Halve marathon op Hardenberg City Run 2017

Voor de vrijdagavond na werktijd sta ik al tijden ingeschreven voor de halve marathon op de Hardenberg City Run. De zeer pijnlijke kleine teen die bijna 2 weken geleden nog de reden was de IJsselloop in Deventer (15km) op 9 april te moeten afzeggen, was weer zover hersteld, dat ik het aandurf. Na de IJsselloop datum heb ik alleen nog de 12e een 10,5km, de 17e een 16,33km en de 19e weer een 10,5km gelopen. Een echte halve marathon heb ik al maanden niet meer gedaan.  ‘s Middags wil ik met de 14:58 trein vanuit Amsterdam Bijlmer ArenA naar huis om een half uur te hebben om warm te eten en me om te kleden. Wel, die trein heeft 25min vertraging. Ik neem de metro 50 naar Amsterdam Zuid, maar arriveer er 1 minuut nadat de intercity naar Groningen om 15:12 is vertrokken. Dat betekent wachten tot 15:42 en dan alsnog via Almere – Lelystad – Zwolle – Ommen naar Balkbrug. De verzorgde lunch vanmiddag komt me goed uit. De vanochtend meegebrachte boterhammen en fruit heb ik nog in de rugzak. Dat is mijn avondeten.

Selfie in startvak halve marathon Hardenberg City RunOmkleden – in een donkerblauw pak met overhemd in Hardenberg aankomen is ook niet wat – doe ik thuis in enkele minuten. Met een 2 bananen en een fles drinken om vóór de start te nuttigen rijd ik om 17:45 naar Hardenberg. In het LOC+ haal ik mijn inschrijfnummer 48 op, knoop de chipkaart vast aan mijn veters van de rechterschoen en wacht nog even op de trappen binnen in de school. Het waait buiten stevig. Henny Berends uit Balkbrug – zelf organisator van diverse (recreatieve) lopen in en rond ons dorp – is vanavond vrijwilliger. Hij helpt ons richting startvak.

Blik op startvak vooruit halve marathon Hardenberg City RunWe worden een eindje buiten het centrum geleid, zonder echt een startvak, lint, boog of iets dergelijks in beeld. Om 18:45 klinkt het startschot en weg gaan de tientallen lopers. Het PR op de halve marathon van de IJsselloop 2016 staat op 1:52:45 (bruto, Endomondo tijd), zo ontdek ik zaterdagmiddag thuis. Een vluchtige blik op de beste tijd op de halve marathon eerder deze week zei 1:55:00. Met die tijd ga ik in mijn hoofd op pad.

Henk-Jan op halve marathon Hardenberg City Run in uiterwaarden VechtHet gaat tegen de wind in naar de Havenweg en meteen rechtsaf voor Grand Café Docks en theater De Voorveghter langs. Over de Amaliabrug en dan over het fietspad langs de Vecht. Deze kronkelt door de uiterwaarden. Het eerste viaduct heeft een doorgangshoogte van 2m, niet te hoog opspringen dus met het lopen! Het tunneltje onder de N34 door en dan gaat het over het Vechtdalpad tracé slingerend langs weilanden, het boerengolf terrein Veurink richting Rheeze. Mijn mobiel heeft kuren wat het spontaan handelen terwijl de muziek speelt betreft. Het volume gaat op en neer, maar vervelender: Klazien wordt om de haveklap gebeld. Allemaal niet de bedoeling. Onder het lopen regelmatig de Nexus tot andere gedachten brengen verveelt. Ik zet de bluetooth uit, stop het koptelefoontje in de zak en vervolg mijn weg zonder muziek. Op de automatische piloot heb ik toch mijn vaste tempo.

Henk-Jan op halve marathon Hardenberg City Run in uiterwaarden Vecht op terugwegOnderweg heeft de organisatie diverse waterposten ingericht. Van kilometer 7-9 loop ik in de luwte van een man en drie vrouwen. Lekker om in hetzelfde tempo door te stappen. Eén van de vrouwen geeft na 9km hardlopen aan dat het slecht gaat, waarna haar maatje – ook in een Cascaderun outfit inhoudt, en de man vóór me het tempo fors verhoogt. Right, en zo loop ik weer alleen. Leuk zijn de aanmoedigingen onderweg van vrijwilligers op de kruispunten en publiek op allerlei plekken. De extra lus bij Rheeze is gezellig druk. Als ik terugkom op de Grote Beltenweg komt de bezemfiets me tegemoet. Langs de campings en zandverstuivingen gaat het weer richting Hardenberg. 3km zijn hetzelfde als de heenweg, tot de Vechtbrug naar de Troubadour, waar waarna de laatste kilometer door het stadscentrum gaat. Hier is wel veel publiek, maar meer met zichzelf dan de lopers bezig.

Medaille en startnummer 48 Hardenberg City Run 2017Henny Berends ziet me op de Parkweg weer aan komen draven, moedigt me aan. Ik zit ruim onder de 2 uur bij binnenkomst. Dat weet ik, want Endomondo verwacht al kilometers lang een finish in de tussen de 1:54:30 en 1:55:09. Op de Markt finish ik, zet Endomondo uit bij 1:54:46. De GPS denkt dat ik honderd meter tekort kom, maar ook uitslagen.nl geeft 1:54:46 aan voor de volledige 21,1km. Hieronder mijn gefilmde finish.

Met een medaille om de nek, een poncho als goodie nuttig ik nog wat stukken banaan en sinaasappel, en stap opmerkelijk vlotjes naar de auto. Onderweg spreek ik enkele andere hardlopers en Wim Vermeulen uit Dedemsvaart over de resultaten. De blijheid m’n PR gebroken te hebben met een minuut duurt tot zaterdagmiddag. Een andere keer maar eens de 1:52:45 te breken, dan met meer voorbereiding. Hardenberg City run heeft een mooi, afwisselend en autovrij parcours. Volgend jaar wil ik wel weer meedoen.

Zodra er foto’s van me verschijnen op de site van de organisatie, zal ik ze vermelden.