Dochter zoekt universiteit: Erasmus University Rotterdam

Deze zaterdag ben ik met mijn dochter op pad in Rotterdam. Na de open avond van de Radboud Universiteit in Nijmegen in november 2016 is de Erasmus University Rotterdam de volgende plek om te kijken welke studierichting(en) Henriëtte interesseren en of Rotterdam als woonplaats wat lijkt. Na wat checks over vervoer en parkeren kies ik voor de auto vandaag in combinatie met het P+R Transferium Kralingse Zoom tussen de A16 en de Woudestein Campus in combinatie met de metro tussen Kralingse Zoom en Dijkzigt.

Informatiesessie Geneeskunde

Studiezaal Medische faculteit Erasmus RotterdamWe zijn rond 9.30u, ruim op tijd binnen bij de medische faculteit dat bij het Erasmus MC inhuist. De medische bibliotheek c.q. studiezaal is indrukwekkend. Op de eerste etage in zaal 22 geven 2 studentes aan zo’n 60 belangstellende scholieren voorlichting over de studie Geneeskunde, nevenactiviteiten, het meelopen in ziekenhuizen, de praktica bij de snijtafel, het studentenleven en gaan in op vragen vanuit de propvolle zaal. We zijn vooraf gewaarschuwd dat de zitplaatsen in principe voor de aankomend studenten zijn. Een flinke rij ouders onder wie ik eindigt staand aan de zijlijn. Illustratief voor onze rol de komende jaren.

Anders dan in Nijmegen ligt de nadruk in de voorlichting vandaag op de bachelor, niet de jaren die erna nodig zijn om basisarts of specialist te worden. Met Henriëtte ben ik het eens dat zo’n centraal studieplein met collegezalen er omheen zeker het studeren en ontmoeten aanmoedigt. Toch oogt de nieuwbouw als haast te chique en steriel. Op zo’n zaterdagmorgen is het natuurlijk relatief rustig. Zou je je hier over een paar jaar echt thuis voelen?

Voorlichting Fiscaal recht

Met de metro terug naar Kralingse Zoom en met een paar andere koppels ouder en kind in vlot tempo naar de campus om in 20 minuten tijd de overstap van Geneeskunde naar Fiscaal recht in een enorme collegezaal te maken. Heel wat anders: een vlot minicollege (internationaal) belastingrecht, ronkende verhalen over baangaranties en de dringende oproep toch echt af te studeren voordat je bij bijvoorbeeld één uit de Big Five (accounts & advieskantoren) aan de slag gaat.

https://www.youtube.com/watch?v=T8gatDHSrK0

Hoewel de studierichting per saldo voor Henriëtte afgestreept mag worden, vindt ze deze voorlichtingsessie wel het meest aansprekend vandaag.

Voorlichting Criminologie

In collegezaal Aula Erasmus Building Rotterdam voorlichting CriminologieEen gebouw verderop, een volle aula waar zo’n 1.000 mensen afkomen op een studierichting die jaarlijks zo’n 130 eerstejaars kan absorberen. Nee, het is géén opleiding tot een nieuwe Peter R. de Vries, of een casting service voor Criminal Minds, CSI, Law & Order en dergelijke. Een hoogleraar en student gaan interactief met de zaal – inclusief catch box – in op vragen, leggen keurig het studieprogramma uit. Ook Criminologie kan worden afgestreept,

Voorlichting Psychologie

Voorlichting Psychologie in Van der Goot Building zaal Oxford Erasmus Universiteit RotterdamHet grijze beton en de gedempte verlichting in de Oxford zaal van het Van der Goot gebouw is het toneel voor de algemene voorlichting Psychologie door Annemarie Hiemstra.

Net als in de andere sessies is er veel aandacht voor het Probleemgestuurd Onderwijs, intensief samenwerkende kleine groepen studenten die gefaciliteerd door een tutor, één van de docenten, aan de hand van een casus uit de praktijk de bijbehorende theorie erbij zoeken en toepassen om te analyseren en te verklaren. Het student syndrome wordt zo voorkomen. De student is als het ware continu bij met de stof en zal zo makkelijker slagen voor de afsluitende toets. Let op: goede docenten blijven nodig.

https://www.youtube.com/watch?v=B6L-iP5KPRk

Q&A studenten Psychologie

In een relatief kleine zaal volgt een Q&A sessie met twee studentes Psychologie. Van studiebelasting tot beroepsoriëntatie, aansluiting vanuit het VWO en HBO tot dubbele masters en stagemogelijkheden. Zelf wil ik wel weten waar de Rotterdamse studenten nu eigenlijk wonen. De directe omgeving van de campus is snelweg en bedrijventerreinen. Studentenkamers zul je dus in Kralingen of in het centrum moeten zoeken.

Q&A Criminologie Kijken bij de kubuswoningen en Markthal

Kubuswoningen Blaak Rotterdam 1De mentale batterij is leeg na vijf colleges op rij. Het zesde, een Q&A met studenten Criminologie, laten we schieten, zeker als de studierichting niet meer in Henriëtte haar top-3 is opgenomen.

Buiten heeft de hardnekkige mist eindelijk plaatsgemaakt voor een strakblauwe lucht met zon. Om gratis uit de P+R te kunnen wegrijden is uitchecken van het OV minder dan een uur ervoor nodig. Dat kan zeker. We rijden met de metro naar Blaak, waar ik Henriëtte de wereldberoemde kubuswoningen en Markthal laat zien. Grappig hoe we na de verleiding nu al een patatje te pakken even verderop een fruitmix scoren en ons verbazen over het aanbod in de Aziatische supermarkt Wah Nam Hong in de hal.

Markthal Rotterdam exterieurVol nieuwe indrukken en momenteel een een shortlist van 1. Psychologie en 2. Geneeskunde rijden we terug naar Balkbrug. Uitdaging wordt welke universiteit. Thuis ligt een envelop van de Universiteit Leiden met brochures over hun Psychologie en Geneeskunde faculteiten naar aanleieidng van een recente voorlichtingsmiddag door studenten op het Zwolse Thorbecke Scholengemeenschap voor 4-6 VWO scholieren. Deze zoektocht wordt vervolgd. Om U2 aan te halen: I still haven’t found what I’m looking for.