Stripe wandeltocht rond Wijnjewoude

      1 Comment on Stripe wandeltocht rond Wijnjewoude

Deze zaterdag staat er weer een FLAL wandeling in de agenda. Johan Vellinga heeft de Stripe wandeltocht uitgezet rond Wijnjewoude. Dat betekent ‘s morgens rond 7.45u in de auto en via de N377, N348 naar Hoogeveen en dan over de A28 naar Beilen-Noord om er de N381 richting Drachten te pakken. De provinciale weg is voorbij Hoogersmilde behoorlijk onderhanden genomen. Mijn navigatiesysteem heeft zo te zien nog niet alle omleggingen, verbredingen en nieuwe ongelijkvloerse kruisingen meegekregen. Het gladde asfalt maakt na de afslag Wijnjewoude plaats voor klinkers naar het Duerswald, waar hotel-restaurant De Stripe als startlocatie te vinden is.

De Stripe als start en finish van de FLAL wandeltochtAls ik kom aanrijden vertrekken net de 50km lopers. Deze afstand had ik vandaag ook best willen wandelen, als ik niet een concert van Dansu in de Utrechtse concertzaal Ekko had geboekt. Dus houd ik het bij ‘gewoon’ 40. Pennen zijn bij binnenkomst schaars of niet werkend. Geduld dus om het formuliertje met personalia in te vullen. Binnen is het druk. Wel zie ik Henk Kerssies en veel andere bekende gezichten. Buiten voor de deur is meer zuurstof te happen. Om 8.53u worden de routebeschrijvingen uitgedeeld en kan de GPS logger aan.

https://twitter.com/FLAL1973/status/827837896656879616

Wijnjewoude – Slotplaats (9,5km)

Stripe wandeltocht Wijnjewoude in DuurswouderheideDe 50km lopers hebben een extra lus direct aan de start van de route. De 25 en 40km wandelaars gaan tot de eerste rust gelijk op. De Duerswald over meteen de Duurswouderheide op met watergangen, bospaden en een opgaande zon door de bomen. Aan de andere kant van het Duerswald ‘t Oude Bosch dat rond 1880 is aangelegd voor houtproductie door adellijke families uit Beetsterzwaag en Bakkeveen. Ook nu liggen her en der stapels boomstammen en zijn de paden omgeploegd door de houtvesters. Reflectie bomen in water Freulevijver Slotplaats BakkeveenFotogeniek deze morgen is de Freulevijver, een voormalige pingoruïne, dat rond 1900 in opdracht van freule Eritia Ena Romelia Lycklama à Nijeholt, uit één van de families die het gebied bezat, verfraaid tot een vijver met theekoepel. De route gaat alsmaar over onverharde paden, lekker! Parallel aan het Oud- of Koningsdiep en later naar het zuidoosten volgen we afwisselend rechte en slingerende bospaden om een camping heen het bij Natuurmonumenten in beheer zijnde landgoed Slotplaats op. Het landgoed is dan eigendom van Jonkheer Edzard Hobbe van Burmania, raadsheer in het Hof van Friesland. Zuil bij Slotplaats BakkeveenNaar de mode van die tijd staat de zuil op een kruispunt van paden in het omgrachte Sterrenbos. Vlak vóór het landhuis staat de Burmaniazuil , een 18e eeuwse natuurstenen zuil op voetstuk met leeuwenkop. Rond de plek is een eeuwenoude legende, dat Bakkeveners bij het kraaien van de loden haan de onderste steen van de Poppestien (poppe is Fries voor baby) een zoon of dochter kunnen halen. Ook een manier om uit te leggen hoe kinderen op de wereld gezet worden.

De Slotplaats 1Ik kom als eerste aan bij de Slotplaats. De vrijwilligers van de FLAL zijn verbaasd, zoeken snel hun admininstratie erbij. En de koffie, thee en cakekraam wordt snel klaargemaakt, want – zo gaat het bericht van de marsleiding over de telefoon – er worden hier de komende paar uur 600 deelnemers verwacht.

Slotplaats – Zandwijk (11,5km)

De Slotplaats 2Ook de voorzijde met tuin van het landhuis is fraai. Ik steek de Bakkeveense vaart over en ga een bos in. Ik loop nog steeds aan kop van de wandelaars. Bijkomend voordeel: ik zie regelmatig één ree of een groepje voorbijschieten. Bij de Bakkeveense Duinen, onderdeel van het natuurgebied Mandeveld, is er weer hei, heuveltjes en zandpaden om te doorkruisen. De zon schijnt en dat levert mooie platen op. De 2e rust is op 15,5m ingericht in de boerderijwinkel It Fryske Hiem aan de kop van het Alddjip op de provinciegrens van Friesland en Groningen. De FLAL vrijwilliger met de lijst van deelnemersnummers komt net aangereden, neemt mondeling mijn ‘623’ op, waarna ik doorloop. Het is me te kort geleden om hier alweer stil te gaan zitten.

De Dam's Weersteen aan Oude WijkVanaf hier volgt de lus die alleen de 40 en 50km lopers zien, eerst langs de vaart van Allardsoog parallel aan de provinciegrens, maar ook: verharde wegen. Wat een verschil in het landschap en weldaad aan onverhade paden tot nu toe! Pas halverwege de Veldstreek komt er weer een stukje bos en een zandpad langs een zwemvijver die hoort bij Camping Aan de Bosrand, ook zo’n originele naam 🙂 De locatie komt me bekend voor, maar ik twijfel nog. De provinciegrens tussen Gronigen, Friesland en Drenthe licht net ten oosten van Allardsoog, maar hier aan de Bremerweg prijken drie klompen met de wapens van de provincies aan een paal.

Opnieuw lange stukken asfalt over de Veldstreek en Oudewijk. Waar de Oudewijk overgaat in de Zandwijk, zit er 22km op. Wandelbankjes zijn er dan prompt niet meer, wel een hek om even wat te rusten, terwijl enkele wandelaars me voorbijtrekken.

Zandwijk – Bakkeveen (9,5km)

Social Sofa in JonkersvaartLang duurt hun ‘voorsprong’ niet. Ik passeer ze op weg naar Jonkersvaart. Bij het zien van de social sofa in de sluis, daagt me het licht. Hier ben ik inderdaad eerder geweest. Op de ‘megawandeling’ uit de serie Wandelen rond Roden heb ik vorig jaar april vanuit Leek een rondgang die uitkwam in Jonkersvaart, daar het Jonkerspad naar het Bolmeer volgde, gedaan.

Stripe wandeltocht Wijnjewoude in Nnaninga's BoschDe route vandaag volgt het lintdorp en gelijknamige vaart tot voorbij de bebouwde kom. Via een paar onverharde paden langs boerderijen, paardenstallen naar het buurtschap Heineburen. Dan volgt het Nanninga’s Bosch – nog altijd in het Groninger Westerkwartier – en meer herkenning van de al genoemde tocht uit april 2016. Het Bolmeer verbindt dit bos met het Harensche Bosch. Daar uitgekomen zie ik enkele 40 of 50km lopers de Dwarshaspel opgaan. Eén is er zelfs een stuk aan het joggen. Zijn het de laatste 40km lopers, of al de eerste 50km wandelaars? De laatste kilometer gaat over dezelfde straten door Allardsoog naar het rustpunt in It Fryske Hiem. Meegebracht eten en drinken mogen niet binnen genuttigd worden, voor de 2e keer nummers noteren vindt de FLAL niet nodig. En dus daal ik buiten aan een picknickbank neer tussen de mooiste meiden van Hollandse bodem.

Bakkeveen – Wijnjewoude (10,8km)

Pad door heideveld in MandeveldHet stuk na deze 3e rust terug naar Wijnjewoude gaat weer door het Mandeld, waar nu één 50km loper en 2 40km wandelaars me zijn ingehaald door de rust over te slaan. Verder is het regelmatig 25km lopers en andere in dit natuurgebied een eigen route wandelende mensen inhalen. Het hoogteverschil in het eerste deel van het natuurgebied komt door een oude Landweer tussen Drente en Friesland, een 15e eeuwse verdedigingswal. In die door het landschap loopt. De wal was ooit van groot strategisch belang en dateert uit de 15e eeuw. Verzetsmonument MandeveldIk sta even stil bij het Verzetsmonument in een strook bos. 10 verzetstrijders werden hier op 10 april 1945 omgebracht, welgeteld 3 dagen voor de bevrijding van de streek door de Canadezen. Hoe zuur moet dat voor nabestaanden zijn geweest.

Brusselse wafel bij De StripeDe zandgronden, heide en bossen in het Mandeveld leiden naar Bakkeveen. Aan de rand van de sportvelden is voor de 25km een rustpunt ingericht die niet op mijn routebeschrijving is aangegeven. Met nog 3km te gaan is hier stilzitten overdreven. Via de lanen in ’t Oude Bosch gaat het naar het eindpunt van de wandeling in restaurant de Stripe. Henk-Jan op De Stripe wandeltocht in 't Oude Bosch BakkeveenNog in het bos kijkt een man met nordic walking stokken regelmatig achterom. Het is Henri Floor die me ook meteen maar op de foto zet. En denk je net na 3 dagen Brussel in Noord-Nederland te zijn, heeft het restaurant Brusselse wafels in de aanbieding. Die verleiding weersta ik. Ik ga de komende weken in de Belgische hoofdstad wel eens de ‘echte’ testen.

Zie ook: