Over the Rhine – Live From the Edge of the World

Gestaag gaat Over The Rhine door met touren en uitbrengen van nieuwe albums. Recent werd een initiatief Let’s Make Some Records gestart om via crowdfunding een studioalbum, soloalbum van Linford Detweiler en een collectie rariteiten, niet eerder op album gezette liedjes uit te brengen. Als brug tussen Meet Me at the Edge of the World (2013) en het toekomstige projectresultaat is in de schuur van de eigen Nowhere Farm, een uur buiten Cincinatti, Ohio, met publiek 20 liedjes vastgelegd met band op 24 mei 2015. Live from The Edge of the World heb ik sinds het optreden van Over The Rhine vrijdagavond 19 maart j.l. in Amen lekker vaak beluisterd. Karin Bergquist zingt nog altijd toegewijd, krachtig en veelzijdig, en beheerst haar gitaren en percussie. Manlief Linford wisselt piano af met gitaar en zingt tegenpartijen.

Het enthousiasme van het gehoor is duidelijk na Meet Me at the Edge of the World en Sacred Ground. The Band of Sweethearts met Jay Bellerose (drums, percussie), Jennifer Condos (bas), Eric Heywood (steel en elektrisch gitaar) en Bradley Meinerding (gitaren, mandoline, zang). Het vlotte Gonna Let My Soul Catch My Body, geschreven na een uitputtende jetlag op het vliegveld van Tokyo, zweept het publiek op. Daarna het lome Suitcase, dat met de zwoele zang van Karin doet denken aan My Love is a Fever van weleer. Het nummer stond op Ohio (2003). De vocale versterking met Linford en Bradley geven extra cachet. Na de ballad Called Home met een fijne rol voor de steel guitar samenzang in I’d Want You.

De eerste schijf besluit met All I Want Is Everything en Poughkeepsie van Good Dog Mad Dog (1996) en Born van Drunkard’s Prayer (2005). De opbrengst van de albumverkoop gaat naar de verdere verbouwing van de schuur tot centrum voor podiumkunsten waar workshops en optredens verzorgd kunnen worden. De 2e schijf gaat van start met Making Pictures, een niet eerder uitgebrachte ballad.

Blues in Baby If This is Nowhere, de piano centraal in I Want You To Be My Love van Drunkard’s Prayer, gevolgd door Trouble van The Trumpet Child (2007). The Long Surrender (2010) leverde All My Favorite People, een blues ballad met Linford schitterend op toetsen en het americana The Laugh of Recognition. De greep uit het oeuvre met de ene hand wisselt de groep af met covers met de andere. It Makes No Difference van The Band en het uit 1969 stammende Everybody Knows This Is Nowhere van Neil Young. Hieronder een 2000 versie van Farm Aid.

Tot slot een toegift, Wait, de afsluiter van disc 1 van Meet me... De geluidskwaliteit is helder en goed verzorgd. 20 uitvoeringen om bij de tijdloze collectie Over The Rhine te voegen en vaak te laten horen.