Indrukken van eerste week in Brussel

Grote Markt Brussel 2Vanaf 31 januari ben ik een maand lang 1-3 dagen per week in Brussel voor werk. Achteromkijkend heb ik zo veel gezien: van de binnenstad, hotelkamers en treinen, restaurants en winkels. Vandaag een eerste terugblik op 3 dagen in de Belgische hoofdstad.

dinsdag 31 januari: city on hills

Henk-Jan selfie Grote Markt BrusselHet is vroeg op vandaag. Klazien brengt me om 5.30u naar Ommen, zodat de auto bij huis kan blijven – toch een veiliger gevoel dan een aantal dagen onbewaakt op een openbare parkeerplaats – en ik per trein via Zwolle en Schiphol naar Brussel kan. Op Schiphol stopt de NS intercity op spoor 5 waar 9 minuten later ook de Thalys vertrekt. Uitchecken van de ov-chipkaart moet echter boven in de stationshal. Met de Thalys Brussel binnenrollend (ja, je denkt bij Schaarbeek al in Brussel te zijn, zo langzaam rijdt de hogesnelheidstrein hier), valt me pas op hoe heuvelachtig het is. De bebouwing golft voor je ogen. Later op de 8e en 9e etage van het kantoor tegenover het station Brussel-Zuid valt hetzelfde op.

Manneken Pis in BrusselNa 17u loop ik naar Euro Capital Brussels hotel, wat verderop aan de Fonsnylaan. Inchecken gaat vlot, kamer 44 met uitzicht op het station is voor mij. Beoordelingen op Tripadvisor waarschuwen voor het doorgaande geluid van aankomende en vertrekkende treinen. Inderdaad dempen de ramen niet al het geluid. Voor de zekerheid heb ik een setje oordoppen – normaliter mee in de fotocameratas voor concertpodia – bij me. Snel sta ik weer buiten, omdat ik eigenlijk Manneken Pis nog wel bij daglicht wil zien. Die staat binnen een kilometer afstand. Ooit in mijn tienerjaren ben ik met een VWO klas naar Brussel geweest. De zoektocht naar het beeldje is toen totaal mislukt. Wel hebben we het NAVO hoofdkwartier gezien, maar van de binnenstad niets. Wat een onooglijk kleine kerel, hoog staand achter een hek! Een magneet voor toeristen, en dus zijn de winkels met bonbons, Brusselse wafels, t-shirts en prullaria in overvloed aanwezig.

Kerk aan Koningsplein BrusselIk maak een ronde door de binnenstad. De Grote Markt, de koninklijke galerij, het Koningsplein. Ik scoor een Brussel mok, omdat het beleid overdag een Bring Your Own Mug is, om de hoeveelheid gebruikte plastic of kartonnen bekers terug te schroeven. Na wat straten afgelopen te hebben op zoek naar een restaurant – niet alles hoef ik vooraf gepland te hebben – stap ik bij het Vietnamees restaurant Le Lotus Bleu naar binnen. Rundvlees in curry met champignons en rijst. Een grote portie, dus dat vult goed. Terug in het hotel een WhatsApp call met Klazien en de diverse schrijf- en administratieklussen op de laptop zonder afleiding.

woensdag 1 februari: kop op

Bring your own mug to Delta Lloyd BrusselsDe airco had ik vanacht uitgelaten, de temperatuur op de kamer (het is toch winter?) was zo hoog, dat ik een raam opengezet heb. Het ook ‘s nachts aanhoudend lawaai van voorbijrijdende treinen heeft dat niet lang laten duren. In je eentje ontbijten is niet gezellig, maar de keuze in het EC Hotel is goed. Gewapend met de mok start het werk vandaag om 8u. Het valt me op dat de werknemers elkaar hier met een zoen hartelijk begroeten. Als ik dat in Nederland zou doen….is een aanname waarvan ik nog niet weet of ik ‘m ga toetsen. Tussen de middag lunch ik met Capgemini collega’s binnen in de eetzaal, na in het stationsgebouw bij de Subway een baguette gehaald te hebben. Een bedrijfsrestaurant met cateraar is hier niet, zelf je bammetjes meenemen dus.

Hallepoort Brussel 2Om 17.30u loop ik terug naar het hotel. De toegangspas voor de kamer werkt niet meer, dus krijgt de receptionist een tweede kans. Voor een rondje binnenstad ga ik vanavond naar de Hallepoort. Dit grijze fort ziet er in de schijnwerpers ‘s avonds leuker uit. Eglise Parvis de Saint-Gilles BruxellesIk maak een rondje door de omliggende straten en pleinen. De fraai verlichte kerk van Saint-Gilles valt op. Tot 5 februari is hier het Bright Brussels Festival, het equivalent van het Amsterdam Light Festival. Jammer, maar dit jaar zonder mij. Was ik er komend weekend geweest, dan zeker een verkenning waard. Eten doe ik bij het Marrokkaanse restaurant Saveurs de Meknes. Kip met pruimen, wortel, courgette en een aardappel in een stoofpot en een schotel met koude groentesalade erbij. De traditionele zoektocht naar een geldautomaat lukt ook in Brussel niet. Rond het Zuidstation maak ik een ronde, besluit dat ik het online wel opzoek (achter het station, op het Victor Hortaplein moet je zijn).

donderdag 2 februari: eerste week zit erop

Hond bijt man in BrusselVanmorgen in alle rust gegeten (er waren wel 3 andere gasten in de ontbijtzaal rond 7.30u!) en uitgecheckt van Euro-Capital. Daarna de geldautomaat in de winkelgalerij achterin het station gevonden, bij de Delhaize Proxy melk en een baguette voor de lunch gekocht en aan het werk. Luc Vierbergen blijkt ook een muzikale omnivoor te zijn. Hij tipt Ancienne Belgique (AB) Concerts, een concertzaal op loopafstand. Aan de agenda te zien zou ik bijvoorbeeld volgende week naar UB40 kunnen.

Avondeten (Nederlandse tijd) doe ik na 17u bij Lunch Factory, ook aan de Fonsnylaan. Spaghetti van het huis, maar dat betekent op z’n midden-oosters: stevig gekruid. Jammer voor de mensen om me heen in de Thalys. Die vertrekt trouwens met een klein kwartier vertraging. Anders dan op Schiphol vindt hier in Brussel al ingangscontrole op de ticket plaats. Even geen bonbons of wafels mee, wel de winterjas van de accountmanager die deze gisteren bij zijn bezoek heeft laten liggen. Buiten is het ruim boven de 10 graden, heel wat warmer dan een week geleden. Tot volgende week!