Unheilig – Von Mensch zu Mensch

Dacht ik een paar jaar geleden nog dat Der Graf alias Unheilig ermee ging stoppen, leek dat meer op Tina Turner’s reeks afscheidstournees of de ‘allerlaatste Rolling Stones optredens’. Inmiddels is na het best of album Alles hat seine Zeit (2014) alweer Gipfelstürmer (2014), de bijbehorende live versie (2015) uitgekomen. En in de herfst van 2016 zag Von Mensch zu Mensch het licht. Een zwaar georkestreerd intro Auf ein Letztes Mal. De titel geeft je net als de laatste 2 nummers Ein letztes Lied en Für alle Zeit opnieuw het idee van een zwanenzang. Volgens een interview met Abendzeitung is dat ook echt zo. Thema’s als verlangen, hogere waarheden, waardig met elkaar omgaan en overwinning na de strijd en het vieren van het leven zijn universeel, ook in het textuele spectrum van deze Duitse artiest. Van de pittige rock in Egoist, de power ballad vorm in de title track en de meezingbare mid-tempo rocksongs Einer von Millionen en Mein Leben ist die Freiheit.

Funkenschlag trekt fel van leer, waarna je bij Ich würd’ dich gern besuchen achterover kunt leunen en opgelucht ademhalen. De dankbetuiging aan zijn fans krijgt een vervolg met rock in Ein wahres Glück, Legenden en Heimatlos. Dan is er met Der Sturm weer meer pit, synth pop in Tausend Rosen en weer  rock met zo donker mogelijk vocalen in Walfänger. Krieger glijdt weg in een soft pop arrangement. En dan valt na het al genoemde tweetal slotnummers het doek voor de meezingers en inhakers, de net wat te lichtvoetig om echt dreigend over te komen, of te zwaar om bij de visite op te zetten rocksongs.