Elbow – Little Fictions

      No Comments on Elbow – Little Fictions

Ontelbaar vaak heb ik Little Fictions, de opvolger van The Take Off and Landing of Everything (2014), van rockband Elbow gedraaid, voordat ik begon te typen. Opener Magnificient (She Says), mid-tempo, half akoestisch, strijkers en een dromerige sfeer zet de toon. Het per nummer herkenbaar ontspannen en wat loom uit de keel van Guy Garvey komende zangpartijen in een lekker bed van afwisselende pop en rockarrangementen. Bij Gentle Storm is het de strakke percussie die opvalt, bij Trust the Sun de loops waarop de slaggitaar bouwt. Piano en gitaar slepen All Disco, eerder uitgebracht als single, voort. De sfeer heeft er wel wat van een tot rust gekomen Schotse band Runrig of de jongens van Simple Minds.

In Head for Supplies een subtiel gitaarloopje, een ballad die aan Coldplay doet denken. De eigen voorliefde van de band voor Talk Talk, is te horen in Firebrand & Angel. In K2 zit in de tekst een echoënd statement tegen de Brexit verpakt: “Full of blood, snot and teeth and the glory of no one. (..) I’m from a land with an island status. Makes us think that everyone hates us. Maybe darling they do.”

Wat onbeholpen pingelend op piano klinkt Montparnasse. In het titelnummer leidt de piano ook, maar tegen de achtergrond van veel galm, alsof de opnames in een kerk gemaakt zijn. Loops van synths en percussie nemen daarna de overhand. “We protect our little fictions/Like it’s all we are.” Kindling als homebrew rock song zoals U2 in bijvoorbeel;d Grace of Running to Stand Still. Deze zomer kun je op Pukkelpop en Lowlands live van de groep genieten.