PR Kennedymars Hengelo

      3 Comments on PR Kennedymars Hengelo

hengelo-km-pr-logoMijn 14e Kennedymars聽is in diverse opzichten een bijzondere. Mijn eerste was ook de eerste Kennedymars die Peter Levink in augustus 2014 in Hengelo organiseerde. Dit jaar sla ik zijn 4e Kennedymars op 10 juni over, omdat ik op mijn verjaardag niet vrienden en familie wil inruilen voor 13-16 uur lopen met wandelfanaten. Wat schetst mijn verbazing vrijdagavond bij het lezen van de laatste informatie: Peter Levink is 7聽april jarig en trakteert vandaag zijn wandelvrienden.聽Een lekker stuk appelgebak gaat er bij alle 57 deelnemers wel in! Toch leuk zoveel visite 馃槈 Peter probeert me vanochtend opnieuw te strikken voor de Kennedymars op 10 juni, want, als ik ook in 2018 bij het eerste lustrum meedoe, word ik extra in het zonnetje gezet. Voorlopig: leuk geprobeerd, maar kom ik 10 juni niet naar Hengelo.

De uitdaging: 80km wandelen onder de 13u6m

Peter Levink voorwoord Kennedymars Recordrace HengeloDeze Kennedymars is uitgezet als snel parcours van 6,08km over verharde ondergrond met start en finisn聽Sportpark Slangenbeek aan de Torenlaan 60 聽in Hengelo. Om de 80km te halen, lopen we de eerste ronde 1km extra en vervolgens 12x dezelfde lus. Peter suggereerde in zijn mail vrijdagavond, dat er een lus van 7,1 en daarna 13x de 6,08km lus gelopen zou moeten worden. Even aan de bel getrokken: “7.1km en daarna 13 keer 6.08km is toch samen 86.14km. Ik verwachtte 80km te moeten doen voor een Kennedymars. 12 rondjes van 6.08 na de eerste langere ronde dan maar? Je wordt ouder, zie ik…. “ Peter was sportief en zag in: “Henk-Jan, het is 13 rondjes van 6.080 plus een aanloopstuk van 500 heen en terug.聽Het staat er idd anders.聽 Maar dat leg ik met het voorwoordje nog wel even uit met een komische noot.”

Kennedymars Recordrace Hengelo bij start 1De Spotify afspeellijst Kennedy’s Marching On begeleidt me. Wel baal ik dat prompt vandaag de linker earbud geen geluid meer doorgeeft. Muziek dus op 茅茅n oor en een to-do voor nieuwe ‘oortjes’. Door de dag heen maak ik selfies om het weer en m’n eigen gemoed vast te leggen. Na elke ronde is er verzorging op het sportterrein en kun je bij je eigen tas met kleren, proviand, powerbank, etc. Bedoeling is je eigen PR op de Kennedymars afstand te verbeteren. De limiet is vandaag verlaagd naar 16 uur. Mijn huidige PR haalde ik in聽2015 nota bene ook op de Kennedymars Hengelo聽in聽13u6m. Anders dan in juni is de starttijd om 7 en niet 5 uur ‘s morgens. Dat betekent vertrekken bij zonsopgang, maar ‘s avonds mogelijk in het donker, dus met reflecterend vestje en zaklantaarn of koplamp aan eindigen. Vandaag heb ik loopnummer 23 op m’n shirt gespeld.

Een vlotte eerste helft van mist naar zon

Kennedymars Recordrace Hengelo Houtmaatweg in ochtendmistZo aan de start lijkt iedereen gelijke kansen te hebben. Natuurlijk staan snelwandelaars als Sven Verbruggen helemaal vooraan, hebben een PR op 9u29m staan, lastig om zichzelf te overtreffen. Peter activeert zijn tijdwaarneming kast en wenst ons succes. Het parcours over fietspaden rond park Houtmaat, langs de wijk Vossenbelt en tweemaal met een viaduct over de A1 is zoals beloofd en 19 maart bij een try-out is uitgetest – toen overigens totaal 42km – snel. We vertrekken in de ochtendmist. Pas na de 2e ronde breekt de zon door en wordt het daarna snel warm. De jas kan uit, de onderste helft van de wandelbroek afgeritst.

Kennedymars Recordrace Hengelo welkom in het WeusthagHoewel 13 rondjes klinkt als oersaai en stomvervelend, is er onderweg genoeg te zien. Het prachtige weer heeft menig Hengelo毛r naar buiten gebracht. En dus kan ik veel mensen groeten, me verbazen over wandelaars, fietsers en paardrijders. Op het veld van Giants is een honkbaltoernooi aan de gang; bij Hockey Club Twente worden heren- en dameswedstrijden afgewerkt. Elk uur dus andere teams om naar te kijken. Terug op het sportpark is er van alles: broodjes, vulkoeken, diverse sappen en water, yoghurt, gehaktballetjes, fruit en drop. De eerste paar rondjes loop ik zonder te rusten door, daarna houd ik voornamelijk functionele korte rusten (wc-bezoek, omkleden). De verwachte eindtijd volgens Endomondo loopt van onderin in de 11u naarmate de uren vorderen richting de 12u. Het gaat z贸 lekker, dat ik het halen van een PR wel vertrouw, maar weet ook dat voorbij de 40km het erop aankomt door te blijven lopen.

Zonovergoten tweede helft

Kennedymars Recordrace Hengelo Selfie 12 15Na 40km wissel ik schoenen en sokken voor lage exemplaren. Kijken of dat helpt in de 2e helft. Dat er maar 57 deelnemers zijn heeft tot gevolg, dat ik in mijn eigen tempo alleen loop. Een enkele wandelaar heb ik v贸贸r me in ‘t vizier, een paar lopen er op gelijke afstand achter me. Leuk om op onder de helling van de busbaan Weusthag aan de Dijksweg / Houtmaat elkaar elk uur weer te zien en aan te sporen niet bij elkaar vandaan te lopen. De echt snelle mannen en een enkele vrouw hebben me bij de 25km al eens ingehaald en doen dat tussen de 50 en 65km nog een keer.

Kennedymars Recordrace Hengelo Appeltaart van jarige Peter LevinkOp het 60km punt wissel ik de schoenen weer. De enkels hebben na zoveel kilometers hebben in de hoge schoenen meer steun. Het valt me trouwens op dat menig Kennedy walker op hardloopschoenen stapt. Iets om in de toekomst naar te kijken.

Bij de Twentse Bierbrouwerij annex feestzalen De Houtmaat komt ‘s middags ook leven. Er is een receptie aan het water. Het komen van gasten en hoe men in groepjes zittend aan tafel, staand of in een boot op het water samen is, intrigeert. Ik heb tijd zat om rustig naar dergelijke details te kijken. Bij de rust om 15:19 heeft Peter Levink de beloofde appeltaart gesneden. Stevige stukken, niks mis mee!

Kennedymars Recordrace Hengelo Fietspad SlangenbeekHet gaat niet vanzelf. Op de Kalmarstraat tegen het 70km ‘denkt’ mijn linkerbeen dat het de spieren van alle tenen in golfbewegingen moet aanspannen. Het lopen komt pijnlijk snel tot stilstand. Gebruikmakend van een lantaarnpaal rek en strek ik en spreek mezelf aan, dat ontspanning meer op z’n plek is. Daarna hervindt ik het tempo en kan er in 9m35s per kilometer doorgestapt worden. Het tempo lag vanochtend in de eerste helft een aantal rondes op 8m35s per kilometer. Op het sportpark zie ik per keer andere uitvallers. Ook zij dachten vanochtend voor een PR te kunnen gaan. Diverse bewoners in de wijk schieten me aan. Ze hebben zo vaak de wandelaars voorbij zien komen, dat ze willen wat dit is. 13 rondjes? Ongelooflijk! Wat een afstand! Succeswensen bij de laatste ronde doen me goed. Op de 74km neem ik geen rust meer. De voeten staan in brand. Nu rusten zou waarschijnlijk voor totale verstijving zorgen. “Als je wilt presteren, moet je doorlopen,” zegt een wandelaar later.

Kennedymars Recordrace Hengelo Selfie 18 36Als 茅茅n van de wandelaars die de laatste rondes net achter me liep me vlot komt voorbijstappen, hij ruikt de stal en versnelt, doe ik op 78km met het vlotte Tokyo van Owl City hetzelfde. Dat gaat op het Broekmedenpad geweldig, maar met nog 1km te gaan lijkt mijn linkervoet met een bak kokend water overgoten te worden. Kalm aan, eerst hinkend en dan op aangepast tempo naar de finish. Het is 19:21 als ik Peter Levink de hand druk en van hem een medaille omgehangen krijg. Oorkonde en stempel in het blauwe Kennedy Walker boekje maken het af. Ik neem nog wat snoepgoed en drinken, praat bij met Marcel Dekker en deel mijn het met 45 minuten (!) aangescherpte PR via social media. Ik ben op deze manier v贸贸r het donker om 20:25 alweer thuis om daar blaren te prikken, te douchen en met sudocreme mijn voeten te verzorgen. Moe, maar tevreden! Dit PR zal voorlopig wel blijven staan.

Waarom lukte het vandaag? Volgens mij een combinatie van goede nachtrust vooraf, een dagmars in plaats van ‘s nachts moeten wandelen, een snel parcours, zin om een PR te lopen, inkorten van rusten, met zo min mogelijk spullen / gewicht lopen, mooi weer zonder overdreven warm te zijn en doorzetten!