Een ommetje tussen Balkbrug en Ommen

Welkom op het Maarten van Rossumpad BalkbrugHet nadeel van rood-wit gemarkeerde lange afstandswandelpaden is dat ze lijnwandelingen zijn, etappes die hoewel in twee richtingen beschreven en bepijld, toch ergens anders starten dan eindigen. Voor de liefhebbers van het LAW 4 Maarten van Rossumpad heb ik een rondwandeling gemaakt op basis van de etappe tussen Balkbrug en het Ommerbos. Zo kun je met de bus starten èn eindigen bij wereldrestaurant De Lindenbergh, de Ommerschans of in Balkbrug zelf.

Dronkemanslaan BalkbrugVanuit het dorp Balkbrug zelf brengt de Boslaan je bij het opvallend witgeschilderde limiethuisje, een typische vervenerswoning die ooit bij een kavel landbouwgrond hoorde in de tijd dat ontginning plaatsvond. Nu staat het aan de entree van de Dronkemanslaan die de rand van het bos en de weilanden aan de rechterhand volgt, achter het terrein van Veldzicht langs langs de Boskerk (nu: Thomashuis) naar De Ommerschans. Schans op De OmmerschansDe rood-witte markeringen zijn na de herinrichting van het terrein opnieuw aangegeven. Je ziet één van de nieuw opgeworpen schansen, uitgegraven grachten. Onzichtbaar verstopt onder het struikgewas of gras zijn de funderingen van wat in de 19e eeuw het grootste gebouw van Nederland te vinden. De tijd dat de Maatschappij van Weldadigheid hier een bedelaarskolonie vestigde. Grafkruis op begraafplaats OmmerschansAan het eind van het terrein loop je over de begraafplaats van de kolonie.

Aan de overkant van de Balkerweg volg je een kilometer het fietspad met links en rechts nog historische panden uit de kolonietijd, zoals een meesterwoning en smederij, waarna je zigzaggend door het zogenaamde Canadabos gaat. Dan rechte stukken langs boerderijen en akkers over de Maatschappijwijk en Verlengde Grensweg, geasfalteerde fietspaden, de Haarweg over de N48 heen naar het buurtschap Ommerkanaal. Aan de andere kant van het gelijknamige kanaal dat de Vecht bij Ommen verbindt met Dedemsvaart, ligt het buurtschap Arriërveld. Toegegeven, de lange rechte weg is een saai stuk. Het voert je over de N36 naar de rand van het Ommerbos. Hier verlaat je het Maarten van Rossumpad en volgt de rode wandelpaaltjes door het heuvelachtige bos tot je weer bij het Ommerkanaal bent. Aan de overzijde staat Kijkboerderij De Scharrelhof en onder het viaduct door het wereldrestaurant De Lindenberg.

De route gaat langs bungalowparken (De Lindenberg, Juniperus, De Wilde Roos, Emsland) langs over de Emslandweg. Enkele boerderijen hebben zo hun historie. Cultuur en historie sportcentrum Emsland OmmenInformatiepanelen vertellen je de achtergrond. Bij groepsaccommodatie en outdoorcentrum Sportcentrum Emsland duik je het bos weer in. Dat kan verderop bij de Oude Woestendijk voorbij de Dwarsdijk nog een keer. Na het bos volgt bosrand, uitzicht op een heideveld. Je komt uit op de Witharenweg. Atelier WitharenBij het atelier Witharen, dat in een oude boerderij is gevestigd, vind je opnieuw een informatiepaneel met tekst en uitleg. Dan over een trappetje een weiland in. Heb je geluk, lopen er geen koeien, maar dat kan ook anders, is mijn ervaring. In elk geval goed opletten dat je je schoenen niet al te vaak door een koeienvlaai heen haalt. Aangekomen bij De Leiding, een watergang, mag je even links langs het riet naar de brug. Dan terug over het asfalt.

Stalversiering bij Koonstra 3e Schansweg VinkenbuurtVanaf hier is het even kilometers doorstappen op rechte wegen. De Marsmanweg en Zelhorsterweg totdat je bij Handelsonderneming Roozeboom rechtsaf mag, de Oude Zwolseweg op. Deze is grotendeels onverhard. Op de kruising met de Eerste Schansweg linksaf en bij de nieuwbouw rechtsaf de Boslaan in. Je kunt op de genoemde kruising ook rechtdoor lopen. Bij het eerstvolgende pad linksaf. Dit is de Dronkemanslaan die je kent van de heenweg. 26km achter de rug en klaar.