Peperbuswandeltocht door winters Zwolle

De Zwolse wandelverenigingen – in het bijzondere bezit van een eigen Wandelhonk aan de Veemarkt – organiseert elk jaar de Peperbuswandeltocht. Vijf jaar geleden deed ik voor het laatst mee, toen werd er zelfs een 40km route aangeboden. Nu is 30km de langste afstand, wel met een start om 8u. Beide hebben voordelen, zeker met een drukke agenda tussen het concert van The Naked and Famous vrijdagavond in Utrecht en het verjaardagsfeest van economentopper Jos Timmer in Almere Haven zaterdagavond.

Wandelhonk – Wandelhonk (10km)

Park Het Engelse Werk Zwolle 1De enkele tientallen belangstellenden voor de 30km variant krijgen even voor acht uur de routebeschrijving uitgereikt en kunnen op pad. Op deze eerste etappe lopen we achter de IJsselhallen langs, door de Emmastraat met karakteristieke Jugendstil huizen uit het begin van de 20e eeuw naar de Veerallee. Langs het Carolus Clusius College waar onze jongste dochter op het tweetalige Orfeo gymnasium zit. Dan de Willemsvaart over langs het spoor en het tot Dinoland omgebouwde Ecodrome complex naar park Het Engelse Werk. Ik ben er al vaak geweest, waarschijinlijk nog niet eerder in de winter. De waterpartijen en bomen steken mooi af tegen de sneeuw. Zonder de beschrijving bestudeerd te hebben gok je dan op een een lus langs de IJssel in zuidelijke richting, naar Hattem over één van de bruggen, of juist naar het noorden.

Spoorbrug Kamperlijntje Blaloweg ZwolleHet wordt na wat slingers door het park de Katerveersluis, een rijksmonument, over, de A28 onderdoor en om het buurtschap Spoolde heen weer terug de snelweg onderdoor, langs de nieuwbouwwijk die eindelijk op de plaats komt van het voormalige kantoorgebouw van ABN AMRO Verzekeringen (Prins Bernhardstraat) en het Prins Clauspark door achter het Orfeo gebouw aan de Wilhelminastraat langs.

VEZ Center Rieteweg ZwolleOm het Kamperlijntje te passeren moeten we linksom de Kamperweg, dan Blaloweg en weerom de Rieteweg over. De VEZ (Vrije Evangelisatie Zwolle), een heuse mega church, heeft er sinds 2013 de Landstede TalentStad school verbouwd tot VEZ Centrum met diverse lokalen en winkeltjes in gebruik, vlakbij de WRZV hallen, waar de samenkomsten op de zaterdag en zondag gehouden worden. En dan is het Wandelhonk alweer in zicht. Wandelaars voor de kortere afstanden maken zich hier klaar voor de start. Gelukkig voor de organisatie staan er heel wat auto’s en fietsen geparkeerd. Belangstelling voor de tocht is er nog steeds!

Wandelhonk – Bestevaer (10km)

Zwolse BalletjeshuisNa een bol en een halve liter stap ik weer de vrieskou in. De stukken waar de oostenwind vrij spel heeft, is het echt koud aan de oren. Toch laat ik de muts in de rugzak en houd het bij handschoenen. De 2e lus gaat door de binnenstad, natuurlijk langs de Peperbus en de bijbehorende Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming, het Scheper- of raadhuis en gemeentehuis, het voormalige postkantoor en de synagoge. Aan de andere kant van de historische binnenstad het Ter Pelkwijkpark tot het Almelose Kanaal, waar het glibberige voetpad aan de zuidoever gevolgd wordt. Op dit stuk is het regelmatig wandelaars inhalen – de snelheden verschillen nu eenmaal – en uitkijken bij oversteken.

Zicht op Thorbecke scholengemeenschap Technasium ZwolleParallel aan de Leo Majorlaan, de Ceintuurbaan onderdoor en over de Dokter Spanjaardweg. De routes die de Zwolse wandelverenigingen uitzetten – je leest het ook in de verslagen van de Kennedymars Zwolle – pakken gerust bedrijventerreinen mee, saai of niet. Leuk in wintersfeer is het Isalapad langs de Aa tot aan de Kuyerhuislaan. We maken een ommetje via De Herfte. Er staan nog kavels te koop aan het Kiekeboslaantje, een lekker rustig en landelijk plekje in Zwolle. Terug bij de Aa nemen we de Dokter van Heesweg voor het Isala ziekenhuis langs naar de wijk Wipstrik. In het wijkcentrum Bestevaer staat vandaag (en ook morgen, want de Peperbuswandeltocht wordt zowel zaterdag als zondag gehouden) de deur open voor wandelaars.

Bestevaer – Wandelhonk (10km)

Molen De Vrolijkheid Zwolle 2De wijk Wipstrik weer uit, langs de Nieuwe Vecht. De monumentale huizen langs de Binnengasthuisstraat waren me bij het Westerborkpad niet zo opgevallen, nu wel. Ik zet oliemolen De Passiebloem (in de volksmond De Vrolijkheid) op de foto, mooier dan het stuk Boerendanserdijk langs bedrijven en toegangswegen tot Berkum. Het Vegtlusterbos, een stadspark dat ook in het Westerborkpad is opgenomen, volg ik tot de Kranenburgweg. Via de gelijknamige begraafplaats aan de noordzijde van de A28 wordt nog een stuk heuvelachtig bos meegenomen, waarna een pad tussen snelweg en sportcentrum De Pelikaan me bij het volgende viaduct onder de A28 door op de Oude Meppelerweg zet. Dat betekent weer een bedrijventerrein met autoverkopers, tankstations en dergelijke.

Rooms Katholieke Kerk bij begraafplaats Meppelerstraatweg ZwolleDe Ceintuurbaan onderdoor en Floreslaan langs kleine bedrijven in het Polymer Science Park. Verrassend en nieuw voor mij vind ik de doorsteek bij de Molenkampsweg, waar de Rooms-Katholieke begraafplaats ligt, en het vernieuwde stuk Diezerwijk ten noordwesten van het Diezerplein. De Achtergracht over, niet teveel letten op het winkelend publiek, gewoon de pijlen blijven zoeken en volgen. Het laatste stuk is mooi, langs de stukken stadsmuur aan de Thorbeckegracht en de Waterstraat naar de nieuwe brug over de gracht bij het Maagjesbolwerk naar de Pannenkoekendijk. Pathé heeft bioscoop De Kroon aan de Oude Vismarkt verruild voor een nieuw onderkomen op de kruising met de Katerdijk. De Hoogstraat door, en dan zit de 30km er weer op in bijna viereneenhalf uur lopen.