op een betonnen pijp – wandelbankjes zijn hier even niet te vinden – loop ik de Boortorenweg af en als met familiepretpark De Waarbeek in zicht linksaf de Twekkelerweg op, het Twentekanaal bij de Sluis Hengelo over. Hier helpt schutten schepen 9 meter hoogteverschil te nemen. Tussen de parallel aan het kanaal lopende Schoonwaterleiding en de sportvelden aan de Seringenstraat volg ik het fietspad naar het oosten. Iets verderop neem ik het graspad langs de Elsbeek. Rechts van me op een heuvel camping De Zwaaikom, dat tegen – jawel- een zwaaikom in het Twentekanaal ligt.

F35 Fietssnelweg Hengelo bij KettingbrugwegBij de entree van natuurgebied Kristalbad – verderop ligt de Grolsch Veste, de thuisbasis van FC Twente in Drienerlo, steevast ‘s nachts op de route van de Kennedymars Haaksbergen – sla ik linksaf naar de fietssnelweg F35 (een 62km lange, veilige fietsverbinding tussen Nijverdal en de Duitse grens). De Pruisische Veldweg (let op: heeft met een plaatselijke erve te maken, niet met de voormalige centraal-Europese staat Pruisen heeft een spoorwegovergang, diverse anderen, zoals de Belderweg zijn – ondanks de markering op de kaart – afgesloten.

Een klein stuk Enschedesestraat en dan weer rustig door het groen, langs de Koppelleiding die om de wijk Groot Driene ligt. Het onverharde graspad bevalt me goed. Hardlopers en ATB’ers zijn zo te zien ook wakker geworden. In de oostelijke hoek van de wijk kruist de Koppelleiding de Elsbeek en neem ik het graspad langs de beek. Het wandelpad eindigt ergens halverwege een weiland met gelukkig een boerenerf en weg in zicht.

Informatiepaneel Koppelleiding HengeloNa een stuk langs de Koppelleiding gaat het over de Nieuwe Grensweg die ik heb ingetekend om dicht bij de gemeentegrens te blijven. Achteraf gezien is de uitdaging het graspad langs de Koppelleiding gewoon te blijven volgen. In plaats daarvan neem ik het fietspad langs de Oldenzaalsestraat, de snelweg A1 over. Hier wordt bedrijventerrein Oosterveld bebouwd. Ik volg via de Pallastweg het fietspad weer over de A1. Vanaf het hoger liggende talud zie ik tussen de bomen tot m’n stomme verbazing een stoomlocomotief in volle vaart voorbij komen. Aan de andere kant van de spoorlijn houdt een fietser me aan. Ook hij is verbaasd. Hij verwachtte bij opvallend passerend treinmaterieel hier wel één of meer train spotters te treffen. Dit moet dus onaangekondigd zijn.

Een Mariabeeld is hier in een soort vogelhuisje onderdak gegeven. Op ooghoogte een weesgegroetje in het Twents. Humor!

Lonnekermeer – Bijenkorf (10km)

Twents trein passeert LonnekermeerDe met afstandmeten.nl op een OpenStreetMap kaart uitgezette route parallel aan het spoor is niet mogelijk om te lopen. Paden in het natuurgebied Lonnekermeer zijn afgesloten, dus volg ik de zwart-gele paden door het gebied. Niet klagen, want het is droog en zonnig en de natuur hier mooi. Nadeel is wel, dat als je aan de kant van de Hartjesbosweg eindelijk uit het terrein stapt, je 2 kilometer over een asfaltfietspad langs de doorgaande Weerselosestraat mag. Dit is bekend terrein van eerdere wandelingen. Er wordt gebouwd aan een viaduct over de spoorlijn heen die aansluit op het viaduct over de A1 om de veiligheid op de Vliegveldstraat te verbeteren. Ik zie een man met hond langs de Koppelleiding lopen. Het moet dus mogelijk zijn om de lus om het Lonnekermeer te vermijden.

Voetpad langs Hasselerbeek Hengelo 2Onvermijdelijk is een stuk Hengelosestraat (N342) rond de truckersvoorzieningen van Frans op den Bult. Bij de eerste rotonde eraf, door een klein bedrijventerrein om de Hasselerbeek die de wijk Hasseler Es begrenst. De straatnamen uit de routebeschrijving zie ik niet, dus stap ik op het graspad langs de beek lekker door, totdat dit pad opeens met iets teveel brandnetels voor me stopt. Ik pak OSMAnd erbij en loop een eindje terug, door wat straatjes naar het fietspad op de centrale wijkas.

Dan een wat saaier stuk langs de grens van de wijk Vossenbelt aan de linkerhand en Dalmeden (‘landelijk wonen in Hengelo’) aan de overzijde van de Beneluxlaan. Op een elektriciteitskast tegenover twee in aanbouw zijnde woningen aan de Bijenkorf houd ik halt.

Bijenkorf – Sabina Klinkhamerweg (10km)

Parctower Kalmarstraat HengeloIk volg de Beneluxlaan en verderop de Bornsedijk. Wat een verschil maakt een typische rondweg om een nieuwbouwwijk met een onverharde oude Twentse verbindingsweg! Tja, dan staat er LA waar RA in de routebeschrijving bij de Kristenbosweg moest staan. Het kost me 2 kilometer omlopen, maar brengt me wel een déjà vu bij de Parctower in de Kalmarstraat. Op de PR jacht Kennedymars Hengelo op 3 april heb ik deze flat 13x gezien op de 6km rondjes rond de Vossenbelt en Houtmaat 🙂

Vossenbeek tegen donkere wolken Scandinaviëlaan HengeloDe bedrijventerreinen aan de Scandinaviëlaan – rechts trouwens één van de vele boomkwekerijen rond Hengelo – en Brittanniëlaan met de Vossenbeek als natuurlijke grens geven verderop zicht op de nieuwbouw van Borne, dat zo helemaal aan Hengelo vastgeplakt zit. Wat een auto’s gaan er naar de IKEA, Bauhaus en McDonald’s! Okay, ieder z’n hobby op een vrije dag.

Richtingwijzer op uitkijkpunt waterzuiveringsinstallatie langs F35 en spoor HengeloVlak vóór de spoorlijn die de Amerikalaan kruist ‘voeg ik in’ op de fietssnelweg F35. De bewolking neemt steeds verder toe, zonder dat er regen valt. Anderhalf kilometer verder trekt een heuvel. Naar boven voor uitzicht op en uitleg over de waterzuivering van Hengelo. Blijkbaar een investering van €15.000. Dat valt mee. Wel is de hoogte in meters boven NAP baldadig verminderd tot 6. Weer beneden vervolg ik het fietspad tot het 110kV verdeelstation. De F35 vertakking naar Delden gaat hier keurig onder het spoor door. Welkom in landgoed Twickel op Brinkhuisweg HengeloEven langs wat huizen om weer buitenom te gaan, ditmaal de wijk Woolderes. Ik zie een kronkelend fietspad dat me leuker lijkt dan de uitgezette ‘omweg’ via de Woolderesweg, Breedijk en Brinkhuisweg. Inderdaad, dit stuk van landgoed Twickel mag blijven. Ik kom uit op de rotonde tegenover mijn startpunt. En net als ik de schoenen voor sandalen heb gewisseld en klaar ben voor vertrek, begint het te regenen.