5e Kennedymars Klarenbeek 2017

Voor de 5e maal organiseert WS’78 de jaarlijkse Kennedymars Klarenbeek. Nieuw dit jaar is een 110km Long Distance Walk voor wandelaars die 80 nog niet lang genoeg vinden. In combinatie met een 40 of 60km nachtmars heeft de organisatie 350 deelnemers weten te trekken. Voor lopers die wat meer op de nachtrust gesteld zijn, is er nog een 40km route overdag. Ik loop deze Kennedymars nu voor de 3e maal. Anders dan de 4 lussen van 20km vanuit de sporthal in Klarenbeek, bestaat de tocht ditmaal uit 2 nachtelijke lussen gevolgd door 1 lus van 40km die gelijk is aan de route van de 40km dagmars.

Johan Hertgers spreekt jubilarissen toe voor start Kennedymars Klarenbeek 2017 002Het is mijin eerste Kennedymars dit seizoen, de 13e in totaal. In 2015 voltooide ik de 80km in 16u5min, vorig jaar in 14u50m. Ik rijd vanavond na 20u richting Klarenbeek, waar de auto geparkeerd mag worden in een weiland aan de Broekstraat om de bewoners en sporters rond het MFC niet tot overlast te zijn. Er zijn diverse kleedkamers gereserveerd voor de wandelaars om hun tassen te stallen. Aanmelden gaat soepel en meteen wenkt Marjolein Wouters me om even bij te kletsen. Onderwijl melden zich diverse andere wandelaars bij me of ik Henk-Jan van der Klis ben, bekend van de wandelverslagen zoals deze. Het zal zich tijdens de tocht bij de rusten nog diverse keren herhalen. Marsleider Johan Hertgers spreekt de diverse jubilarissen toe en feliciteert de jarigen. Daarna schuivelen we naar beneden en buiten, waar een eind verderop vlak voor 22u de routebeschrijvingen worden uitgedeeld. Glow lights en reflective straps aan en gaan!

Lus rond De Kar (18km)

Kennedymars Klarenbeek 2017 wandelaars bij spoorwegovergang 2In de eerste nachtelijke lus is alles bekend. Na een aantal honderden meters heb ik Marjolein weer gevonden. We hadden elk bij een andere WS78 vrijwilliger een route opgepikt. We gaan Klarenbeek uit, moeten even wachten op de voorbijkomende Arriva trein bij de spoorwegovergang. We scheren langs het westelijk deel van de recreatieplas Bussloo om langs de Attero vuilnisbelt de A1 te passeren en Wilp-Achterhoek te verkennen. Bij de kaasboerderij Den Hoek is de eerste rustpost met kaas, chocolademelk of melk. Het bedrijventerrein Ecofactorij blijft afzichtelijk, maar we besluiten er niet te zwaar aan te tillen. Wel autoluw en goed verlicht. Daarna gaan we naar buurtschap het Hooiland, waar in het buurthuis Samuel een rustpost is ingericht met koffie of thee en een koekje. Via redelijk rechttoe-rechtaan wegen stappen we naar Klarenbeek terug, waar gerust kan worden. Het lopersveld is al enorm uit elkaar getrokken. Marjolein en ik blijven bij elkaar. Het tempo bevalt, de eerste lus ligt het op ruim 7km/u. Vandaag heb ik Endomondo geactiveerd om de mars te registreren. En dus meldt zich elke kilometer ook de ‘mevrouw van Endomondo’ die weet hoe snel we gaan en wanneer we geacht worden te finishen.

Lus rond Klein-Amsterdam (21km)

Inrichting rustpunt Koerts Klein-AmsterdamOok de 2e lus is bekend, zowel qua terrein als rustpunten. De knusse tuin van familie Koerts in Klein-Amsterdam blijft verbazingwekkend. Limonade en bouillon is er wel, de beloofde sultana niet. Ach, zelf hebben we ook nog proviand. De 2e keer dat we er zijn, bof ik. Marjolein kan niet tegen varkensvlees, dus krijg ik ook haar broodje knakworst. Hardgekookte eieren voor haar, doppinda’s voor ons allen. Gaandeweg de nacht wordt het kouder en kouder. De meegebrachte handschoenen zijn nuttig, de ondanks het beloofde lenteweer overdag voor een coltrui gewisseld shirt ook. Het is helder, veel sterren te zien. En er is genoeg om over te praten, ook met voorbijkomende of zich bij ons aansluitende wandelaars.

Aangekomen in Klarenbeek staan er ontbijtpakketjes klaar. Ik ben niet verrast, dat ik maar één bolletje wegkrijg. De andere gaat de tas in. We zijn niet eerder zo vroeg in Klarenbeek geweest. Dat betekent wel, dat het reflecterend hesje aan moet blijven.

Lus Voorst – Wilp-Twello-Bussloo – Voorst (40km)

Zonsopgang bij Zandstraat Voorst op Kennedymars Klarenbeek 2017Het eerste stuk is nog bekend terrein. Het bos van Klarenbeek met het kabouterdorp. Het is nog te donker om er foto’s van te maken. De zonsopgang bij Voorst is des te mooier. De wagenrust rond de kapschuur van fam. Albers blijft top. De eerste ronde een broodje ei en limonade, het bankstel is beschikbaar. Heel verleidelijk om er te blijven liggen. Na deze rustpost genieten van de prachtige cultuurhistorische omgeving, de IJssel en de ruïne van kasteel NijenbeekWelkom bij De Kribbe WilpNa de ruïne lopen we langs de IJssel in de richting van de tweede rustpost. Dat is museumboerderij De Kribbe. Het landbouwmuseum heeft de focus op kachels gelegd. Het gaat verder over de grasdijk langs de kronkelende IJssel met uitzicht op de A1 en Deventer.

Kerk WilpWe steken naar Wilp, dat in 2015 het 1250-jarig bestaan vierde. De kenmerkende kerk zet ik op de foto. Ik zie oud-collega Freek Velthorst naar een auto lopen en groet hem, maar hij heeft me toch niet door. In een schuur van boer Gooiker wordt een bekertje yoghurt geserveerd. Over een nieuw aangelegd klompenpad Fliertpad gaat de route verder in de richting van Twello, waarbij we langs rijksmonument landhuis Het Schol lopen. De route is afwisselend, lekker veel onverharde stukken, zonder echt glibberig of modderig te zijn.

Zicht op Landgoed 't Schol Wilp 2Via Steenenkamer en de dijk langs de N344 met uitzicht op het huis van m’n zus Lieske. Ik twijfel of ik haar zal bellen om het reflecterende hesje, handschoenen en jas over te nemen en morgen op Henriëttes verjaardagsfeest te retourneren, maar houd e.e.a. toch om en aan. Zo zwaar is het ook niet. En op de plekken waar de zon niet uitbundig schijnt, is het nog wel fris.

We lopen richting de grote rust, die is ingericht bij het Hof van Twello. We kunnen lekker in de zon zitten. De groep wandelaars die ongeveer hetzelfde tempo loopt, blijft stabiel. Een enkele 110km loper en voor de rest 80km gangers. Geen van ons heeft nu zin om het blote voetenpad ter plekke te doen 🙂 Een bezoeker van de Hof informeert naar onze verrichtingen en is stomverbaasd over de 80 of 110km die gelopen wordt. Zijn eigen maximum ligt op 20km. Uitleg dat je in 2 jaar tijd dit kunt opbouwen tot ‘klaar voor een Kennedymars’ wil er niet in. Onze collectieve bekeringsdrang overtuigt niet.

We lopen Twello in en volgen we het klompenpad, waardoor we het mooiste van Twello-Zuid te zien krijgen. De route gaat verder over rustige wegen richting Posterenk, wat vooral bekend is vanwege zijn Wilpermolen. Hier is de volgende rustpost ingericht met een ‘goed bezig’ koek, dropjes en vooral veel ranja.

Bomenlaan met hyacinten in de berm VoorstNa deze prachtige rustlocatie lopen we verder richting Bussloo, dat vooral bekend staat om het nabije gelijknamige recreatiegebied. Nu lopen we door het dorpje zelf, de plaatselijke kerk uit 1818 staat te koop, waarna we weer terug komen bij de eerste rustpost van deze wandeling. Het is er nu druk. Wandelaars die één van de routes van dag lopen zijn er. Ik krijg 2 broodjes hamburger en mag oppassen niet aan te komen van een Kennedymars. De voeten worden per etappe pijnlijker, de beenspieren houden zich wel goed.

Henk-Jan bij Zandstraat VoorstDe resterende 6 km voornamelijk onverhard pad is fijn. Bij de fruitpost op 2km voor het einde besluit Marjolein toch wat blaren te gaan tapen, zelf loop ik door om verzuring en blaarvorming tegen te gaan. We nemen tegen het einde de molen van Klarenbeek, genaamd De Hoop nog even mee. Om 13.21 sluit ik de Kennedymars af. De geregistreerde lengte is wat langer dan 80km, waarschijnlijk door bewegingen door het MFC en andere rustlocaties. We hebben ontzettend geluk met het weer gehad. Voorzien van oorkonde, stempel in het Kennedywalker boekje en een speldje 3 voor op de Kennedymars Klarenbeek medaille schuifel ik terug naar de auto om de schade aan m’n voeten op te nemen. Dat ziet er na uittrekken van de sokken en schoenen wisselen voor sandalen altijd wat dramatischer uit dan later thuis. Gelukkig maar. Volgende week zondag wacht immers de PR jacht van de Kennedymars Hengelo.