Een lang weekend cultuur snuiven in Florence 1

De twee losse dagen die we in de hete Toscaanse zomer van 2016 doorbrachten in Florence hebben we gebouwen, parken en pallazo’s buiten en in koele kerken gekeken. Toen namen we onszelf voor bij gelegenheid met z’n tweeën terug te komen voor een cultureel weekend uit zonder kinderen. Dat is 24 t/m 27 februari geworden. Een tweeluik, vandaag deel 1.

Vrijdag 24 februari 2017: bijna niet gevlogen

Wachtrij deel 1 na check in richting security check op Schiphol Airport.Vrijdagmorgen nemen we om 6.23u de Arriva trein uit Ommen. De conducteur is ook wakker en vraagt of ik m’n kaartje wel goed gelezen heb. Ik hoop het. Helaas blijkt NS Groepsretour (erg populair op Facebook om groepen bij elkaar te brengen en voor €7 een dagretour te kunnen bemachtigen) op een doordeweekse dag pas na 9u geldig. Heb je door de week dus niets aan om een ochtendvlucht vanaf Schiphol mee te halen. Ai, nooit bij stilgestaan. Mag in Facebook groepen best vermeld worden. In Dalfsen er verplicht uit met het vooruitzicht dat de trein niet op ons wacht. De NS kaartautomaat pakt bij herhaling mijn pinpas niet, sterker nog: de antiskim stalen bocht sloopt mijn kaart meer dan het beschermt. Later lukt het met de credit card wel. Credit card toeslag van €0.50, zodat een enkeltje nu €21,86 kost in plaats van €7,50. De prints van de groepsretour gaan linea recta de prullenmand in. Met de 7.01u trein reizen we verder naar Zwolle.

Om 8.35 staan we met 10min vertraging op Schiphol. Daar zien we enorme wachtrijen in de vertrekhal 1. Aanschuiven, meer zit er niet in. Uiteindelijk zijn we 10.05u (!)  voorbij Security. We rennen naar gate B16, waar de boarding van KL1641 al om 9.45u is afgelopen. We hebben meer lotgenoten, het vliegtuig is nog niet vertrokken. We kunnen nog mee! Conclusie met veel andere reizigers :hier is niet tegenaan te reizen. Als je al een uur wacht is opeens de omroeper zo aardig te vertellen dat het vanwege de storm van gisteren komt.

Zicht op plassen bij SchipholVoorspoedig gevlogen. Plassen en Flevoland vanuit de lucht bewonderd. Zowaar regen bij landing in Florence. Binnen 1 minuut sta je hier in de aankomsthal van . Bij de Tourist info op de luchthaven de vouchers voor de Firenze cards ingewisseld. Gewapend met een key coard, folders en kaarten koop ik een retourkaart voor de shuttle Vola in bus naar het treinstation in het centrum in de boekwinkel. Buiten staat de shuttle bus klaar en een kwartier later zijn we ter plekke. Het refent nog steeds. Bij de McCafe nemen we broodjes en latte macchiato. De Afrikaanse selfie stick en zonnebril verkopers slijten vandaag paraplu’s.

Palazzo Vecchio FirenzeIn het B&B Santa Reparata worden we gastvrij ontvangen. Hoewel de reservering bij booking.com met credit card, is gedaan, wil de eigenaresse graag de betaling van €135 cash. Dat hebben we nu niet bij ons, komt ergens de volgende dagen goed. Het eerste museum vanmiddag is Palazzo Vecchio. Mooie fresco’s, wel jammer van ongemeubileerde zalen. Het is nu vanwege het weer rustig in de stad. Rijen zijn er niet.

Museo Archeologico NazionaleHet tweede museum: Museo Archeologico Nazionale. Veel Egyptische, Etruskische, Archaïsche, Griekse en Romeinse vondsten. Steles, sieraden, munten, vazen, beelden, etc. Beduidend meer dan in bijvoorbeeld Rijksmuseum van Oudheden in Leiden wordt getoond.

Galleria dell'Accademia.Het tempo dat we met Firenze card kunnen maken, geeft nog ruim tijd voor een derde museum. Dichtbij ligt Galleria dell’Accademia met de David en Pieta van Michelangelo, de verkrachting van de Sabinen, de Levensboom. Tijdelijk wordt veel religieuze kunst van Giovanni dal Ponte getoond. De zaal met bustes en standbeelden is overweldigend.

Pizza bij SimbiosiMet wat drinken uit een buurtwinkel naar kamer. Ramen open. Beoordelingen op TripAdvisor intikken. We eten een paar straten verderop bij Simbiosi organic pizza. Rode kool met appel pizza en salade met walnoten. Beide gedeeld. Voor €25 klaar. Dessert is ijs bij My Sugar.

Zaterdag 25 februari: alles ziet er anders uit als de zon schijnt

Bargello museum Florence.‘s Morgens starten we na het ontbijt met het Museo nazionale del Bargello. Sculpturen, rijk gevulde toonzalen in voormalig stadhuis. Dat er tot in de 19e eeuw executies op de binnenplaats plaatsvonden, wordt graag vergeten. Dan bekijken we de Badia Fiorentina, gebouwd rond één van de oudste stadskloosters.

Beklimming Klokkentoren en uitzicht op centrum Florence.Dan is het tijd voor de combinatie van bezienswaardigheden rond het domplein. We moeten onze Firenze card gebruiken om een scanbaar toegangsticket te krijgen om de tourniquets te kunnen passeren. Voor de beklimming van de klokkentoren en domkoepel is een tijdreservering nodig. De terminal wil ook het dommuseum op tijd reserveren, maar dat is achteraf gezien niet nodig. We beginnen om 10.30u met de beklimming van de honderden treden van de klokkentoren. Een mooi panorama met een heldere hemel is onze beloning. Beneden gekomen bekijken we de binnenzijde van het Baptisterium en ook de Dom zelf. Buiten rust en aansluiten in de rij voor de beklimming van de koepel om 11.30u. Hier is geen speciale skip the line voor Firenze card houderts. Magnifiek zicht op schilderingen van hel en hemel en buiten op de top van de koepel een indrukwekkend uitzicht over de stad!

Dom en beklimmen Koepel in FlorenceLunchen doen we op het terras zonder jas – OK onder de terraskachel dat wel – bij La sosta dei Golosi. Lasagne en brood met salami en sla. Latte macchiato erbij. Het is droog, zonnig, wel een windje.

Museo Opera del Duome.Om 13.30 het Museo dell’Opera del Duomo in voor een bezichtiging van sculpturen, uitleg over de architectuur en beelden in en rond de kathedraal. Ieder vereeuwigd die zijn persoonlijke heiliging zo wilde uitbeelden. Op het dakterras in de zon gezeten.

Pauze op Piazza Santa Maria Novella Florence.Al met al veel sneller dan verwacht klaar. We gaan verder naar Museo Novecento. 20e eeuwse kunst,dus wisselend interesse wekkend. Figuratieve kunst okay, de installaties en vage schilderingen als snee in wit doek boeien echt niet.

Basilica DI Santa Maria Novella Florence.We rusten een tijd op het Piazza Santa Maria Novella in de zon. Dan de Basilica e Museo Di Santa Maria Novella. Mooie kerk, museum met kerkkleding, herstelde fresco’s en sculpturen. We hebben genoeg trappen gelopen en kunst gezien voor vandaag. We gaan bij de Carrefour Express aan voor proviand en naar de kamer, ook al is het nog maar 16u.

Avond us gevallen. Een ander licht op Domplein Florence.Avondeten op verzoek van Klazien bij burger restaurant Cloud 59. De enige ober kan de drukte van 6 man al niet aan, blijft echter zijn best doen en vriendelijk terwijl zijn tent voller stroomt. Na het eten eerst naar de Dom om wat foto’s van de verlichte kerk en Baptisterium te maken. Frozen yoghurt van My Sugar mee voor op de kamer.