Indrukken van Brussel 7-16 februari 2017

Voor werk een maand naar Brussel betekent niet alleen een kantoorpand van binnen zien en omgaan met zuiderburen. Ook buiten de werktijden is er genoeg te zien en te beleven. Soms meer dan andere keren.

dinsdag 7 februari

Raadhuis AnderlechtVanmorgen weer om 5u op. In Ommen is het verrassend druk op het perron in afwachting van de eerste trein naar Zwolle. Voor vertrek uit Zwolle met de intercity naar Schiphol, lijkt er roet in het eten. Vóór de Hanzeboog, de spoorbrug over de IJssel staat een gestrande trein die eerst ‘even’ weggehaald moet worden. Hoe te handelen als ik een Thalys met zitplaatsreservering mis, zijn meteen de gezochte pagina’s op Google. Het gaat verder goed. Met slechts 5 minuten vertraging op Schiphol. Het stuk naar Brussel met de Thalys vliegt al werkend voorbij.

Royale pizzaNa werktijd meld ik me bij hotel Floris Ustel aan de andere kant van de spoorlijnen aan het Square d’aviation. Het personeel is Franstalig, de eenpersoonskamer basic ingericht. De verwarming staat er aan. Die gaat als eerste uit en het raam open. Frisse lucht graag! Voor het eten heb ik me bedacht aan te schuiven bij Cantinho da Cidade op de hoek van het bus- en tramstation. De keuken gaat pas om 19u open. Ik maak buiten een ronde, zet het raadhuis van Anderlecht op de foto, verbaas me over de wegwijzer naar het riolenmuseum en zoek intussen een geschikt ander restaurant. De snackbars sla ik over, heb geen zin als eerste gast in een Pakistaanse (buffet)restaurant naar binnen te gaan. Het wordt Royale-Pizza. Ik neem de pizza van het huis, die met kaas, aardappelen, gehakt en rundvleessnippers wordt gemaakt. Ik heb er meer dan genoeg aan. En dat voor €10.

woensdag 8 februari: beursgang

Façade Sint Kathelijnekerk BrusselNa werktijd op aangeven van collega Luc de Maurice Lemonnierlaan opgelopen richting het Beursgebouw. In het zuidelijk deel links en rechts vooral computer reparatieshops, mediterrane restaurants, tea rooms en banken met Arabische namen. Verderop een behoorlijk Chinees kwartier, maar ook de eerste echte Belgische restaurants en zowaar een Leonidas winkel.

Op het Anneesesplein, Beursplein, het Begijnhof en de Vismarkt maak ik foto’s. De facade van de Sint Kathelijnekerk oogt mooi in het zachte avondlicht. Pff, dan de keuze van het restaurants. De Belgische zaken aan de Vismarkt zijn, zoals Luc al waarschuwde, duur. Via via stap ik uiteindelijk bij Chao Chow City, een Chinees restaurant naar binnen. Rundvlees met broccoli bij Chinees restaurant Chaochow City BrusselDe porties bij een Chinees zijn doorgaans stevig, ook hier. Een portie rundvlees op broccoli met een schaal rijst voor €11 is toch zeer schappelijk.

Concertzaal Ancienne Belgique met tourbus UB40Bij Ancienne Belgique (AB) aan de overzijde staan de eerste fans van UB40 al voor de deur te wachten in een rijtje. De tourbus staat geparkeerd. Het concert was vorige week bij nakijken al uitverkocht, maar even een plaatje schieten is dan toch leuk. Groeigroep bijbelstudie via Google HangoutsVanavond leid ik namelijk de tweewekelijkse groeigroep bijbelstudie vanuit mijn hotelkamer via Google Hangouts. Met Klazien draai ik nog even proef. Na Skypen met kleinkinderen moet het voor onze seniore groepsleden toch mogelijk zijn mee te doen vanuit onze Balkbrugse woonkamer, terwijl ik hier bij Floris Ustel zit.

De uitgezette verwarming eist zo na 22u z’n tol. Het is zo fris in de kamer geworden, dat ook met sokken aan onder het dekbed niet genoeg warmte te creëren is. Dus de verwarming toch maar zacht aan. Werkt prima, zo te merken.

donderdag 9 februari: bon bon

Paëlla van Lunch Factory Brussel ZuidOntbijten en uitchecken gaat soepel. Op routine de gang naar Proxy Delhaize om een nieuwe smaak belegde baguette op te pikken. De liter melk van gisteren is nog niet op. Op kantoor kan brood en drinken in de koelkast. Het is Luc opgevallen dat ik Vlaams van de dag verzamel. Hij verbaast zich net zo goed om de uitdrukkingen en het woordgebruik van ons Nederlanders. Blijft leuk, zeker als je allebei je best blijft doen elkaar te begrijpen en niet elke taalkundige verbazing wil analyseren.

Inhoud doos Corné bonbonsOm thuis niet de bons te krijgen, moet ik Klazien en de kinderen tevreden stellen met Belgische chocolade. En dus na net als vorige week donderdag bij Lunch Factory een warme maaltijd (deze keer paëlla, dat door het dienstdoende personeel niet op z’n Spaans wordt uitgesproken of verstaan (‘welk nummer meneer?’) in het Zuidstation een doos gekocht bij The Belgian Chocolate House.

maandag 13 februari: vertraging

Vandaag eerst een 3e dag PRINCE2 Practitioner training mee helpen geven bij Capgemini Academy, dan een overwerkmaaltijd bij WTC no. 100 in Papendorp, een lekkere pastamaaltijd met soep en fruitkwark. So far so good. Bij aankomst per trein in Rotterdam lijkt Thalys 10 minuten vertraging te hebben. Koukleumend loopt dat op tot 40 minuten. De Française naast me op het perron kan geen chocolade maken van de omroepberichten in het Nederlands en Engels over een ‘verstoring in de infrastructuur’. Gelegenheid om m’n Frans te oefenen 🙂 In Brussel is het tegen 21u nog opvallend ‘warm’. Florus Ustel heeft kamer 301 voor me, een ruimere eenpersoonskamer dan de 112 vorige week, èn met meer televisiezenders. NPO2 met Nieuwsuur zowaar.

dinsdag 14 februari – Zon, afscheidsborrel en Comfort 1

De belegde baguette koop ik vanochtend bij de Carrefour Express op het station. Een goed uitgeruste supermarkt, veel uitgebreider dan de AH to-go op Nederlandse stations. Rond lunchtijd maken we mee wat een afscheidsborrel hier betekent. In Nederlandse bedrijven is dat eind van de dag in een hoekje, hier in het midden van de afdeling met niet alleen broodjes, chips en nootjes. Frisdrank, geen bier, wel veel wijn en bubbels. Het ploppen van nieuwe flessen houdt lange tijd aan. Dan ongestoord je werk blijven doen is lastig. We duiken met muziek op de oren in even onder om zo min mogelijk last van het geklets te hebben.

Het is overdag stralend weer in Brussel. Zo zie je vanaf de hogere etages van het kantoorgebouw ook weer meer. Na werktijd op het station een patatje stoofvlees gegeten bij Fritkot. Thalys’ Comfort 1 was bij het boeken €1 duurder dan Comfort 2. Een no-brainer. Meer beenruimte, een ruimere zitplaats, een macron en fruit, cola en tweemaal een chocolaatje toe.

donderdag 16 februari: Le Petit Bruxelles

De 2e dag van de Leading SAFe training bij Capgemini Academy is verrassend vroeg, namelijk om 14.30 al afgelopen. Ik werk eerst tot 16.30u nog in de foyer van Papendorp, daarna via Rotterdam naar Brussel-Zuid. Floris Ustel heeft deze nacht kamer 208 in de aanbieding met maar liefst 2 eenpersoonsbedden. Ik had liever een net wat sterker Wifi signaal gewild aan de straatkant van het hotel, maar goed. Tas en koffer gedumpt en weer naar buiten om een hap te gaan eten.

Dat wordt in de Rue du Midi, een eind voorbij de Noordafrikaanse theehuizen, reisbureaus, buurtwinkels, kappers en eetgelegenheden het restaurant Le Petit Bruxelles. De dagschotel is met €14 duurder dan het bord buiten aangeeft (€11,50), maar de Franstalige ober belooft dat het lekker wordt. Met een Hoegaarden blanche en pinda’s als appetizers staat binnen een kwartier wachten een schotel met een halve kip, aardappelkroketten, gestoofde wortels met uien, een rauwkostsalade en een kannetje groentesaus op tafel. Lekker en genoeg brandstof om in het hotel nog wat recensies af te werken. Irina’s Story heb ik na vele uren lezen gisteren eindelijk uitgekregen. Vanavond op het station Rotterdam heb ik Oliver Sacks – The Last Interview afgerond en ben ik gestart in Vatsal Surti’s 20.

vrijdag 17 februari: Manneken Pis is om op te eten

Zicht op deel Brussel vanuit Delta Lloyd kantoor 8e etageVandaag staan gewild in het teken van het werk. Voor zowel de lunch als avondeten in de trein haal baguettes bij Express, zodat ik na 16.30u nog even tijd heb aan de wens van Klazien voor nieuwe Belgische chocolade te voldoen. Dat is een verrassingsdoos met afbeelding van Manneken Pis geworden bij La Belgique Gourmande. Terwijl ik afreken, biedt een verkoopster me een chocolade eitje aan. Niks mis mee.

Manneken Pis van Bruyerre 2Nog bij daglicht – en dat is ook een gewaarwording – zie ik vanuit de Thalys Brussel, Mechelen, Duffel en Antwerpen voorbij trekken. Van de Lombard met een reuze Kuifje op het dak in de hoofdstad, het Atomium in de verte tot het kantoor van Argenta in Antwerpen, waar ook diverse collega’s uit onze people unit werkzaam zijn. De trein is vol met veel onrustig heen en weer dravende, klikkende, drinkende, selfies makende passagiers. Ik lees Vatsal Surti’s roman 20 uit. Tot dinsdag weer!