Bezoek aan Groninger Museum en Noordelijk Scheepvaartmuseum

Een nieuw bezoek aan het Groninger Museum om de Rodin tentoonstelling te zien, staat al een poos op mijn verlanglijst. Het kan nog de hele maand april, maar ik doe het vandaag. En voor de gelegenheid knoop ik er een nog niet eerder bezocht museum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum aan vast. In beide is de Museumkaart geldig. Ik parkeer de auto vanochtend bij de P+R Haren, direct aan de A28, om een klein kwartiertje later dankzij een vlot rijdende bus 6 bij het hoofdstatiion uit te stappen.

Groninger Museum

Met een voornamelijk Duitse groep bezoekers sta ik om 10u bij de nog gesloten entree. Eenmaal binnen blijk ik voor de Rodin tentoonstelling een toeslag van €5 te moeten betalen. Iets om rekening mee te houden.

Rodin – Genius at Work

De Denker Rodin tentoonstelling Groninger MuseumAuguste Rodin (1840-1917) is de grootste en invloedrijkste beeldhouwer en één van de populairste kunstenaars van de moderne tijd. In het Groninger Museum zijn ruim 140 beelden en 20 werken op papier te zien, waarmee dit de grootste Rodin-tentoonstelling ooit in Nederland is. Met Klazien ben ik in Parijs al eens naar het Rodin Museum geweest. De Denker staat er in de tuin. Kenmerkend voor Rodin is dat beelden in meervoud gemaakt zijn, van verschillende materialen en lang niet altijd door de meester zelf. Medewerkers in zijn atelier zijn maar zo de uiteindelijke maker, terwijl Rodin als meester het ontwerp heeft gemaakt.

Eva in Rodin tentoonstelling Groninger MuseumIn de tentoonstelling vind je gipsen, bronzen en marmeren exemplaren van bijvoorbeeld De Denker en Balzac, de Drie Faunen, De Kus en de Eeuwige Jeugd. De Poorten van de Hel, een soort doorlopend kunstproject van Rodin, waaraan hij bleef werken, figuren inbracht en verving, is present in voorstudies en losse figuren. Ook het maakproces, zoals die van Balzac, of het gebruik van naaktmodellen, is een belangrijk aspect van Rodins werk.

Erwin Olaf – After Rodin

In opdracht van het Groninger Museum heeft fotograaf Erwin Olaf foto’s gemaakt van dansers bij het Het Nationale Ballet die Rodin werken als De Kus en De Drie Faunen uitbeelden. De gespierde lichamen van de dansers in de herkenbare poses spreken. Negen van de foto’s uit de serie zijn aangekocht door het museum. After Rodin is een boeiende aanvulling op de beeldententoonstelling.

Maarten Baas – Hide & Seek

Maarten Baas is in town Groninger Museum 2Ontwerper Maarten Baas heeft zijn eerste solotentoonstelling in het museum. Projecten als Clay en Smoke, waarmee hij wereldberoemd werdvan ontwerper Maarten Baas (1978). Hide & Seek, Maarten Baas laat het veelzijdige werk zien van een van de bekendste Nederlandse ontwerpers. Naast series als Clay (meubelen van syntetische klei) en Smoke (verbrande meubelstukken die met epoxy zijn behandeld en zo weer ‘toonbaar’ zij) waarmee Baas wereldberoemd werd, is ook nieuwer werk te zien. Smoke project Maarten Baas Groninger MuseumGrappig is Real Time (2009), waar filmbeelden en houten klokken en digitale klokken zijn geïntegreerd om handmatig de tijd te verzetten met een viltstift, bezem of ramenlapper. May I have your attention please?, een samenwerking tussen Maarten Baas en Lensvelt voor de Milaan Design Week in april 2017 en 8 video’s Hide & Seek. Ik lach en verwonder me regelmatig, en dat heb ik niet vaak bij moderne kunst.

Ruloff Manuputty – Uitgelicht

Tussen Rodin en De Collectie vind je 25 schilderijen en tekeningen van kunstenaar Ruloff Manuputty (Tual 1926 – 2002 Groningen) in de tentoonstelling Uitgelicht. Met gemengde technieken tussen figuratief en abstract, zoals in zijn grote werk Tjap Gomè (De Chinese drakendans). Van 1964 tot 1987 was hij docent, later directeur aan de kunstacademie Vredeman de Vries in Leeuwarden.

De Collectie

Ranja uit Groningen in Groninger MuseumOm naast de genoemde tijdelijke exposities de bezoeker een indruk te geven van de gevarieerde eigen collectie is een aantal zalen volgepakt met schilderijen, zilverwerk en een chronologische lijn van de stadsgeschiedenis met bijbehorende voorwerpen.

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Gevel Gotisch Huis Noordelijk Scheepvaartmuseum GroningenHet Noordelijk Scheepvaartmuseum brengt in twee onderling verbonden middeleeuwse panden (het Gotisch Huis met een voorgevel uit de 15e of begin 16e eeuw en het Canter Huis, dat een 19e eeuwse gevel heeft, maar ook een 14e eeuwse kelder) de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepsbouw en scheepvaart tot leven. Soorten schepen, tuigage, de werven, vervening, navigatiemiddelen, hanzesteden, kustvaart en visserij. Maar ook een computeranimatie van de stad Groningen rond 1470 met vertelling. Opvallend daarbij de volledig ommuurde stad, terwijl een paar zalen verderop dit pas een eeuw later aan de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog en het bewind van Alva het geval is.

Magnavox MX 1112 SATNAV Noordelijk Scheepvaartmuseum GroningenVoor kinderen is er een speurtocht. Zelf vind ik een achte SATNAV uit de vroege dagen van GPS positionering interessant, net als de ingerichte winkels, hutten en stuurhuis van een Groninger coaster. Er zijn momenteel twee tijdelijke tentoonstellingen. In De Pelgrim & De Dame worden archeologische vondsten en historische bouwmaterialen die in de afgelopen decennia bij graafwerkzaamheden zijn gevonden te zien in drie thema’s: wapengekletter, reizen en kleurenpracht.

Uitleg over prostitutie en muziek Noordelijk Scheepvaartmuseum GroningenLand van belofte toont tot en met morgen de romantiek èn harde werkelijkheid van de prostitutie. Het A-kwartier in de buurt van de Vishoek is al sinds de 15e eeuw een plek voor havenprostitutie. De gemeente Groningen verbood prostitutie in het A-kwartier vanaf 1 januari 2016. Ik leer vandaag de functie van porseleinen hondjes in de vensterbank, de dubbele bodem in kinderliedjes als Altijd is Kortjakje ziek en Hop Marjanneke, Stroop in ‘t Kanneke. Een selfie als raamprostituee “om zelf te ervaren wat het is om achter het raam te staan” sla ik over.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van de stad Groningen. De wat gedateerde maritieme tentoonstelling en de thema’s van de tijdelijke tentoonstelling passen in dit streven.

Stadswandeling

Schepen aan Noorderhaven GroningenEn natuurlijk ga ik niet direct naar huis. Ik verken weer een stukje stad. In de tijd dat ik er woonde en studeerde heb ik echt niet alles gezien. Via het Lage der Aa, Reitdiepshaven en Noorderhaven door de Kijk in ‘t Jatstraat, langs het Academiegebouw, over de Grote Markt en Vismarkt en door de Herestraat terug naar het Gedempt Zuiderdiep om de bus 5 terug naar de P+R Haren te pakken.