Svend Brinkmann – Standvastig: onder alle omstandigheden jezelf blijven

standvastigDe opbouw van een doorsnee congres, managementboek of presentatie: de wereld verandert; de veranderingen gaan ook jou aan; stilstand is achteruitgang; volg stappen om jezelf te veranderen. Competentieontwikkeling, coaching, zelfhulpboeken en veel andere goedbedoelde adviezen gaan uit van vooruitgang, versnelling en verbetering.

Als tegengif schreef de Deense auteur Svend Brinkmann – Standvastig: onder alle omstandigheden jezelf blijven. Een anti-zelfhulpboek, dat juist bij de Romeinse stoïcijnen een vertrekpunt heeft: reflectie, leren uit het verleden, waarderen van het leven door ook het sterven te gedenken, zelfbeheersing, deugden en hogere doelen. De schrijver maakt gehakt van positieve psychologie, mindfulness cursussen en het alleen antwoorden zoeken in je intuïtie, het luisteren naar je innerlijke stem. Daarmee worden kinderen geen volwassen mensen, maar wordt het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer voor je ogen opgevoerd.

Door je meer op het negatieve te concentreren, vaker nee te zeggen en je gevoelens te onderdrukken in plaats van jezelf voor de gek te houden met een ‘always happy’ glimlach, altijd jazeggend en onbesuisd overlopend van emoties, zet je de eerste stappen. Coaches kunnen ontslagen worden, beter een vriendenkring dan een oppervlakkig Facebook of LinkedIN netwerk. En in plaats van het volgende zelfhulpboek kun je beter een roman lezen. Wat een verademing zo’n ontnuchterend boek!

Over de auteur

Svend Brinkmann (1975) is hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van Aalborg, Denemarken. In 2015 ontving hij de Rosenkjærprijs, die elk jaar wordt uitgereikt aan iemand die een wetenschappelijk onderwerp inzichtelijk maakt voor een breed publiek.

Lees ook Je hebt geen zelfhulpboek nodig om cool te blijven (NRC.nl).