Indrukken van Brussel 21 februari – 1 maart 2017

De 4e en 5e week van mijn opdracht in Brussel geven naast werktijd ook gelegenheid de stad verder te verkennen en restaurants uit te proberen. Het hotel waar ik deze weken overnacht is, net als de vorige 2 weken het Floris Ustel Midi.

Dinsdag 21 februari: paleizen en meer

Ontbijt in Comfort 1 Thalys tussen Schiphol en BrusselDinsdagmorgen reis ik in de Thalys comfort 1 (bij het boeken slechts €1 duurder dan comfort 2). Ik laat me het aangeboden ontbijt (om 5.15u ‘s morgens heb ik thuis mijn reguliere ontbijtje van boterham en roggebrood gehad) na vertrek om 7.34u uit Schiphol goed smaken. Collega Alexander rijdt in dezelfde coupé mee. Het voor 9u geplande gezamenlijk overleg doen we dus direct maar in de trein. Wat analysewerk en de wekelijkse conference call met HR delegates vullen de rest van de reistijd.

Koninklijk Paleis van Brussel 1Na werktijd stal ik de koffer in hotelkamer 408, kleed me om en ga op stap. Ik heb afgelopen weekend een route richting de paleizen uitgestippeld. Veel is hier op loopafstand te bekijken. Zo maak ik een ronde langs het Justitieel Paleis, Poelaertplein, Egmontpaleis, Conservatorium en Koninklijk Paleis, steek ik het Werandapark door naar de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers. Vandaar langs de Sint Michielskathedraal en het station Brussel Centraal naar Kunstberg op. Bij het Paleis van Karel van Lotharingen annex Algemeen Rijksarchief maak ik een 360 panorama in de avondlucht. Via de Grote Zavel steek ik de binnenstad net buiten het Grote Marktplein door. Chocolatier Pierre MarcoliniDe door collega Bert Jansen getipte chocolatier Pierre Marcolini spot ik ‘toevallig’. De sporen onderdoor naar de Lemonnierlaan. Bij restaurant Les 2 Orients stap ik naar binnen. Rijst met curry en een cola smaakt me goed.

woensdag 22 februari: blijven we verbonden?

De 2-3 streepjes op de Wifi connectie zijn de uitdaging voor vanavond. Op verzoek van de groeigroep slaan we de voorjaarsvakantie niet over en is mijn aanwezigheid op afstand ook geen probleem (NB gemiddelde leeftijd ligt boven de 65, wie heeft het nog over digibeten?)

Voor het avondeten houd ik het dichtbij. Het regent buiten en rond het Aviation Square zijn ook enkele restaurants. Ik kies voor BarBQ. Gemoedelijke bediening met surfrock voor de sfeer. Nederlands is niet de sterkste kant, dus mag ik voor de bediening kiezen uit Spaans, Engels of Frans. Dan maar Frans, hoewel ik bij vertrek keurig in het Nederlands gedag word gezegd. Kaaskroketten met salade vooraf en een steak met frieten en salade als hoofdgerecht. Een Leffe blond uit glas erbij. Lekker!

donderdag 23 februari: stormy weather?

Kom ik vandaag op tijd thuis? Terwijl in Nederland de code geel en oranje zijn afgegeven, de NS voor de eigen dienstregeling al lang van tevoren een waarschuwing heeft afgegeven, blijft Thalys volhouden, dat er niets aan de hand zal zijn, totdat je vanuit Brussel-Zuid bijna in Antwerpen bent.

En de ene webcare medewerker is nu eenmaal vlotter dan de andere.

Een vroeg vertrek (16.52u), bedoeld om 20.07u al in Ommen te zijn, wordt 21.37u. En dat terwijl de volgende ochtend 5.30u de wekker zal rinkelen, intussen de koffers voor het weekend Florence omgepakt moeten worden….en er ook nog gerust moet worden.

dinsdag 28 februari: bij het krieken van de dag

De 7.34u Thalys wordt omgeleid via Dordrecht en Roosendaal. Defecte bovenleiding die op Schiphol wel voor de intercity direct, niet Thalys wordt omgeroepen. Met een half uur vertraging in Brussel. Later op de dag het volgende compensatie bij vertraging formulier ingevuld. Dat moet niet de regel worden!

Lindemans kriek bierNa een lange werkdag, ”s morgens om 6.15u in de trein begonnen en pas om 19u klaar met een middagpauze van een kwartier (ook dat mag een uitzondering blijven) richting Floris Ustel. Ditmaal een double room 434 in een bouwdeel aan de achterzijde van het Square Aviation.

Waterzooi gantoiseRap omgekleed en naar brasserie Escale dat een aan hetzelfde plein ligt. Het vandaag geleerde krieken als Vlaams van de dag omgezet in een proeverij van Lindemans Kriek, zuur rood kersenbier. Om dan helemaal Vlaams te gaan, bestel ik waterzooi Gantoise. Klazien vertelt ‘s avonds dat we dit ook tijdens onze huwelijksreis naar Oostende aan de kust hebben gegeten. Sinds mei 1998 dus niet nogmaals.

woensdag 1 maart: Noord is het woord

Klokslag middernacht gaat de wekker. De inschrijving voor de Tocht om de Noord start. Is het toeval dat ik net als 1 maart 2015 en 2016 in een hotel overnacht? De 8.000 belangstellenden zitten tegelijk op de Registro inschrijfmodule die volledig vastloopt. Het kost me een kwartier F5’en om van de inschrijving naar betaling te komen. Uiteindelijk lukt het om 0.20u, maar wel gepaard met een forse stijging van de lichaamstemperatuur. Probeer dan maar weer in slaap te komen.

In de Facebook groep Tocht om de Noord zijn veel balende wandelaars te vinden die om 0.30u al achter het net visten. De organisatie erkent dat om 0.10u de registratie al stagneerde en in het half uur erop alle 5.000 toegangskaarten zijn vergeven. Trots op het record van 40 minuten is organisator Peter Velthuis niet, aldus een interview met RTV Noord. Hij wil in 2018 de inschrijving naar 18u overdag i.c.m. een wachtrij of loting combineren om de kansen voor deelname eerlijker te maken. Toegegeven, uit je slaap gewekt worden om een wandeltocht te boeken is een verkeerde combinatie van hobby’s.

Zicht op station Brussel NoordOverdag de afronding van de opdracht van de afgelopen maand. De Bruxelles mok gaat de koffer in, maar eerst is het inschenken van meegenomen melk onderwerp van gesprek met Belgen aan de lunchtafel. ‘s Morgens vroeg heb ik bij het scoren van een belegde bagquette bij de Express op het station ook al chocolade gescoord. Voorafgaand aan de lunch heb ik een interessant intake gesprek bij een mogelijk nieuwe opdrachtgever, een grote financiële instelling. En zo reis ik deze laatste Brusselse dag ook nog even per intercity van Brussel-Zuid naar Brussel-Noord heen en weer. Voor het avondeten doe ik makkelijk. In de food court op het station een bak noedels van de Wok a Way Express. Tja, en dan komt vooralsnog een eind aan de werkzaamheden en uitstapjes in Brussel. Maar wie weet tot snel, of weldra, zoals mijn Belgische collega Wim zegt.