FLAL wandeltocht rond het Lauwersmeer

Na een open dag van de Erasmus University Rotterdam en een lang weekend naar Florence – op beide locaties liggen weer veel voetstappen van me – deze zaterdag weer aan een lange afstand wandeling met de FLAL. Over 3 weken staat de eerste Kennedymars van het seizoen, de 5e editie van de door WS78 georganiseerde 80km mars vanuit Klarenbeek op het programma, een week later de PR jacht Kennedymars Hengelo. Zodoende vandaag de 60km, niet een ‘gewone’ 40km. Ik neem je mee op de Lauwersmeer wandeltocht.

Lauwersoog – Moddergat (12km)

60km lopers worden voor start FLAL Lauwersmeer wandeltocht toegesprokenHerkenning van bekende gezichten. Kort bijpraten over foto’s, verslagen en geplande wandelingen buiten voor de deur van Het Booze Wijf. Voor de start drukt FLAL voorzitter Jelle de 35 mensen die de 60km route gaan lopen op het hart om bij het rustpunt in Moddergat een consumptie te nemen om de organisatie er volgend jaar ook welkom te laten zijn.

Even voor 8u beginnen we meteen in rap tempo met een gang langs de jachthaven aan het Lauwersgat, over vlonderpaden door rietvelden naar de haven van Lauwersoog. Bekend terrein van de vele overtochten per boot en diverse keren wadlopen naar Schiermonnikoog. We volgen het fietspad langs de Clevering sluizen die de Waddenzeer scheiden van het Lauwersmeer en water uit het achterland kunnen lozen op de Waddenzee De sluizen en zeedijk zijn in 1969 gebouwd om investeringen in de dijken rond de voormalige Lauwerszee (die zelf ontstaan is door de Stormvloed van 1280) tot deltahoogte, te voorkomen. Sinds 2002 is het sindsdien ontstane gebied uitgeroepen tot Nationaal Park Lauwersmeer.

Zonsopgang aan zeedijk LauwersoogDe zeedijk volgen we 3km en daarna het fietspad langs de N361, de doorgaande weg van Lauwersoog naar Dokkum. Ten opzichte van de 40km route volgt nu een lus naar het westen. Afwisselend asfalt van de zeedijk, grasdijk langs de Bantpolder. De broekspijpen zien er al niet meer uit na zoveel modder, schapenstront en zeeklei. Interieur schenkerij Yke Muoi ModdergatIn Koffie- en theedrinkerij Yke Muoi de verplichte rust. En dus – geheel tegen mijn gewoonte in – bestel ik koffie. Het paar dat de schenkerij runt, heeft de handen vol aan de wachtende wandelaars. Bakkie pleur op, gaan weer. Welkom in Moddergat, ‘het mooiste plekje aan de Waddenzee’, aldus de eigen website.

Moddergat – Esonstad (13km)

Oude school in ModdergatNa de rust krijgen we het mooiste plekje aan de Waddenzee nog beter te zien. Knusse huisjes, een kerk, oude school en museum. Wel vraag je af hoe de mensen hier de kost verdienen. Dat is volgens Wikipedia nog steeds de visserij, zij het dat de vloot in Lauwersoog de thuisbasis heeft. Door een bossage en vervolgens verharde weg naar het zuidwesten om vervolgens via de watergang Paesens (Moddergat vormt met het plaatsje Paesens een tweelingdorp) weer naar het noordoosten te lopen. Na de stellingmolen De Hond steken we richting de zeedijk. Het veld lopers is trouwens door de wachttijden bij de eerste rust behoorlijk uit elkaar getrokken.

Wandelbank op Lytsewei richting AnjumWe lopen parallel aan de Alddyk, waar een dijk ooit een polder beschermde tegen het zeewater. De waterwerende functie is vervallen, maar net als elders in noord-Groningen en Friesland blijven de dijken liggen. De extra lus zit erop, we gaan voorlopig de route van de 40km volgen, zij het dat we de eerste uren geen wandelaars van deze kortere afstand zien. Zij zijn om 9u gestart en zouden ons vóór moeten blijven. Het dorpje Oostmahorn aan het Lauwersmeer met jachthaven en recreatiewoningen brengt ons naar Landal Esonstad, een in historische stijl opgetrokken autovrij stadje met trapgevelwoningen, winkels en restaurants, een plein met waaggebouw en heuse straten met nummers. Niet een doorsnee bungalowpark. Een enkel gezin loopt buiten, voor de rest zitten de gasten in hun huizen. We rusten in brasserie De Waegh met een kunstijsbaan voor de deur. Ik combineer een cola met eigen sap en bol.

Esonstad – Kolumerpomp (10km)

Plein in Esonstad AnjumHet ‘slaapstadje’ Esonstad – buiten de stadsmuur bevindt zich het receptiegebouw annex zwembad en het parkeerterrein – volgen we over een fietspad met links het Lauwersmeer en rechts een dijk en de Nije Feart. Het gaat regenen, en dus trek ik de regenjas aan. Dat blijft tot in Ezumazijl bij de monding van de Suderie in het meer. Lange fietspaden door de rietvelden volgen zuidwaarts. Bij Dokkumer Nieuwe Zijlen, waar het Dokkumer Grootdiep en Alddjip samenkomen en voorbij de sluis als Dokkumerdiep verder gaan naar het Lauwersmeer, maken we een ommetje langs de haven en sluiscomplex. Met je poten in de modder voor een mooi uitzicht op LauwersmeerDan weer fietspaden langs het Lunegat richting Kollumerpomp, waar in het natuurgebied Kollumerwaard een rust is ingericht in restaurant Het Roode Hoofd naast een groepsaccommodatie. Ik heb ditmaal geen zin voor een consumptie weer de portemonnee te trekken en leeg mijn rugzak verder.

Kollumerpomp – Zoutkamp (13km)

Modderpad langs rietvelden Kollumerwaard 1Speciaal voor de 60km lopers is er weer een extra lus: een rondgang van 3km door het natuurgebied Kollumeroord, bos en graspaden. Een aaneenschakeling van fietspaden door rietvelden, over veeroosters, modderpaden en zicht op schapen, Konikspaarden en Schotse hooglanders volgt. Ik blijf in dezelfde tred achter een wandelaar om het tempo hoog te houden. Vlak voor Zoutkamp klauteren we de Friese sluis op die het Muntsjesylster Ryd met het Zoutkamperril verbindt. We zijn de eerste langzame 40km wandelaars gepasserd, zoals een stel dat bij de grote grazers rustig aan een selfie werkt. IFLAL Lauwersmeer wandeltocht bij restaurant ZK 86 Zoutkampn Zoutkamp – in 2016 met de Tocht om de Noord de finish locatie op dag 2 – is een rust bij restaurant ZK 86. De bediening is er vergeten wat het is om met klanten om te gaan. Folkert Heida geeft aan een kwartier op zijn koffie gewacht te hebben. Eén wandelaar maakt namens een groep diverse malen aan de ober duidelijk dat hij nog op drinken zit te wachten, zonder dat hij echt antwoord krijgt. Zelf bestel ik voor het gemak een cola, maar moet ook 10min wachten. Als ze een kleine 20 wandelaars al niet aankunnen, hoe doen ze het dan in het hoogseizoen? NIet meer inzetten als rustlocatie, organisatie!

Zoutkamp – Lauwersoog (12km)

Zonsondergang boven Ballastplaat LauwersmeerDe laatste etappe loop ik gezellig met Folkert Heida. Een wandelmaat met wie hij eerder opliep, is direct na Zoutkamp afgehaakt. Spotify uit, bijpraten maar! Een goede tijdvulling voor de 9km lange saaie geasfalteerde Strandweg onder een bewolkte hemel. Totaal trekt de FLAL vandaag ruim 600 wandelaars, niet verkeerd voor deze uithoek van het land.

De laatste 2 kilometers nog even over het gras langs het Nieuwe Robbengat en Camping Lauwersoog. En dan: Het Booze Wijf in zicht. De 60,24km (volgens de routebeschrijving 59,3km) zit erop in een heel nette tijd van 9u38m. Ik lever mijn deelnemerspasje in en maak bij de auto de toestand van de opgezette voeten op. Met nog 2 bollen in de tas en drinken genoeg ga ik naar huis. Klazien heeft nog een pastamaaltijd voor me achtergehouden. Die gaat er soepel in!

Zie ook: