12e Natuurlijk Flevoland wandeltocht tussen Natuurpark Lelystad en Knarbos

Wandelclub Stichting Peripatoo uit Lelystad met onder anderen Mari Smits zet diverse malen per jaar een wandeltocht door het groen in en rond de stad uit. Vandaag is het tijd voor de 12e Natuurlijk Flevolandtocht. Start en finish is bij restaurant de Waterlely dat tegenwoordig door Hajé wordt uitgevent. In 2014 liep ik de 9e editie, nu ben ik terug. In mijn agenda heb ik ten onrechte 8.30u als starttijd staan. Welkom wandelaars voor inschrijven bij De Waterlely Natuurpark LelystadAls ik tegen 8.10u mijn auto parkeer, zie ik plukjes wandelaars in de bekende gehaast ogende tred weglopen. Om 8u kon er dus al gestart worden. Nu wat een kwartier later starten geeft me het voordeel meteen ruimte om me heen te hebben. De vrijwilliger aan de starttafel is streng en wil mijn KWBN lidmaatschapspas zien. Die is nog van 2016, een nieuwe is nog niet verstrekt. Ze vertelt dat meer wandelaars de nieuwe pas nog missen. Iets om na de Pasen bij de ‘bond’ achteraan te gaan.

Natuurpark – Larservaartbos (21.5km)

Kunstwerk Nieuw verleden langs PionierspadNa vertrek sluit ik me aan bij een man uit Hoevelaken. Hij zegt de 40km in 7u te lopen, maar heeft er zo de pas in dat hij zelfs wat harder dan mij lijkt te willen. Na de eerste slinger door het buitengebied van het park zien we een wandelaar op het fietspad parallel aan de Meerkoetenweg stappen. Dit is de route van de 7km; die lopers verwacht je niet tegen 8.30u. We schreeuwen een aantal keren, maar de man heeft ons niet in de gaten.

Natuurlijk Flevoland wandeltocht Knarbos 1Het fietspad langs de Meerkoetenweg is lang. Ik ken de route – en nog veel meer stukken van de wandeltocht vandaag – in omgekeerder richting van mijn ‘stevige bossenwandeling door oostelijk Flevoland‘ van juni 2016. De werken in de Nieuw verleden kunstroute breken de sleur. Mijn wandelmaat haakt af, moet zijn heupgordel opnieuw afstellen en zegt me snel weer biji te benen. Dat blijft uit, ik vermoed dat hij het tempo toch te rap vindt. De route volgt het LAW Pionierspad naar de Meerkoetentocht achter het Midland Circuit langs en dan over de brede berkenlaan naar de Eendenweg en het Knarbos. De uitbaters van de Meeuwenhoeve c.q. Swingolf hebben 2 wandelaars geteld voordat ik met nog 2 anderen binnenstap. De koffie smaakt er goed. Stempelen of controleren doen ze hier niet.


Natuurlijk Flevoland wandeltocht Knarbos 3Een klein eindje over het asfalt van de Meeuwenweg en dan weer door het Knarbos. Sommige stukken zijn hier volgroeid met brandnetels. Dwarsliggende boomstammen zijn andere hindernissen. Ik vind het wel avontuurlijk. Dat kun je namelijk niet zeggen van de 3,66km fietspad langs de Vogelweg.

Zou het toeval zijn dat juist op dit stuk One Step Closer To Nowhere van U2 langskomt?

[spotify spotify:track:4GJxzy5xCg6Mka9AEhNOvw ]

Aan de overzijde van de N302, de ene wandelaar die ik vóór me heb gehad, is ingehaald, wacht het fiets- en wandelpad aan de autoweg zijde van de Larsertocht. Op de Rietweg steek ik het water over om aan de andere kant van de tocht de omtrekkende beweging rond de plassen in het Larservaartbos te maken. In het routeboekje staat tot 31km géén rust vermeld. Die houd ik bij het eerste wandelbankje dat ik in het halfopen terrein zie.

Larservaartbos – Natuurpark (19km)

Natuurlijk Flevoland wandeltocht gooit alles losBij de uitgang van het Larservaartbos aan de Zeebiesweg staat een evenementenbanner van Peripatoo, een generator en om het hoekje van de bosrand zelfs een rustpunt op zo’n 25km. Mari Smits roept en we praten even bij. Deze rust staat inderdaad niet vermeld in het boekje bij de 40km route. De organisatie heeft op de diverse routes ruim 300 wandelaars weten te trekken, behoorlijk meer dan in 2016.

Ik laat de stoeltjes in de partytent zitten, heb immers net zelf gerust. In de berm langs het viaduct van de Zeebiesweg zie ik een bikini top liggen. Natuurlijk Flevoland! Het fietspad volgen voor 3.870m diverse wandelaars op de kortere routes passerend. Het is nog steeds droog, ondanks de vele dreigende luchten.

Natuurlijk Flevoland wandeltocht uitzicht in Natuurpark LelystadNatuurpark Lelystad werd in 1972 aangelegd, op de grond die tot 1957 nog de bodem van de zee was. Het park moest niet alleen een recreatiegebied worden, het moest tevens het buitenverblijf worden van de grote hoefdieren van dierentuin Artis. In het park was voldoende ruimte om een fokprogramma op te zetten voor bedreigde grote hoefdieren als wisenten en Pater Davidsherten. Ook speelde het park een rol bij de introductie van de bever in de Biesbosch. Bezoekers kunnen via kilometerslange fiets- en wandelroutes de dieren in Natuurpark Lelystad bekijken.

Tot zover de PR teksten. Ik mag ruim 10km slingeren door het Natuurpark, maar zie vooral lege weiden. Ja, ooievaars op nesten. Dat is niet bijzonder. Ik hoef in Balkbrug letterlijk de Iepenlaan maar uit te rijden om de eerste ooievaar op nest te zien en horen klepperen.

Zowaar een paar herten in Natuurpark LelystadGeen elanden, wilde zwijnen, wel een paar edelherten, vervolgens géén moeflons, wisenten, Pater Davidsherten, of Przewalskipaarden. Het behoedzaam lopen met als doel de voeten blarenvrij te houden (de laatste 2 weken genoeg ellende mee gehad; gisteravond is de oude nagel van de linker kleine teen losgekomen), het bij elke verwijzing naar het bezoekerscentrum en uitgang toch een andere kant op moeten, terwijl er géén groot wild te zien is, drukken het plezier behoorlijk.

De uitkijkheuvel bij de otters, waar er welgeteld eentje in het zonnetje baadt, neem ik vlot, het einde is letterlijk in zicht. Na 6,5u wandelen zet ik na 40.64km de GPS uit en meldt me binnen af bij de organisatie.

De slagboom bij de uitgang zwaait nog vóór ik de net voor €3 gekochte uitrijkaart aanbiedt omhoog. Een bijzonder einde van een afwisselende, soms wat aparte dag. Ik heb de 3 historische stadswandelingen (samen 21,5km) door Lelystad die Mari Smits voor de 50-jarige stad heeft ontwikkeld mee. Leuk voor later dit jaar in combinatie met een andere route in de buurt.


Zie ook: