Emeli Sandé – Long Live the Angels

emeli-sande-long-live-the-angels-compressedDe Schotse R&B en soul zangeres Emeli Sandé bracht in 2012 haar debuutalbum Our Version of Events. Het succes leverde een innerlijke strijd op. Ze had eigenlijk gedag willen zeggen, maar hield het gelukkig niet voor gezien. Ze schreef mee aan It Takes Two van Katy Perry, Whole Damn Year van Mary J. Blige en Imagination van Gorgon City. Op 11 november 2016 was ze zelf terug met een nieuw album, Long Live the Angels. Breathing Underwater, waarin ze God dankt voor de levensadem die haar in figuurlijke zin in staat stelt onder water te ademen, trof me als lead single in de aanloop naar de release.

Katy Perry zelf was vol lof over Hurts, die andere single.

Het kruisje om de nek, liefde en vergeving als wapens staan centraal in opener Selah (het Hebreeuwse rustteken in Psalmen). Het met Naughty Boy en Jonny Coffer geschreven zwoele Happen is weliswaar overtuigd van het aangehoord worden van haar gebed, zonder precies te vertellen wie een luisterend oor heeft: “I’m not really sure what I’m about
But with you I’m sure that I could work it out. I’m not certain who it is I’m praying to. But I know they gon’ listen if you ask them to.” 

Give Me Something, een bluesy ballad op gitaar. “I fell in love with fear. Oh God, forgive me. Have mercy on me. Oh it’s not easy here. Hey, please excuse the mess.” Sferisch elektrisch gitaarwerk in Right Now en een piano als basis voor Shakes. Aan ballads geen gebrek op dit album. Geen zoetgevooisde top-40 popknallers, evenmin een gooi naar Adèle. Ze trekt duidelijk een eigen spoor met introspectie, verwerking van haar scheiding en hervinding van een levensdoel. Op Tenderly wordt ze vergezeld door haar vader Joel Sandé en The Serenje Choir. Jay Electronica en Áine Zion versterken het urban gevoel in het soulful Garden.

Vijftien liedjes die op eerste gehoor voorbijglijden, maar bij nadere luisterbeurten tot nadenken stemmen. Ongemerkt heb ik het album alweer heel vaak gedraaid, een goed teken.