Dion Kotteman – Ga toch leidinggeven! Een manifest tegen overmatig coachen

9789087537227-480x600Was er vroeger iemand gewoon de baas, bestuurder, opziener, meester of voorman, tel je tegenwoordig alleen met ‘manager’ in je functietitel, zo lijkt het. Veel boeken zijn vervolgens volgeschreven om de verschillen en overeenkomsten tussen managen en leidinggeven te duiden. Een manager wordt doorgaans in verband gebracht  met de dingen juist doen. Veel aantrekkelijker klinkt dan het leidinggeven als de juiste dingen doen. Hoe meer mensen zich manager of iets dergelijks noemen, des te groter de hulpvraag naar begeleiding. Zie daar de coach, een vrij beroep met een soortgelijke wildgroei aan voorvoegsels en werkgebieden. Voor Dion Kotteman redenen genoeg korte metten te maken met de overdaad aan coaches (40.000 alleen al in ons land) en coaching praktijken.

De opdracht in Ga toch leidinggeven! is kraakhelder. Je kunt een leider niet inwisselen voor een coach. Coachend leiderschap is of een contradictio in terminis of slechts één van de vele stijlen die een effectief leider beheerst en toepast waar nodig. Als je als leider of manager incompetent bent (geworden), twijfelt, geen sturing meer geeft aan je team, afdeling of bedrijf, is de coach niet de haarlemmerolie, maar doe je er zelf goed aan je positie te heroverwegen, je te laten bijscholen en de handschoen op te pakken die voor jou als leider klaarligt. Kotteman beschrijft in 20 ‘hoofdzonden’ hoe verworden de praktijk van coachen is geworden. Aan de eigenlijke leiders schrijft hij vervolgens 20 geboden om leiderschap (opnieuw) vorm en inhoud te geven.

De auteur is helemaal klaar de coaches die (on)gevraagd in vraagstukken rond organisatieadvies, leidinggeven en management zijn gedoken. Nu beroepsverenigingen eisen stellen aan coaches m.b.t. opleiding, integriteit en aansprakelijkheid, zijn deze beroepsbeoefenaren, maar ook de leiders en managers die zich de laatste jaren coach zijn gaan noemen gewaarschuwd. Aan het wollige taalgebruik in het moderne bedrijfsleven is een aparte sectie gewijd om uit te leggen in normaal Nederlands wat de gebruikers ervan eigenlijk willen zeggen. Doorspekt met humor wijst de auteur als nar op de figuurlijke nieuwe kleren van de keizer. Aanbevolen voor zowel (wannabe) leiders als coaches.

 

Over de auteur

Dion Kotteman is Algemeen Directeur van de Rijksauditdienst. Hij heeft twintig jaar ervaring in project- en programmamanagement in de profit- en not-for-profitsector. Hij deed zijn executive masters aan de Wharton School of Management (VS) en Nyenrode University. Hij was verantwoordelijk voor grote veranderingsprojecten bij de overheid en in de financiële sector, ook internationaal.