Krentenbloesemwandeltocht Rode Kruis 2017 rond Ommen

Deze zaterdag doe ik net als in 2016 mee met de Krentenbloesemwandeltocht van het plaatselijke Rode Kruis in Ommen. Lekker dichtbij, mooie, bosrijke en heuvelachtige omgeving. Even wat anders dan de 80km asfalt afgelopen zondag in Hengelo. De linker kleine teen heb ik met tape ingewikkeld. De blaren van vorige week zijn hersteld, maar het blijft gevoelig. Bij het clubgebouw van IJsvereniging De Doorloper zijn al enkele tientallen wandelaars neergestreken als ik na 7.20u binnenkom. Tegen betaling van €4 krijg ik om 7.30u een routebeschrijving, een appel – de krentenbol laat ik liggen – en een bonnetje voor een ijsje.

Ommen – Junne (9,5km)

Krentenbloesemtocht Ommen gaat door boswachterij OmmenNa de start loop ik achter twee bekende wandelaars uit Haarle aan die luid pratend met handgebaren al het wild uit de buurt houden. Via Het Laar en de villa’s aan de Wolfskuillaan en Wolfskuil steek ik de N347 over om de Besthemerberg over te trekken. Onverharde paden en glooiend. De route gaat over de camping Besthemerberg. In de kantine is na 3,5km al een rustpunt ingericht, maar dat is veel te vlug voor 40km wandelaars. Er staan nog bungalows met duidelijk jaren ’70 inrichting aan de gordijnen en wastafels te zien. Verder wordt er veel nieuwbouw gedaan en bomen gerooid.

Op zo'n wc bril wil je toch niet zomaar gaan zitten - fam Jaspers JunneHet gaat verder door de boswachterij Ommen richting Junne, om de zandverstuiving Sahara heen, het spoor over, de bospaden van landgoed Junne volgend naar het buurtschap Junne. In de schuur van familie Jaspers is een rustpunt ingericht. Het gebeurt niet vaak dat ik op wc’s foto’s maak, maar de toiletbril hier moet vastgelegd worden. Vrijwilligers van het Rode Kruis schenken er gratis koffie en thee. Bankstellen om uit te rusten en even aanspraak. Jammer, dat het merendeel van de wandelaars ook deze post links laat liggen.

Junne – Lemeler Es (13,5km)

't Weversnest EerdeVanuit Junne ga ik weer naar het zuiden, even over de verharde Nieuwe Hammerweg, daarna weer bospaden, de Beerzerweg en het spoor over naar de Junnerbaan. Dan door het Eerderveld, langs een paar bosvennen tot aan de Steile Oever. Daar eens niet onderlangs bij het water, maar een pad bovenaan de heuvel, dat evengoed naar de tunnel onder de N347 / Lemelerweg leidt om bij Nieuwebrug de Regge over te steken. Vlaggen van het Rode Kruis of een bordje Rust ontbreken hier, terwijl in de kiosk Nieuwe Brug aan de westzijde wel een rustpunt is ingericht. Alle wandelaars voor me lopen net als ik door.

Krentenbloesemtocht Ommen langs uitgestrekte akkers in ArchemDe route gaat over de oostflank van de Archemerberg, dan de N347 weer over, Archem in. Juist het open landschap met enorme graslanden met een route langs de bosrand en door de velden, is indrukwekkend. Wandelbankjes zijn hier echter niet tevinden. Ik zie dat de GPS logging hier wat onnauwkeurig is, want ik heb toch echt nog een stuk Beukenallee en Draadweg gevolgd, om uiteindelijk bij de Doornsteeg te rusten.

Lemeler Es – Archemerberg (8km)

Hooiberg speelplaats op camping Lemeler EschAmper weer in de benen, blijkt er in de kantine van het aan de andere kant van de N347 gelegen natuurcamping Lemeler Esch een rustpunt ingericht te zijn. Ik haal een stempel en loop door. De bossen tussen Archemerberg en Lemelerberg zijn onlangs flink gerooid. Zolang het zand is, loopt het wel goed, maar ik bezeer me – uiteraard met de gevoelige linkervoet – door tweemaal tegen een boomwortel te stoten.

Met de top en antennemast als markant punt op de Archemerberg in zicht is het stijgen, terwijl diverse plukjes wandelaars in omgekeerde richting met Pieterpad gids in de hand me tegemoet komen. Oriëntatietafel op top ArchemerbergAls ik een foto wil maken van de oriëntatietafel op de ‘bergtop’ (78 meter boven NAP), denkt een stel dat er aan het eten is, dat ik de weg kwijt ben. Ik ben te vaak op de Archemerberg geweest, dat je me gerust zonder kaart of andere navigatiehulpmiddelen hier kunt droppen, zonder je zorgen te maken of ik weer thuis kom.

De kilometer dalen tussen de heide naar het westen gaat als een speer. Dan langs de rand van akkers en uitlopers van de heuvel naar de Oude Dijk. Daar voel ik een blaar opkomen en barsten, op welke teen hoef ik niet uit te leggen, dat flink balen is met de IJsselloop morgen op het programma. Gas terug, of kleinere passen en doorstappen. Het is uitproberen langs de Oude Dijk en Oude Raalterweg. Als ik na een stuk bos een wandelbankje zie, is die voor mij. Even de benen strekken.

Archemerberg – Ommen (8km)

Krentenbloesemtocht Ommen rust op camping BergzichtDe Sallandse heuvels achter de rug wacht een stel campings. Eerst ga ik over camping ‘t Voshuus en met een lus om nog wat velden met splinternieuwe chalets / stacaravans heen camping Bergzicht over. In de kantine is een rustpunt ingericht. De stempelpost is onbemend, dus doe ik het zelf. Ik heb net in het bos gerust, dus stap hier direct door. Op de Oude Hammerweg zijn de lopers van alle afstanden bij elkaar, dus is het gezellig druk. Brug over Regge Giethemer KerkpadVia het Giethemer Kerkpad met de witte houten brug over de Regge loop ik naar de Wolfskuil. Deze zandweg langs de gelijknamige groepsaccommodatie kruist verderop het spoor. Een afwisselende slinger over landgoed Het Laer volgt. Leuk om ook eens de achterzijde van de havezate te zien. Aan de voorzijde is de mobiele post van ijssalon Toscana Ommen neergestreken om het beloofde ijsje uit te delen. Ook al is het nog steeds grijs en aan de frisse kant, een schepijsje doet het goed. Dan is de IJskelder en het clubgebouw alweer in zicht.

Hoewel mijn log 38.78km heeft gemeten, geloof ik hier de organisatie wel, dat er totaal 40km is afgelegd. De akkers bij Archem zijn niet goed meegekomen.
Complimenten voor de afwisselende, grotendeels onverharde route. Voldoende rustpunten en prima bepijling!


Zie ook: