Klompenpaden rond Wapenveld en Heerde

Het zijn de weken voor uitwisselingsprogramma’s op middelbare scholen. Vorige week hadden we de Duitse Marie te logeren, deze week de Poolse Maya. Vanochtend moet ik met Marianne en Maya naar het Carolus Clusius College in Zwolle om uit te zwaaien. En dus deze zaterdag een route van eigen hand om flexibel te zijn in de starttijd. Ik heb een combinatie van het Paddenpad, Vosbergenpad en Horsthoekerpad uit de collectie Klompenpaden gemaakt. Marianne gaat zelf met de bus terug naar Balkbrug. Ik rijd naar Heerde om de auto aan de Kamperzijweg bij de Multimate te parkeren en aan de kuier te gaan.

Heerde – Vrieze’s Erfgoed Wapenveld (10km)

Struweel op heideveld Petrea WapenveldAan de Beeklandseweg begint het meteen herkenbaar als Klompenpad, door het gras langs de rand van een akker. Via het buurtschap Hoornerveen het bos Petrea, gevolgd door een slinger over de Tonnenberg en de heidevelden. Best een fraaie opener van de wandeling! Gedenksteen waterpompstation WapenveldDan het Zwolse Bos, waar langs een slenk nog waterputten zichtbaar zijn. De Zwolse waterleiding zorgde hier een aantal decennia voor vers drinkwater voor de Zwollenaren. Een gedenksteen markeert de locatie van het voormalige waterpompstation.

Om op het Paddenpad uit te komen heb ik een doorsteek van het landgoed De Polberg uitgetekend. Tja, tot ik bij de eerste toegangsweg een ‘streng verboden toegang’ zie. Dus langs de onverharde Wapenveldseweg naar de Groteweg te gaan. Natuurbegraven brengt een grafstemming in het bosDe plaatselijke bewoners staan niet te juichen over de natuurbegraafplaats in oprichting in het landgoed. Het zorgt voor een grafstemming in het bos. Het Paddenpad gaat even verder ten noorden van het landgoed het bos weer in voor een kleine lus door het landgoed Petrea. Het Wapenvelder Zand dat in beheer is bij het Geldersch Landschap ligt op stuwwallen van de Veluwe.

Ik steek de Groteweg over en volg een stuk van het fietspad over het voormalige Baronnenlijntje, de spoorlijn Apeldoorn – Zwolle. Eindpunt van de eerste etappe is een bankje bij Molen De Vlijt op Vrieze’s Erfgoed, waar een bijenhotel, streekwinkel en bezoekerscentrum toeristen wat langer probeert vast te houden.

Wapenveld – Eendracht (10km)

Woapenvelds weerstationDe tweede etappe laat de wisselende landschappen tussen de Veluwe en IJssel zien. Van het Apeldoorns Kanaal direct na de molen, het zicht op de voormalige IJsselcentrale in Harculo aan de overzijde van de rivier, de monding van de Nieuwe Wetering, nieuwbouw aan de rand van Wapenveld, en een heerlijk rustige weg langs grasland achter de winterdijk. In plaats van het Apeldoorns Kanaal te blijven volgen, is een slinger ten westen van het kanaal ingelegd. Villa’s, paardenbakken en vooral rust & ruimte kenmerken het uitzicht. De overstaproute brengt me over de Parallelweg naar het volgende stuk Vosbergenpad. Langs de rand van bos en boerenland en weer een stuk fietspad over het Baronnenlijntje tracé.

Eroma en bomen reflecteren in Apeldoorns Kanaal WapenveldHet buurtschap Hoorn leidt naar de voormalige coöperatie Eendracht aan het Apeldoorns Kanaal, tegenwoordig een antiekhandel. Op de wandeling langs het Apeldoorns Kanaal van Apeldoorn naar Zwolle in augustus 2015 kwam ik vanaf het zuiden. Nu neemt het Klompenpad de westelijke oever. Graspad dus, geen bankjes. Dan maar rusten op een houten paal.

Eendracht – bos Heerde (10km)

Huis VosbergenNa een stukje graspad langs het Kanaal wandel ik over de lanen van het landgoed Vosbergen. Het Kasteel kun je alleen van de zijkant bekijken. Reflecterend in het water van de omliggende gracht ook mooi! Waar het Vosbergenpad Heerde zelf in steekt, moet ik het Kanaal volgen voor de overstaproute. Ik mis één sticker, en maak een ommetje door een woonwijik. De Klompenpad app bewijst dan z’n nut. De gedownloade routes geven een keurige overlay op een kaart om de weg weer terug te vinden.

Bijgebouw landgoed Bonenburg 2Het Vosbergenpad gaat door het landgoed Bonenburg. Het landhuis / kasteel kan alleen vanaf de Bonenburgerlaan bekeken worden. In 2015 heb ik dat al geprobeerd. Nu laat ik me verrassen op de voor mij nieuwe lanen in het zuidelijk deel van het landgoed. Het Klompenpad neemt deze mee om me daarna langs randen van akkers te laten doormodderen.

Vreemde wandelroute in bos BonenburgDe vele beken in de omgeving maken watermolens mogelijk. Op de route ligt de voormalige watermolen Rakhorst. Het water ‘valt’ er nog, verder is de locatie vervallen. Langs de afrit Heerde-Zuid trek ik naar de Eperweg. Op een veilig punt (bij de verkeerslichten ontbreekt een zebrapad) steek ik over. Hé, daarom heet het viaduct op de snelweg A50 Horsthoek! Tegenover het P+R Transferium Heerde sla ik af, langs de Noordelijke Horsthoekerbeek.

Zicht op YWAM basis Heidebeek HeerdeDeze autoluwe weg maakt plaats voor weer een stuk fietspad over de Baronnenlijn. Dan herken ik de Youth with a Mission basis Heidebeek aan de Mussenkampseweg, hoewel het al wel 30 jaar geleden is dat ik er op zondagavond een samenkkomst heb bezocht. De witgeschilderde woningen en laagbouw waren sinds 1914 een leprozenopvang voor Indiërs, in de jaren ’50 van de vorige eeuw verbleven er Molukkers met lepra. Tegenwoordig huizen er zendelingen.

Dan volgt een interessant stuk bos met trappen en bruggen over de sprengen en dalen. Bij gebrek aan een wandelbankje rust ik ditmaal op een omgezaagde boom. Er liggen er genoeg!

[fsshow photosetid=72157681291482775]

Bos Heerde – Heerde (9km)

Wandelbankje met uitzicht over heideveld Renderklippen HeerdeBosrand op het eerste stuk en daarna het bekende heideveld Renderklippen. Je kunt hier pijlsnel naar de Schaapskooi. Zelf zet ik de ‘routeverlenger’ in die me in het lekkere lenteweer laat genieten van de heuvels en dalen van het gebied en een ronde om het Pluizemeertje, een ven in de bosrand achter het grootse heidegebied. Een vader en moeder houden me aan. Ze zoeken hun jonge dochter. Tjonge, hoe raak je je kind kwijt op een gezinsuitje? En hoe vind je haar weer? Helaas voor hen heb ik geen loslopende kinderen gezien, wel veel honden. Die genieten hier volop van de ruimte, de plassen en speelkameraden.

Lammetjes trekken bekijks op Renderklippen bij schaapskooiAchter de Schaapskooi ligt een nieuwe voorraad kebab klaar liggen tientallen lammeren bij hun moeders te rusten. De heide maakt plaats voor het Bakhuisbos. Ik trek over het recreatieterrein Heerderstrand tussen Pitch & Putt (goed bezocht) en zwemplas (toch nog te koud vandaag, dus uitgestorven) en steek onder de A50 door. De Kromme Allee en Kolthoornseweg betekenen de overgang naar vlak boerenlandschap. Net voor drieën kom ik bij de Multimate, waar de parkeerplaats helemaal vol staat en aankomend verkeer moet wachten op vertrekkende auto’s.